Την ημέρα που η βρετανική Telegraph παρουσίασε ακόμη ένα εξαιρετικά λεπτομερές ρεπορτάζ για τις διαπραγματεύσεις, ήρθε ο υπουργός Επικρατείας να επιβεβαιώσει ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας...
στην ΕΡΤ, αναγκάστηκε να παραδεχθεί τις επαφές, παρότι το Μαξίμου σιωπούσε εδώ και ημέρες, ενώ και το υπουργείο Πολιτισμού ήταν πολύ επιφυλακτικό στις τοποθετήσεις του.Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της τοποθέτησης του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι οι όποιες επαφές και συζητήσεις γίνονται μέσω του Μαξίμου και σε αυτά δεν φαίνεται να έχει ρόλο ούτε το υπουργείο Πολιτισμού ούτε το Μουσείο της Ακρόπολης.
Παράλληλα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία, επαναλαμβάνει την κυβερνητική δέσμευση στην εθνική γραμμή, όμως μιλάει και για «δύσκολη επιχειρησιακά άσκηση», αλλά αφήνει και ανοιχτό το παράθυρο για κάποιο «τρικ» ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο προκειμένου να ξεπεραστούν τα γνωστά εμπόδια.
Μιλώντας, λοιπόν, στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «από την πρώτη ημέρα που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για να ζήσουμε την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και αυτό σε απτό επιχειρησιακό επίπεδο, όχι θεωρητικά, όχι αφηρημένα».
Συνέχισε με μια τοποθέτηση που προκαλεί αίσθηση σημειώνοντας «θεωρητικά και αφηρημένα όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να επανενωθούν τα μάρμαρα, να έρθουν στη γενέθλια γη και να μείνουν εδώ για πάντα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι μια πάρα πολύ δύσκολη επιχειρησιακά άσκηση».
Αφού υπενθύμισε τις συμφωνίες που έχουν γίνει ήδη για την επιστροφή του θραύσματος Fagan και των τριών θραυσμάτων από το Βατικανό, αλλά και τη μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης για το ζήτημα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε καθαρά: «Το επιβεβαιώνω, είμαστε σε επαφή με το Βρετανικό Μουσείο, σε πολύ δημιουργική συζήτηση με το Βρετανικό Μουσείο».
Συμφωνία στο πλαίσιο… πολιτιστικής κατανόησης
«Είναι
προφανές ότι υπάρχουν οι πολύ ριζικές απαγορευτικές γραμμές οι οποίες
συνιστούν και την εθνική στάση. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε σε καμία
περίπτωση ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Δεν υφίσταται μια τέτοια
διάσταση. Από την άλλη πλευρά ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να αποδεχθεί
με οποιαδήποτε μορφή έναν δανεισμό, ο οποίος θα γίνει προς την Ελλάδα,
και τούτο διότι αυτό θα υπαινισσόταν ζήτημα ιδιοκτησίας», είπε στην
προσπάθειά του να απαντήσει για το ζήτημα της εθνικής γραμμής, όμως
συνέχισε με μισόλογα υποστηρίζοντας: «Εκείνο το οποίο μπορούμε να
συζητήσουμε στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας κατανόησης με το Βρετανικό
Μουσείο είναι η επιστροφή των Γλυπτών υπό ένα νομικό ένδυμα το οποίο θα
συζητήσουμε και συζητούμε στο πλαίσιο μιας δημιουργικής λογικής. Έχουμε
όντως θέσει ένα θέμα, να μπορούμε να στέλνουμε και ορισμένες από τις
ελληνικές αρχαιότητες ή ακόμη και από άλλες περιόδους του Ελληνισμού, τη
βυζαντινή περίοδο, στο Βρετανικό Μουσείο για περιοδικές εκθέσεις. Σε
κάθε περίπτωση δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσουμε το οποιοδήποτε
δικαίωμα έχουμε απέναντι στα Γλυπτά που αποτελούν την ίδια την ταυτότητά
μας».
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως καμία συμφωνία. Γίνονται συζητήσεις και ακόμη απέχουμε πολύ από το να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία, ανεξάρτητα από τη μεταστροφή της κοινής γνώμης. Τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και το βρετανικό μουσείο έχουν τις υποχρεώσεις που εκχωρούν από τον βρετανικό νόμο που δεν επιτρέπει την οριστική αποξένωση από το Μουσείο και άρα είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση. Εμείς θα επιμείνουμε ότι τα Γλυπτά είναι ένα κομμάτι της δικής μας πολιτιστικής ταυτότητας μας, θα πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη με τους όρους τους οποίους εμείς συζητάμε και στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτιστικής κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.