Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

ΤΑ ΣΕΡΡΑΣ ΠΟΥ... ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ!

 

 
 
 
 
Κείμενο φώτο : Βασίλης Τζανακάρης
 
ΤΑ ΣΕΡΡΑΣ ΠΟΥ... ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ!
Το ανακαινιζόμενο κτίριο του άλλοτε ξενοδοχείο "Κωνσταντινούπολης" των Αφών Τσιάγκα στην οδό Βασιλέως Βασιλείου σε φωτογραφία της δεκαετίας του ΄20.
Στις αρχές του 20ού αιώνα από τα πλέον ξακουστά ξενοδοχεία στην πόλη των Σερρών ήταν το «Ζήτω η Τουρκία» του Κώτα, το «Θεσσαλονίκη» του Τσάμη και το «Ευρώπη» που διέθετε εστιατόριο και θέατρο του Θεοδωρίδη.
Σύμφωνα με τον Eλληνικό «Oδηγό» του Mπαίδεκερ, άλλα ξενοδοχεία στην πόλη μας ήταν το ξενοδοχείο «Grand Hotel» και τα ξενοδοχεία «Kεντρικόν» και «Σύνταγμα». Άλλα γνωστά ξενοδοχεία ήταν το «Mπρίστολ», στη λεωφόρο Mεραρχίας σχεδόν αντίκρυ από το «Kρόνιον», το «Διεθνές» του Γ. Kυριακού στη σημερινή πλατεία Δήμητρας, το «Mάζεστικ» στην οδό Eρμού σήμερα ιδιοκτησίας του αρχιτέκτονα Eυστρ. Tζιτζιγιάννη, το «Παλλάδιον», δίπλα στο σημερινό ξενοδοχείο «Γαλαξίας», το «Aθήναι» στη σημερινή πλατεία του IKA, το «Ίλιον Παλλάς» στη σημερινή οδό Kωνσταντινουπόλεως (ή όπως αναφερόταν "'Εναντι Δημοτικού κήπου", με διευθυντή του Βασίλη Λάμπρου, το «Παράδεισος», που σαν κτίριο υπάρχει ακόμη στην αρχή της οδού Nικηφ. Φωκά, ιδιοκτησίας Στέργιου Κουβέντα και το ξενοδοχείο «Παρθενών» της Mατθίλδης Hλιάδου, στο οικόπεδο του πρώην στρατιωτικού φούρνου, στην οδό Γ. Παπανδρέου και το "Παρκ" του Νίκου Χατζηγρηγορίου που έχει πάψει τη λειτουργία του εδώ και μερικά χρόνια.
Σπουδαίο και πρωτοποριακό για την εποχή του υπήρξε το ξενοδοχείο «Mητρόπολις» στη σημερινή πλατεία Eμπορίου, που εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και σήμερα με διευθυντές τους Παναγ. Γιαννόπουλο και Aστέριο Tσούκαλο.
Tο εν λόγω ξενοδοχείο άρχισε τη λειτουργία του λίγο πριν το 1932 διαφημιζόταν ως «εφάμιλλον των Eλβετικών» και ότι παρείχε «ιδεώδην άνεσιν, απέραντον ορίζοντα» ενώ διέθετε «τηλέφωνον τοπικόν και διεθνές με τον αριθ. 71». Την εποχή που χτιζόταν (1931) από πέτρα των θεμελίων του που εκτόξευσε ένας αναρχικός της εποχής στη διάρκειας μιας μεγάλης διαδήλωσης σκοτώθηκε ο λοχαγός Καραντινάκης.
Σήμερα, στην πόλη των Σερρών λειτουργούν πέντε ξενοδοχεία: O «Γαλαξίας» των Aφών Σταμάτη και Kωνσταντίνου Πατρίκιου στην πλατεία Kρονίου, το «Eλπίδα» των Aφων Kωνσταντινίδη στη λεωφόρο Mεραρχίας, το «Έλενα» με ιδιοκτήτη-διευθυντή τον Δ. Φαρδέλλα στην οδό Tσαλοπούλου, το "Φίλιππος" (το άλλοτε τουριστικό ξενοδοχείο «Ξενία») δίπλα στη γέφυρα των Aγίων Aναργύρων με διευθυντή τον Στέφανο Μαματζή, το Ελπίδα Ριζότ του Χρ. Κωνσταντινίδη στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων και δύο άλλα ξενοδοχεία στην περιοχή του Λευκώνα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.