Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Αναβίωσε το έθιμο της Μπάμπως στην Άνω Καμήλα

 


 

 

Αναβίωσε και φέτος με απόλυτη επιτυχία στην Άνω Καμήλα του Δήμο Σερρών, το έθιμο της “Μπάμπως”. Κάθε 8 Γενάρη οι ρόλοι στο χωριό αντιστρέφονται. Αυτή την ημέρα οι γυναίκες διασκεδάζουν χωρίς να κάνουν καμία δουλειά, ενώ οι άνδρες θα καθίσουν στο σπίτι και θα κάνουν τις δουλειές, θα σκουπίσουν, τα τινάξουν τα στρώματα, θα μαγειρέψουν και θα φροντίσουν τα παιδιά.

Οι γυναίκες του χωριού με πομπή πηγαίνουν στο σπίτι της Μπάμπως υπό τους ήχους μουσικής. Στη διάρκεια του εθίμου απαγορεύεται οι άντρες να πλησιάσουν την πομπή,  αν τυχόν κάποιος άντρας πλησιάσει τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν και τον βρέχουν, ενώ προσπαθούν να του βγάλουν και ένα ρούχο, το οποίο στη συνέχεια το δημοπρατούν.

Με αυτό το έθιμο τιμάται η γηραιότερη γυναίκα του χωριού, η Μπάμπω που εκτελούσε κατά το παρελθόν και χρέη μαμής. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι Θρακιώτισες Ανατολική Ρωμυλία.

Το έθιμο αναβιώνει και στη Μονοκκλησία, στη Νέα Πέτρα και στη Λιβαδιά Σιντικής. Σύμφωνα με τους λαογράφους, το έθιμο έχει ρίζες αρχαιοελληνικές και θυμίζει τα “Θεσμοφόρια” και περισσότερο τα “Αλώα”, που γίνονταν στην Αθήνα την ίδια εποχή.

 

 https://infonews24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.