Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Την στήριξη των Σερραίων αναμένουν οι έμποροι

 

 

 

Ο εμπορικός κόσμος  των Σερρών ευελπιστεί σε αυξημένες εμπορικές συναλλαγές κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα

  •  Μεγάλη απειλή για το στεγασμένο εμπόριο η είσοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου-
  •  Με ενοίκια σε  δυσθεώρητα επίπεδα είναι λογικό να είναι ξενοίκιαστα τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο

 

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Το μέλος του Εμπορικού συλλόγου Σερρών Πασχαλία Νάνου- Μήτρακα μιλά στο «Σ.Θ.» για τις προσδοκίες του Εμπορικού κόσμου, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα.

Ευελπιστεί ότι οι Σερραίοι καταναλωτές θα «βγουν» στην αγορά και θα την προτιμήσουν γιατί  τα καταστήματα των Σερρών ανήκουν σε συμπολίτες τους, εργάζονται σε αυτά φίλοι τους, συγγενείς και γνωστοί τους.

Θεωρεί φυσιολογικό να υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της πόλης, από την στιγμή που οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών δεν είναι προσιτές και συμβατές με την δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε.

 Ποιο το κλίμα παραμονές του Πάσχα στη σερραϊκή αγορά, τι προσδοκίες υπάρχουν, τι περιμένει το στεγασμένο εμπόριο από τους Σερραίους καταναλωτές;

Λίγο πριν την 25η Μαρτίου υπήρχε μία κίνηση στην αγορά και αυτό μας έδωσε λίγο θάρρος ότι θα πάμε καλά στο Πάσχα. Στη συνέχεια χάλασε ο καιρός και ίσως να επέδρασε αρνητικά στην ψυχολογία  ώστε να μην υπάρχει συνέχεια. Αυτό θα φανεί στη διάρκεια, στην πορεία.

Περιμένουμε τους καταναλωτές να στηρίξουν  την τοπική αγορά. Γενικά η εικόνα είναι ότι η αγορά βαδίζει ασθμαίνουσα, δεν πάει καλά η αγορά.

Πλήγμα για τη αγορά είναι η κρίση των τελευταίων ετών  σε όλη την Ευρώπη με το ενεργειακό και τα στενά οικονομικά, αλλά η πανδημία που προηγήθηκε.

Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να προσελκυσθεί ξένος κόσμος στην πόλη, δεν έχουμε καθόλου περαστικό κόσμο.

Πάντως ο κόσμος   έχει ανάγκη να βγει στην αγορά.

Πιστεύω ότι θα δουλέψουμε το Πάσχα και οι καταναλωτές θα μας προτιμήσουν.

Περιμένουμε όλοι να ντύσουν και τα παιδιά τους οι γονείς. Αν ο καιρός κρατήσει στα δικά μας είδη θα είμαστε λίγο καλύτερα από τις άλλες χρονιές.

Πόσο έχει απολέσει τζίρο το στεγασμένο εμπόριο από το ηλεκτρονικό, που έχει διεισδύσει στη εμπορική ζωή εδώ και χρόνια. Ακούμε ότι είναι ξενοίκιαστα τα καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους των Σερρών. Έχει βάση αυτό το επιχείρημα δεδομένου ότι συγκρίνονται ανόμοιες εποχές;

Δυστυχώς για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις σε μικρές επαρχιακές πόλεις, όπως η δική μας,  το ηλεκτρονικό εμπόριο  έχει κάνει μεγάλη ζημιά.

Είναι μία μεγάλη μάστιγα. Χάνουμε  εμπορικές συναλλαγές. Τώρα  τι κέρδος έχει ο καταναλωτής από τις ηλεκτρονικές αγορές  αυτό θα το καταλάβει στη διάρκεια του έτους. Δεν νομίζω ότι κερδίζει ο καταναλωτής κάτι φοβερό.

Αυτό που έχω να πω για τα ξενοίκιαστα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της πόλης είναι το εξής:

Τα καταστήματα είναι ξενοίκιαστα γιατί το εμπόριο δεν μπορεί να πληρώσει υψηλά ενοίκια. Πέρασαν εκείνες οι εποχές.

Σας το λέω με την εμπειρία 40 ετών στην αγορά.

Κάποτε μπορούσαμε να πληρώσουμε μεγάλα ενοίκια και αέρα όπως λέγαμε.

Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στο εμπορικό κέντρο. Τα  ενοίκια πρέπει να είναι προσιτά, σήμερα δεν είναι προσιτά για αυτό είναι και ξενοίκιαστα πολλά από αυτά. Σήμερα δεν μπορεί να πληρωθεί ενοίκιο της τάξης των 2000 ευρώ, σήμερα το στεγασμένο εμπόριο δίνει μεγάλο αγώνα για να κρατηθεί ζωντανό.

Όλοι πρέπει να βάλλουν  πλάτη για να κρατηθεί το στεγασμένο εμπόριο.

Τα ανελαστικά- λειτουργικά έξοδα μίας επιχείρησης είναι μεγάλα, δεν παλεύονται εύκολα όταν ξεκινούν με ενοίκιο δυσθεώρητο για την εποχή και την πόλη των Σερρών, που δεν έχει καθόλου ξένο κόσμο ως καταναλωτικό κοινό.

 

https://sertharros.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.