Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Σέρρες : Σπάνια βιβλία στην βιβλιοθήκη του ΔΙΠΑΕ


 

 

 

Εξειδικευμένα βιβλία, ηλικίας ενός αιώνα συγκαταλέγονται στους θησαυρούς της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Σερρών, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να ανακαλύψουν τους ρυθμούς της αρχιτεκτονικής έκφρασης.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης ανακαλύπτει τους θησαυρούς που κρύβει η βιβλιοθήκη.

Η Λίλα Θεοδωρίδου, καθηγήτρια αρχιτέκτων, αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο για να δώσει μια νέα πνοή σε αυτόν τον χώρο .

Πρόκειται για μια δωρεά του Άγγελου Ζαχαριάδη, της συλλογής των σπανίων βιβλίων του πατέρα του Ιωάννη Ζαχαριάδη. Περιλαμβάνει περισσότερα από 200  παλιά δυσεύρετα συγγράμματα και εκδόσεις των αρχών του 20ου αι, πολλά εκ των οποίων είναι ξενόγλωσσα και αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο των μηχανικών, με εκδόσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Επίσης, η συλλογή περιλαμβάνει βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας, ανθολογίες Ελλήνων και ξένων ποιητών και πεζογράφων, ότι δηλαδή ενδιέφερε τον κάτοχο της.

Στα πιο σημαντικά κομμάτια περιλαμβάνονται σκίτσα με αρχιτεκτονικές κατασκευές, φιγουρίνια  όπως λέγονται στην γλώσσα των ειδικών, με απεικονίσεις κατόψεων, που χρησίμευαν ως πρότυπα για την οικοδόμηση κτηρίων.

Στις Σέρρες λειτουργεί η σχολή μηχανικών του διεθνούς πανεπιστημίου και είναι μια καλή συγκυρία που τέτοια βιβλία βρίσκονται στην διάθεση των φοιτητών, που έχουν το ίδιο αντικείμενο σπουδών, σημειώνει η κ. Θεοδωρίδου.  

«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν μια βιβλιοθήκη», είπε ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Ωστόσο, συμπλήρωσε «εκατοντάδες σελίδες γράφονται σε ένα βιβλίο για κάτι που θα μπορούσε να πεί ο συγγραφέας μέσα σε πέντε λεπτά». Πόση σπατάλη…

Παρ’ ότι ζούμε στην ηλεκτρονική εποχή, το φυλλομέτρημα ενός βιβλίου πάντα συγκινεί. Η μυρωδιά, το θρόισμα των σελίδων, η ιδιαίτερη γραφή, πόσω δε μάλλον όταν πρόκειται για ένα παλαιό βιβλίο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.