Σελίδες

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Τα Σέρρας των εκλογών (31/3/1946)

 


 

 

 Κείμενο φωτογραφία  Βασίλης Τζανακάρης

Στις 31 Μαρτίου 1946 ο ελληνικός λαός θα πάει για πρώτη φορά στις κάλπες ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια (Ιανουάριος 1936) αλλά με πολλά προβλήματα δημοκρατίας ύστερα από μια σειρά αιματηρών γεγονότων που δεν θα αργήσουν να τον οδηγήσουν στις εκατόμβες ενός Εμφύλιου. Στα Σέρρας, κι όσο θα ζυγώνει η μέρα των εκλογών, η προεκλογική κίνηση, θα κορυφώνεται ολοένα τόσο για τους εθνικόφρονες που θέλουν να ψηφίσουν όσο και για τους αριστερούς που ύστερα από την υπογραφή της Βάρκιζας η «Λευκή τρομοκρατία» με χιλιάδες θύματα (δολοφονίες, βιασμοί, ξυλοδαρμοί καταδίκες κ.α.π.) θα αποφασίσουν στο μέγα λάθος της Αποχής.
Οι εκλογές έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής και σ΄ αυτές εκτός από το ΚΚΕ και το ΕΑΜ απείχαν οι περισσότεροι Δημοκρατικοί (Γ. Καφαντάρης. Γ. Καρτάλης, Ι. Σοφιανόπουλος, ενώ θα πάρουν μέρος εκτός από το κόμμα των Φιλελευθέρων με τον Σοφούλη, οι Αγροτικοί και δύο τοπικοί συνδυασμοί, στην Κρήτη η βασιλόφρων δεξιά και η Εθνική Πολιτική Ένωση με τους Σοφοκλή Βενιζέλο, Γεώργιο Παπανδρέου και Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
Στα Σέρρας εκλέχτηκαν 11 συνολικά βουλευτές. Από το κόμμα των Φιλελευθέρων οι: Κοσμάς Αλεξανδρίδης (4.635 σταυρούς προτίμησης), Ιωάννης Δούμπας (3.411), Κων/νος Μουρατίδης (3.171) και Σοφοκλής Βενιζέλος (1.400),. Από την «Ηνωμένη Παράταξη Εθνικοφρόνων» οι: Παντελής Παπαδάκης (11.65 που στις 26 Μαρτίου θα εκπέσει του βουλευτικού του αξιώματος λόγω καταδίκης του και τη θέση του θα καταλάβει ο ο Γεώργιος Σγουραμάνης με 7.178 σταυρούς), Κων/νος Καραμανλής (10.670). Γεώργιος Μόσχος (10.262), Αθανάσιος Μπουκουβάλας (8.085), Ισαάκ Λαυρεντίδης (7.942) και Δημήτριος Νικολαΐδης (7178).
Στη φωτογραφία μας από την προεκλογική άφιξη στα Σέρρας (Μάρτιος 1946) του λίγο αργότερα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη που κατέρχεται τη λεωφόρο εν μέσω θερμών οπαδών και ψηφοφόρων του "Μεραρχίας Σερρών» έχοντας πλάι του τους Π. Πέννα (είχε χάσει την εκλογή του από τον Σγουραμάνη με 11 ψήφους διαφορά), Κων. Καραμανλή, Γ, Σγουραμάνη κ.ά.
Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο μου "Οι Βουλευτικές εκλογές στα Σέρρας 1915-1996".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.