Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Τι φέρνει τυχόν προσφυγή στη Χάγη: Πρόωρες εκλογές και ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού

 


 

 

 

Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή εάν Αθήνα και Άγκυρα, υπό τη διαμεσολάβηση Ουάσιγκτον και Βερολίνου επιθυμούν πραγματικά με ειλικρίνεια να φτάσουν μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών που έχει έδρα τη Χάγη και το Παλάτι της Ειρήνης ή εάν στην πορεία θα επιχειρήσει να ρίξει την αποτυχία στον άλλον!

Εκείνο που με σιγουριά μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι εάν φτάσουμε στη υπογραφή συνυποσχετικού με την Τουρκία, οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας θα είναι ραγδαίες:

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή και παρά τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, πολύ δύσκολα θα αποφύγει την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Παράλληλα, το πολιτικό σύστημα θα βρεθεί με την απειλή ενός νέου κατακερματισμού και με μια ανασύνθεσή του, που μπροστά του η ανασύνθεση που επήλθε με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα μοιάζει …παιχνιδάκι:

-Η Νέα Δημοκρατία δύσκολα θα αντέξει μια τέτοια συμφωνία, με τον πρωθυπουργό από τώρα να προαναγγέλλει «υποχωρήσεις» για την …έναρξη –ούτε καν για το τέλος- της διαπραγμάτευσης! Εδώ και δυο έτη, άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει πως «διάλογο με πειρατές δεν κάνεις»-πώς θα μπορέσει να δεχθεί «υποχωρήσεις» πριν καν την έναρξη της διαπραγμάτευσης; Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν τολμά να φέρει προς κύρωση τα τρία μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, συνολικό συμβιβασμό με την Τουρκία θα μπορέσει να κάνει;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν μια τέτοια εξέλιξη συνέβαινε σήμερα, πολύ δύσκολα θα είχε συντεταγμένη πορεία, ακόμα και πολύ δύσκολα θα παρέμενε ενωμένος, καθώς στην εξωτερική πολιτική , ιδίως στα ελληνοτουρκικά, είναι …δυο ψυχές σε ένα κόμμα! Η νέα ηγεσία που θα προκύψει τον Οκτώβριο, θα πρέπει να βάλει στις προτεραιότητές της την ενοποίηση του κόμματος στα ελληνοτουρκικά αν δεν θέλει μπροστά της να δει τα χειρότερα.

-Το ΠΑΣΟΚ επίσης και αν δεν έχει δυο γραμμές σε αυτά τα θέματα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επαίρεται ότι στο ευρωκοινοβούλιο τον χαρακτήριζαν περίπου ως … «τουρκοφάγο», οι «εκσυγχρονιστές» του κόμματος και των παρυφών αυτού όμως εκτιμούν πως ο Μητσοτάκης απλώς εφαρμόζει με μεγαλύτερη συνέπεια και πιο αποτελεσματικά τη «γραμμή Σημίτη» στα ελληνοτουρκικά.

-Παράλληλα, η ακροδεξιά εκτιμά πως θα αυξήσει τα ποσοστά της, ποσοστά που είναι ήδη τα υψηλότερα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Β.Σκουρης

https://www.ieidiseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.