Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

ΚΚΕ Σερρών : Κάλεσμα στους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού

 


 

Τα τελευταία 4 χρόνια, σύσσωμος ο κλάδος των καλλιτεχνών, γνώρισε βαθιά στο πετσί του τι θα πει κρίση και ανασφάλεια στην εργασία. 

Σε μια ήδη δύσκολη πολύχρονη περίοδο με την υλοποίηση των μνημονίων, αφού αυξήθηκαν ακόμη πιο πολύ οι οικονομικοί και μορφωτικοί φραγμοί στις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, ήρθε να προστεθεί στις πλάτες του καλλιτεχνικού επαγγέλματος και η πανδημία. Η τέχνη και ο πολιτισμός, βίωσαν την απαξίωση και την ανασφάλεια στο μεγαλύτερο βαθμό, τόσο με το κλείσιμο των χώρων πολιτισμού, όσο και με τη μη κρατική στήριξη στους εργαζόμενους καλλιτέχνες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε πρόσφατα να προστεθεί στη λίστα των επιθέσεων και το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα (85/22), όπου πλέον καταργεί κάθε ανώτατη εκπαιδευτική κατάρτιση, υποβαθμίζει τα πτυχία σπουδών και φυσικά ματαιώνει κάθε εργασιακό δικαίωμα που έχει κατακτηθεί με σκληρούς, πολύχρονους αγώνες .

Πρόσφατα, στο χώρο της τέχνης, του πολιτισμού, στους εργαζόμενους των μουσείων, πραγματοποιήθηκαν μεγάλοι- μαζικοί αγώνες, πανελλαδικά.

Το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων με όλες του τις δυνάμεις. Με μπροστάρηδες τα σωματεία των καλλιτεχνών και τους κομμουνιστές εργαζόμενους σε θέσεις μάχης, με πρωτόγνωρη συμμετοχή και πολυήμερες- μαζικές διαδηλώσεις, αποδείχτηκε στην πράξη πως «ο Λαός μπορεί να σώσει το Λαό  και στον τομέα του πολιτισμού». 

Ενός πολιτισμού στο μπόι των ανθρώπων, που συγκινεί καρδιές και κινεί συνειδήσεις. Που δεν είναι εμπόρευμα αλλά προϊόν μόχθου και της ευαισθησίας των ανθρώπων της τέχνης και του λαού μας. 

Αλλά και εδώ, στις Σέρρες, έχουμε βιώσει και συνεχίζουμε να βιώνουμε την υποβάθμιση του πολιτισμού, την απαξίωση των Σερραίων εργαζομένων σε αυτόν. Με ανύπαρκτους χώρους, απλήρωτες εργασίες ή ελαστικές- ευέλικτες σχέσεις εργασίας, ελάχιστη έως μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση, που δε προστατεύει, δε διαφυλάσσει τους καλλιτέχνες από ιδιωτικά συμφέροντα.  

Κυριαρχεί η λογική πως ο καλλιτέχνης είναι ένας διασκεδαστής που οφείλει να μνημονεύει τους «ευεργέτες και χορηγούς» του, να μη δικαιούται σταθερή εργασία με ανθρώπινο ωράριο και αμοιβή.  Αρκεί, να κάνει το «κοινό του» να διασκεδάζει και να περνάει καλά. 

Επικρατούν και στο νομό μας, ανύπαρκτες ευκαιρίες για εργασία, καλλιτεχνική δημιουργία, υπάρχει έλλειψη πολιτιστικής μόρφωσης και επαφής των λαϊκών νοικοκυριών με τον χώρο της τέχνης που δεν εξαργυρώνεται, δε γίνεται εμπόρευμα. Απουσιάζουν πολιτιστικοί χώροι, θέατρα, μουσεία, ωδεία που να χωράνε κάθε έκφραση, κάθε καλλιτεχνική φύση. Θα μπορούσαν να λειτουργούν σε κάθε δήμο ανάλογοι χώροι, να προσελκύουν και να εμπνέουν κάθε νέο άνθρωπο να εκδηλώσει τους προβληματισμούς του και το ταλέντο του.

 Όμως αυτό που συμβαίνει είναι να μην έχουν τη δυνατότητα οι Σερραίοι καλλιτέχνες να βιοπορίζονται από το επάγγελμά τους και να αναγκάζονται να φεύγουν αναζητώντας μια καλύτερη και αξιοπρεπής ζωή. Ένα σημαντικό τμήμα της νεολαίας επίσης, δεν έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε μορφή τέχνης, να γνωρίσει τη σημασία της, τους μεγάλους εκφραστές της.

Στις 25 Ιουνίου, έχουμε πολλούς λόγους να ψηφίσουμε ΚΚΕ. 

Βρεθήκαμε στους μεγάλους αγώνες, είμαστε πάντα δίπλα στις ανησυχίες και δυσκολίες των καλλιτεχνών, στηρίζουμε τον πολιτισμό και την τέχνη που εξυψώνει το ανάστημα και την σκέψη του λαού, υπερασπιζόμαστε κάθε εργασιακό δικαίωμα:

Διεκδικούμε:

  • Άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/2022.
  • Συγκρότηση Συστήματος Δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών.
  • Άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους καλλιτέχνες με αυξήσεις 20% στους μισθούς, καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Ωδείων από αυτά της κατηγορίας ΤΕ που είναι σήμερα.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων τους, όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. 
  • Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια έως και το πανεπιστήμιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.