Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Δήμος Σερρών : Αναβίωσε το έθιμο της Μπάμπως στη Μονοκκλησιά


Ο Σύλλογος Γυναικών Μονοκκλησιάς “Η Λυσιστράτη”, διοργάνωσε εκδηλώσεις αναβίωσης  του εθίμου της Μπάμπως, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023.

 

Οι γυναίκες τιμούν την Μπάμπω, την μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα του χωριού που εκτελούσε χρέη μαμής και έδινε ευχές στις νεότερες, για γονιμότητα.

Από νωρίς το μεσημέρι οι γυναίκες του Συλλόγου συνοδευόμενες από ζωντανή παραδοσιακή μουσική, βγήκαν στους δρόμους του χωριού και καλούσαν τις γυναίκες από σπίτι σε σπίτι, να συμμετάσχουν στο έθιμο.

Στην είσοδο του χωριού υπήρχαν μέλη του Συλλόγου προκειμένου να ελέγξουν την προσέλευση των ανδρών, οι οποίοι ή έπρεπε να βάλουν κάποιο γυναικείο ένδυμα ή να υποστούν τα λεγόμενα “βρεξούδια”.

Οι άντρες του χωριού συμμετέχουν με τον τρόπο τους στην αναβίωση του εθίμου, καθώς την ημέρα αυτή μένουν στα σπίτια τους και κάνουν τις καθημερινές δουλειές.

 

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε παράθεση γεύματος και κοπή βασιλόπιτας καθώς και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από πολιτιστικούς συλλόγους και συλλόγους γυναικών.

Το έθιμο της αναβίωσης κλείνει κάθε χρόνο με παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο κρασί.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν οι Βουλευτές του Νομού, οι αιρετοί της Τ.Α. , μέλη και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Συλλόγων.

Χορηγός της εκδήλωσης αναβίωσης του εθίμου οι Εταιρείες “Βέρρος Κωνσταντίνος” και Χορηγός Επικοινωνίας το serrepost.gr

 serrespost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.