Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Δήμος Σερρών : Μισή ντροπή δική μας, μισή ντροπή δικιά τους…

 

 
 
 
 
 
 
Γράφει ο Νίκος Κουφοτόλης
Η Οθωμανική περίοδος της πόλης μας, ξεκίνησε από την κατάληψή της το 1383, εβδομήντα χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολη έως την απελευθέρωση της το 1913. Για την ιστορία υπήρξε και μια σύντομη περίοδος Σέρβικης κατοχής από το 1345 έως το 1371.
Από τον 14ο – 20ο αιώνα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο άνθρωποι διαφορετικών γλωσσών, θρησκειών, παραδόσεων και εθίμων. Οι κατακτητές άφησαν στην πόλη μεγαλοπρεπή οικοδομήματα, εκ των οποίων τα αναξιοποίητα κινδυνεύουν με ολοκληρωτική κατάρρευση
Και το ερωτήματα βασανιστικά:
Τα μνημεία δικαιούνται ίσης μεταχείρισης, πέρα από πολιτικές, θρησκευτικές, διπλωματικές ή άλλες σκοπιμότητες;
Αποτελούν ιστορικά τεκμήρια μιας εποχής; Οφείλουμε να τα προστατεύσουμε;
Αξίζει να διασωθούν;
Ποια είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική που πρέπει να συμφωνηθεί και να ακολουθηθεί;
Το Μπεζεστένι στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο. Από τα τρία τεμένη, το Ζιντζιρλί συντηρημένο εντάχθηκε στην πολιτιστική ζωή της πόλης, το Μουσταφά Μπέη ανοικτό αναξιοποίητο και εκεί στα ανατολικά το τέμενος του Μεχμέτ Μπέη μισοερειπωμένο, το 2ο μεγαλύτερο των Βαλκανίων.
Η μικρή Αγιά Σοφιά, να στέκει εκεί πάνω από 630 χρόνια, κατάλοιπο και αυτή ενός πολιτισμού που πέρασε από τον τόπο μας, ευγνωμονώντας εκείνους που την ‘’έσωσαν’’ μετά τους σεισμούς του 1978.
«Αρμόδιοι» και «αναρμόδιοι» είναι ντροπή να καταρρέουν τα μνημεία της πόλης.
Η βυζαντινή Ακρόπολη των Σερρών.
Μισή ντροπή δική μας, μισή ντροπή δικιά τους….
Εξαιρούνται όσοι αγωνίστηκαν ενεργά για την προστασία και την ανάδειξη τους... και αυτοί που έφυγαν...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.