Θυμάστε τις προβλέψεις τα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, που βασίζονταν και σε ευρήματα δημοσκοπήσεων;
Τα δυόμισι πρώτα χρόνια, «βοηθούσης» και της πανδημίας, οι μετρήσεις έδιναν το πρώτο κόμμα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, γύρω στο 40%, το δεύτερο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) με το ζόρι 20% και το ΠΑΣΟΚ, επί Φώφης, γύρω στο 10%. Έτσι επικράτησε στο δημόσιο διάλογο η άποψη πως από τον δικομματισμό οδηγούμαστε σε ένα άλλο πολιτικό μοντέλο, το μοντέλο του «ενάμισι κόμματος»! Αυτό δηλαδή που συμβαίνει στην Ουγγαρία επί Όρμπαν, όπου ένα κόμμα είναι απολύτως κυρίαρχο και δεν απειλείται η αυτοδυναμία και η κυριαρχία του, ένα δεύτερο κόμμα που δεν πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία και ένα τρίτο κόμμα που ο πραγματικός του αντίπαλος του είναι το δεύτερο κόμμα και όχι η κυβέρνηση!
Έχει καμιά σχέση το σενάριο αυτό με την πραγματικότητα σήμερα; Και πώς «αποσύρθηκε» από το δημόσιο διάλογο; Αν, όντως, η κυβέρνηση τα κάνει όλα καλά και η αντιπολίτευση όλα λάθος πώς και άλλαξε αυτή η εικόνα και όλοι παραδέχονται πως ο δικομματισμός έχει επιστρέψει και προσεχώς θα επιστρέψει ακόμα πιο δυνατός αν δεν έχουμε κυβέρνηση με απλή αναλογική;
Οι δημοσκοπήσεις επίσης «φωτογράφιζαν» και η κυβέρνηση (που το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη) προωθούσε το σενάριο ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό έχει πλέον αποσυρθεί από τη δημόσια συζήτηση. Πώς όμως και δεν ισχύει πλέον κάτι τέτοιο αφού το προηγούμενο διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης τα κάνει όλα καλά και ο ΣΥΡΙΖΑ όλα λάθος; Και πώς ο Νίκος Ανδρουλάκης αρχίζει και πέφτει και γίνεται όλο και περισσότερο στόχος επιθέσεων από τη στιγμή που δεν συμβιβάστηκε με την παρακολούθησή του και ζήτησε να βγουν όλα στο φως;
Οι παλιοί συνάδελφοι έλεγαν πως ο δημοσιογράφος πρέπει να εισέρχεται στην αίθουσα θορυβωδώς, ώστε όλοι να τον βλέπουν και να φεύγει από τη δουλειά αθορύβως- ώστε όλοι να νομίζουν ότι είναι εκεί!
Έτσι και τα παραπάνω σενάρια. Έκαναν τη δουλειά τους και μετά …αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία. Θυμίζοντας το δόγμα του Γκέμπελς …πες πες κάτι θα μείνει- ιδίως όταν όλα τα κυρίαρχα μέσα «χτυπούν» στην ίδια κατεύθυνση!
Στοίχημα ότι στην πορεία προς τις κάλπες θα αποσυρθούν και άλλα σενάρια; Ξέρω, δεν λέμε τίποτε καινούργιο. Δέστε για παράδειγμα πως οι πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων προσαρμόζονται προς το αποτέλεσμα των εκλογών το τελευταίο τετραήμερο. Επί του θέματος, όμως, πιθανότατα θα επανέλθουμε!
https://www.ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.