Σελίδες

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Η πορεία του σερραϊκού τουρισμού – προβλήματα και προοπτικές

 


 

Στη  συνέντευξη του στο «Σ.Θ.» ο Χρήστος Κωνσταντινίδης περιγράφει την κατάσταση του σερραϊκού τουρισμού και τις προοπτικές του. Τονίζει ότι ο τοπικός τουρισμός βασίζεται, κυρίως, στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων (αθλητικών, πολιτιστικών, κλπ),  αφού δεν έχουμε θάλασσα ή αξιόλογο ορεινό τουρισμό. Επομένως, η δημιουργία των ανάλογων υποδομών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την  προσέλκυση τέτοιων εκδηλώσεων και, συνακόλουθα, για την τουριστική μας ανάπτυξη. Θεωρεί, επίσης, την ενθάρρυνση της ιδιοπαραγωγής ενέργειας πολύ σημαντική για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο επιβαρύνει υπερβολικά τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ποια είναι η εικόνα σας για τον Ελληνικό τουρισμό φέτος. Θα είναι καλύτερη η χρονιά από πέρσι ή θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα;

Εμείς στην επαρχία δεν είναι εύκολο να έχουμε εικόνα του τουρισμού  που υπάρχει στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Αττική. Σχηματίζουμε  εικόνα από αυτά που διαβάζουμε από τα μέσα ενημέρωσης όπου φαίνεται ότι οι αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας έχουν ανεβεί κατά 12% ίσως και περισσότερο στο πρώτο – εξάμηνο της σαιζόν .

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε κρατήσεις σε  βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ τα ξενοδοχεία είναι μάλλον δυσαρεστημένα από την τροπή που παίρνει ο τουρισμός φέτος  ιδιαίτερα σε ακριβούς προορισμούς και την Κρήτη. Τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες νομίζω ότι πάνε πολύ καλά.

Εγώ μπορώ όμως να σας μιλήσω για την επαρχία και ειδικά για τις Σέρρες όπου βλέπουμε από τον Μάιο πέρσι που στην ουσία ανοίξαμε η πορεία είναι μάλλον θετική.

Βέβαια στο Δήμο μας έχουμε δυο ξενοδοχεία κλειστά, το Αλεξάντερ και το Ελπίδα στην πόλη των Σερρών και αυτό βοηθά όλα τα υπόλοιπα ξενοδοχεία να έχουν καλύτερες πληρότητες. Αυτό φαίνεται ότι είναι  μάλλον προς όφελος όλων μας και ελπίζουμε ότι η σαιζόν θα κυλήσει όπως κυλά και τώρα.

Ο Σερραϊκός τουρισμός θα εξαντληθεί και φέτος στα τετριμμένα – στάση μίας βραδιάς για Βαλκάνιους τουρίστες που επισκέπτονται Θάσο, Χαλκιδική και Κατερίνη;

Οι ξένοι που έρχονται εδώ είναι περαστικοί και μένουν κυρίως στο Σιδηρόκαστρο.

Είναι αυτοί που κατευθύνονται προς Βουλγαρία και Ρουμανία όταν επιστρέφουν.

Στο Δήμο Σερρών και στην περιοχή γύρω από την Κερκίνη η εικόνα είναι διαφορετική. Έχουμε τουρισμό που απευθύνεται σε διαφορετικό κόσμο. Είναι το αυτοκινητοδρόμιο, τον τελευταίο καιρό έχουμε περισσότερες εκδηλώσεις από εταιρείες στους χώρους μας, όπως επίσης είναι σημαντική η επένδυση που κάναμε στα Γήπεδα του Τένις – συγγνώμη που ευλογούμε τα γένια μας- και αποδεικνύεται από τα νούμερα. Με τα δημοτικά Γήπεδα, με την επένδυση που κάναμε, τα γήπεδα έχουν γίνει δέκα. Φέτος είχαμε ένα τριεθνές πριν 15-20 μέρες και τώρα θα έχουμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα που ευελπιστούμε ότι θα φέρει  στις Σέρρες πάνω από 1000 διανυκτερεύσεις, αφού η εκδήλωση αυτή  θα φέρει πάνω από 1000 αθλητές στην πόλη. Το πρωτάθλημα θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Ευελπιστούμε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία θα γεμίσουν μόνο από αυτή την εκδήλωση.

Φέτος επίσης θα γίνει για 12η χρονιά το cairo by night.

θα φέρει πάνω από 250 χορευτές από όλο τον κόσμο στην πόλη μας. Εκτός από εμάς εδώ, αρκετές διανυκτερεύσεις θα έχουμε και στο ξενοδοχείο  «Φίλλιπος- Ξένια»

Ευελπιστούμε ότι αυτό τον θεσμό θα τον επεκτείνουμε και άλλο με την βοήθεια του κ. Μαματζή και αργότερα και με την βοήθεια των άλλων ξενοδόχων.

Τέλη Νοεμβρίου έχουμε επίσης δυο συνέδρια, ένα από την Μαθηματική εταιρεία(διαγωνισμός)  και ένα που προσπαθούμε να υλοποιηθεί. Πρόκειται για το πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταε κβο Ντο

Με τέτοιου είδους εκδηλώσεις προσπαθούμε να φέρουμε κόσμο στις Σέρρες, γιατί εμείς δεν έχουμε θάλασσα και ο κόσμος δεν έρχεται στον τόπο μας για τις πισίνες που έχουν τα ξενοδοχεία. Ο κόσμος έρχεται στις Σέρρες γιατί κάποιοι άνθρωποι διοργανώνουν εκδηλώσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές.

