Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Δήμος Εμμανουήλ Παππά : Δυναμική επάνοδος, μετά την πανδημία, της εμποροπανήγυρης της Τούμπας

 




Επισκεφτήκαμε την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος την μονή Αγίας Τριάδας στην Τούμπα Σερρών. Μας εντυπωσίασε ο μεγάλος αριθμός  εκθετών – μικροπωλητών  στο ιστορικό αυτό πανηγύρι, αλλά και το πλήθος των επισκεπτών.

Εκατοντάδες κόσμου περίμεναν υπομονετικά να προσκυνήσουν ευλαβικά την εικόνα της Αγίας Τριάδος, στο ομώνυμο μοναστήρι και στη συνέχεια να περιφερθούν, συνωστιζόμενοι, στους χώρους της εμποροπανήγυρης. Πολλοί ήταν και οι επισκέπτες που επέλεξαν  να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα και νοστιμιές, στις πολλές αυτοσχέδιες ταβέρνες που είχαν στηθεί για την περίσταση.

Η γενική εικόνα επιβεβαίωσε τις βαθιές, λαϊκές  ρίζες που έχει η ξακουστή αυτή εμποροπανήγυρη  στον κόσμο ολόκληρου, σχεδόν, του νομού Σερρών αλλά και εκτός αυτού, σε όμορους νομούς. Αποτελεί, επίσης, αυτό το πανηγύρι  χρονικό ορόσημο προσκυνήματος και συνάντησης και για πολλούς  εσωτερικούς  και του εξωτερικού  μετανάστες με καταγωγή από την περιοχή.

Το καλύτερο πανηγύρι της 15ετίας

Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της κοινότητας του χωριού, Κώστα Στεφανούδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας.

Μας ανέφερε ότι στη φετινή εμποροπανήγυρη συμμετείχαν 116 μικροπωλητές, οι οποίοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την μαζική προσέλευση του κόσμου και τις δυο ημέρες της πανήγυρης ( Κυριακή 4 και Δευτέρα 5 Ιουνίου).

Μας είπε ότι πρόκειται «για το καλύτερο, το πιο εμπορικό πανηγύρι της τελευταίας 15ετίας», εκτίμηση που συμπίπτει με τις εκτιμήσεις μικροπωλητών που έχουν πολυετή παρουσία και μπορούν να προχωρήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα και συγκρίσεις.

«Γέμισαν τα ταμεία τους οι μικροπωλητές, όλα τα είδη των καταστημάτων δούλεψαν και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί. Το πανηγύρι έχει μακρά παράδοση, μετά το 1980 απέκτησε μαζικότερα χαρακτηριστικά. Συνάντησα μικροπωλητή δεύτερης γενιάς που μου αφηγήθηκε ότι ο πατέρας του ερχόταν με την καντίνα του στο πανηγύρι μας από το 1977», κατέληξε ο Κώστας Στεφανούδης.

 https://sertharros.gr/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.