Σε σαφώς διαφορετικό κλίμα από εκείνο που είχε καλλιεργηθεί τα προηγούμενα 24ωρα κινήθηκε στη χθεσινή του ομιλία στον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Γεγονός, που για πολλούς, μπορεί να συνιστά μισό έστω βήμα, από το ένα που λίγο πριν ανεβεί ο κ. Μητσοτάκης στο βήμα, ζήτησε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Καλίν από την Αθήνα, προκειμένου να κάνει «δύο» στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος και οι δύο άνδρες να συναντηθούν στην Πράγα, το διήμερο 6-7 Οκτωβρίου. Εξέλιξη, που αν επιβεβαιωθεί, προφανώς δεν είναι άσχετη με την ταυτόχρονη παρουσία των δύο ηγετών στις ΗΠΑ και την πάγια επιδίωξη της Ουάσιγκτον να χαμηλώσει η ένταση στην ευρύτερη περιοχή.
«Ο Πρόεδρός μας κάνει δύο βήματα όταν γίνεται ένα βήμα. Δεν ξέρω αν θα γίνει συνάντηση στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλίν.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του μισή ώρα αργότερα από την προγραμματισμένη, ανέδειξε μεν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού, των fake news και της επιθετικής ρητορικής Ερντογάν, ωστόσο, έσπευσε να τείνει χείρα φιλίας προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας ότι «δεν είμαστε εχθροί αλλά γείτονες». Είχαν προηγηθεί και δημοσκοπήσεις στη γείτονα, σύμφωνα με την οποία, η πλειονότητα της τουρκικής κοινής γνώμης, δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις συστηματικές επιθέσεις Ερντογάν στη χώρα μας. Προκειμένου, μάλιστα, να φτάσει το μήνυμά του στη γείτονα χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου έφτιαξε και videos με το εν λόγω απόσπασμα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, υποτιτλισμένο στα τουρκικά.
Ξεκινώντας την αναφορά του στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε εκ νέου ανοικτός στον διάλογο και στη διευθέτηση των διαφορών με ανοιχτό τρόπο, με σεβασμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι, σε τελική ανάλυση, μια σημαντική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, που μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν αυτό επιλέξει. «Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες προσπάθειες της Άγκυρας που οδήγησαν στην επιτυχημένη μεσολάβηση του ΟΗΕ για μία συμφωνία εξαγωγών σιτηρών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι μια σημαντική συμβολή στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», είπε.
Οι «κόκκνες γραμμές»
Αναφερόμενος στην γνωστή τουρκική απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Τουρκία έχει μια περίεργη εμμονή με την Ελλάδα, χρησιμοποιεί γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνικού κράτους, ενώ θύμισε ότι η Άγκυρα έχει απειλήσει την χώρα μας με casus belli.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε ως «κόκκινη γραμμή» την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, μίλησε για εκστρατεία παραπληροφόρησης της Άγκυρας, ενώ έκανε μία κατά γενική εκτίμηση ήπια αναφορά στο μεταναστευτικό.
«Από τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροέές. Σώσαμε πάνω από 130 ανθρώπους από δύο βάρκες χθες» είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο Αιγαίο». Μία αναφορά, δυσανάλογα «απαλή» σε σχέση με τις απίστευτες κατηγορίες και την εντυπωσιακή επιχείρησης κατασυκοφάντησης την οποία επιχείρησε από το ίδιο βήμα ο Ερντογάν, εμφανίζοντας την Ελλάδα ως τη χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και «πνίγει παιδιά στο Αιγαίο».
Αναφορικά με την παράνομη κατοχή της Κύπρου και τη διχοτόμηση του νησιού, χαρακτήρισε παράλογες τις απαιτήσεις της Άγκυρας και επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση, την οποία η τουρκική κυβέρνηση και η ηγεσία του ψευδοκράτους εξακολουθούν να απορρίπτουν.
https://www.ieidiseis.gr
Έλλη Τριανταφύλλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.