Ποια είναι η οροφή του σερραϊκού τουρισμού κατά την γνώμη σας. Πως μπορούμε να γίνουμε πιο ελκυστικός προορισμός, ώστε να πάρουμε κάτι περισσότερο από την τουριστική πίτα;

Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν οροφή, έχουν ένα όριο. Εγώ νομίζω ότι από την στιγμή που στις Σέρρες δεν έχουμε θάλασσα, δεν έχουμε και βουνό, με την έννοια ότι δεν είμαστε Άλπεις, ούτε Μπόροβιτς  που έχει χιόνια πολύ μεγαλύτερη περίοδο.

Σίγουρα βρισκόμαστε κοντά στην  οροφή – δύσκολα μπορώ να δω ότι μπορούμε να πετύχουμε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στον τουρισμό παρόλα αυτά προσπαθούμε. Επαναλαμβάνω ότι σε αυτό το κομμάτι οι υποδομές παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο. Και όταν λέω υποδομές  ανέφερα το Αυτοκινητοδρόμιο και τα Γήπεδα του Τένις.  Αύριο μεθαύριο αν γίνει και το πολυπόθητο κολυμβητήριο, δυο διοργανώσεις διεθνούς επιπέδου  το χρόνο να φιλοξενούνται, νομίζω ότι εβδομάδα, εβδομάδα θα γεμίζουμε τις κλίνες έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον σερραϊκό τουρισμό και γενικότερα την σερραϊκή οικονομία.

Έχει βάση αυτό που λέγεται ότι οι ξένοι τουρίστες απολαμβάνουν καλύτερων τιμών,  είτε κλείσουν κατά μόνας ή με γκρουπ σε κάποιο τουριστικό προορισμό;

Η πολιτική κάθε ξενοδοχείου είναι διαφορετική. Μπορώ να σας μιλήσω για τα σερραϊκά ξενοδοχεία. Τα σερραϊκά ξενοδοχεία έχουν τις ίδιες τιμές, είτε ο πελάτης είναι ξένος είτε είναι Έλληνας. Πολλές φορές οι Έλληνες παίρνουν καλύτερες τιμές στη λογική ότι είναι μόνιμοι πελάτες. Ένας πελάτης που έρχεται πέντε- έξι φορές το χρόνο είτε για το Αυτοκινητοδρόμιο, είτε για κάποια άλλη εκδήλωση του κάνουμε μία μικρή έκπτωση που δεν θα την κάνουμε σε ξένο.

Στα υπόλοιπα ξενοδοχεία, στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες υπάρχει μία άλλη πολιτική που είναι πολυσύνθετη.

Τα πρώτα δωμάτια, αυτά που κλείνονται μέσω πρακτορείων σίγουρα παίρνουν καλύτερες τιμές από αυτά που κλείνονται την τελευταία στιγμή. Όταν ένας Έλληνας θέλει να ταξιδέψει τελευταία εβδομάδα και θέλει να κλείσει αύριο δωμάτιο τι έχει μείνει στο ξενοδοχείο; Δυο τρία δωμάτια. τα πουλάει σε ότι τιμή θέλει.

Βλέπουμε τα Σαββατοκύριακα τιμές τριπλάσιες από ότι τις καθημερινές. Όταν ένας θέλει να ταξιδέψει την τελευταία στιγμή σε καθαρά τουριστικούς προορισμούς θα πάρει  μεγάλη τιμή γιατί η διαδικασία- υπηρεσία  είναι απρόσωπη. Στην επαρχία οι πελάτες είναι επαναλαμβανόμενοι σε ποσοστό 90%.

Το ενεργειακό πρόβλημα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων  που μας είχατε θίξει σε παλιότερες συνεντεύξεις σας που βρίσκεται;

Θα σας μιλήσω με όρους πεζοδρομίου. «Φάγαμε  πολύ ξύλο» την περίοδο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου- Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου όπου οι τιμές του ρεύματος μετά τις επιδοτήσεις που έδινε το κράτος, φθάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε 35 λεπτά την κιλοβατώρα όταν την αγοράζαμε , 0, 07 λεπτά. Άρα πέντε – έξι φορές επάνω, δηλαδή 500% αύξηση.

Σήμερα η κιλοβατώρα κυμαίνεται στο 0.12 λεπτά, δηλαδή είναι 80% πάνω και μας φαίνεται λογική. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας που πρέπει να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Το πιο σημαντικό ότι οι επενδύσεις που έπρεπε να γίνουν από τον ΔΕΔΗΕ για την ανάπτυξη του δικτύου πρέπει να επιταχυνθούν και θα επιταχυνθούν,  όπως είπε και ο πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα να φροντίσουν όλες οι μονάδες- και οι ξενοδοχειακές αλλά κυρίως οι Βιομηχανικές – να βάλλουν δικά τους φωτοβολταϊκά ώστε να παράξουν το δικό τους ρεύμα, κάτι που θα είναι προς όφελος πρώτα της δικής τους επιχείρησης αλλά και γενικότερα της Ελληνικής οικονομίας.

 https://sertharros.gr/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.