Μας παραπονέθηκαν συμπολίτες μας ότι συνεχίζουν να υπάρχουν φωτιές, για την καύση των υπολειμμάτων στις αγροτικές καλλιέργειες.
Για το ζήτημα κάνει, επί χρόνια, σχετική καμπάνια η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών επισημαίνοντας τους κινδύνους που ενέχει αυτή η συμπεριφορά.
Από την πλευρά της και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της, έχει επισημάνει ότι η καύση των καλαμιών απαγορεύεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς και επισύρει πρόστιμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – τέτοια πρόστιμα επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια. Ενημερώνει, επίσης, τους αγρότες μας ότι αυτή η πρακτική υποβαθμίζει την γονιμότητα των χωραφιών τους (καίει την οργανική ουσία), ενώ δεν υπάρχει καμία βασιμότητα στις δοξασίες ότι με την καύση των υπολειμμάτων καίγονται βλαβερά έντομα και μικρόβια. Τονίζει ότι πρόκειται για μια πρακτική που δείχνει καθυστέρηση, δεν εφαρμόζεται πουθενά στις αναπτυγμένες χώρες αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στα «επιχειρήματα» των παραβατών ότι καίνε τις καλαμιές για να είναι ευκολότερο το όργωμα, η ΔΑΟΚ επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο γίνεται θρυμματισμός των υπολειμμάτων με καταστροφείς που έλκονται από τα τρακτέρ ή φέρουν οι ίδιες οι αλωνιστικές μηχανές και ακολουθεί, πολύ ωφέλιμη, ενσωμάτωση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας στο έδαφος. Προκάλεσε, δε, σύσκεψη και του συλλόγου αλωνιστών, στους οποίους τόνισε την ανάγκη να ενεργοποιήσουν αυτά τα συστήματα στις νεότερες συγκομιστικές μηχανές που διαθέτουν «θρυμματιστήρες υπολειμμάτων».
Η παραπάνω προσπάθεια ενημέρωσης απέδωσε καρπούς, το φαινόμενο περιορίστηκε, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετοί αγρότες μας που εξακολουθούν αυτή την απαράδεκτη πρακτική.
Πιο οξυμμένο είναι το φαινόμενο στις ορυζοκαλλιέργειες, σε αγροτικές εκτάσεις στο δρόμο προς την Θεσσαλονίκη – το διαπιστώσαμε και εμείς ταξιδεύοντας προς την συμπρωτεύουσα.
Πέραν των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, το φαινόμενο πρέπει να συσχετισθεί και με την προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών μας προϊόντων, που πρέπει να παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον και σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς. Ρωτάμε, λοιπόν, τους αγρότες- καλλιεργητές που επιμένουν να καίνε τις καλαμιές: τους συμφέρει να μαθευτεί στα ευρωπαϊκά όργανα και τους καταναλωτές ότι καίνε τις καλαμιές και το ρύζι, π.χ., δεν παράγεται σύμφωνα με τους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής;
Όταν επιδιώκουμε να πάρουν προστιθέμενη αξία τα προϊόντα μας, ας κάνουμε τα στοιχειωδώς απαραίτητα.
Το θέμα αυτό, πέρα από τις υπηρεσιακές ενέργειες που προαναφέρθηκαν, πιστεύουμε ότι πρέπει να απασχολήσει και άλλους τοπικοί φορείς όπως το ΕΒΕΣ, τους μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, κλπ.. Να ενδιαφερθούν και να απευθύνουν έκκληση στους αγρότες για τον τερματισμό αυτού του αρνητικού φαινομένου, που μπορεί να βλάψει καίρια τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα του τόπου μας.
Δ.Ν.
https://sertharros.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.