Σελίδες

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Πανελλαδικές: Συντελεστές βαρύτητας για τα ΑΕΙ – Τα παράδοξα της φετινής εξεταστικής διαδικασίας

 


Ειδικό …σύμβουλο θα χρειαστούν φέτος οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να υπολογίσουν τα μόρια τους με τις νέες αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αλλά και το καινούργιο δεδομένο των συντελεστών που.. όρισαν τα ίδια τα πανεπιστήμια στα μαθήματα βαρύτητας ανα επιστημονική περιοχή.

«Ένα επιπλέον πρόβλημα στους υποψήφιους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δημιουργεί ο  νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» λέει ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Ανδρέας Παπαδαντωνάκης.

Υπενθυμίζει ότι για πρώτη φορά από φέτος, οι σχολές και τα τμήματα καθορίζουν ξεχωριστούς συντελεστές βαρύτητας για κάθε ένα από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ προσθέτει ότι το γεγονός αυτό «για τους ίδιους τους υποψηφίους τελικά κάνει την δήλωση σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο ακόμα πιο σύνθετη και περίπλοκη διαδικασία».

«Μετά από τις ανατροπές που προκάλεσε η θεσμοθέτηση για πρώτη φορά πέρυσι της ελάχιστης βάσης εισαγωγής,  ο καθορισμός συντελεστών βαρύτητας για κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα,  κάνει τα πράγματα πιο σύνθετα αφού υποψήφιοι θα συγκεντρώνουν διαφορετικό σύνολο μορίων για  τμήματα της ίδιας σχολής» εξηγεί ο κ. Παπαδαντωνάκης.


Ανδρέας Παπαδαντωνάκης

Κι αυτό γιατί «είναι η πρώτη φορά που το πόσο καλά θα γράψει ο  υποψήφιος σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, σε συνάρτηση με το πόσο “πριμοδοτείται” το μάθημα αυτό από κάθε τμήμα,  θα καθορίσει σε ένα βαθμό και την επιτυχία ή την αποτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις» αναφέρει.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ο ίδιος καταγράφει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές σπουδές)

-Εάν υποψήφιος γράψει στις πανελλαδικές εξετάσεις τους παρακάτω βαθμούς: Στα Αρχαία 8, στην Γλώσσα 12, στα Λατινικά 14 και στην Ιστορία 15.

Με αυτή τη βαθμολογία τα περσινά του μόρια για το τμήμα συγκεκριμένα Ιστορίας και εθνολογίας στην Κομοτηνή θα ήταν 11800 (σ.σ. να υπενθυμίσουμε ότι την περυσινή χρονιά, στο ίδιο πεδίο το  εξεταζόμενο μάθημα ήταν η Κοινωνιολογία την οποία αντικατέστησε φέτος το μάθημα των Λατινικών).

Με βάση τις φετινές ρυθμίσεις έτσι, με τους ίδιους βαθμούς, θα συγκέντρωνε φέτος 1000 μόρια παραπάνω δηλαδή 12.800 μόρια.

«Αυτό  είναι ένα παράδειγμα για την διαφορά που μπορεί να προκαλέσει στο σύνολο των μορίων ο ξεχωριστός συντελεστής βαρύτητας για κάθε μάθημα» λέει ο κ. Παπαδαντωνάκης. «Το πιο περίεργο όμως» αναφέρει,  «είναι ότι ο μαθητής τελικά θα συγκεντρώνει διαφορετικό σύνολο μορίων για τμήματα της ίδιας σχολής».

Στο πρώτο πεδίο των Ανθρωπιστικών επιστημών ο μαθητής με τους παραπάνω βαθμούς θα συγκέντρωνε για το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο 12.800  μόρια, ενώ για το ίδιο τμήμα της Αθήνας θα συγκέντρωνε 720 μόρια λιγότερα  δηλαδή 12.080

– Εάν υποψήφιος που στοχεύει στα τμήματα Ψυχολογίας γράψει: Στην Γλώσσα 15, στΑ  Αρχαία 17, στην Ιστορία 18 και στα Λατινικά 18. Ο υποψήφιος αυτός  θα συγκεντρώσει 16900 μόρια για την Ψυχολογία στο Πάντειο αλλά μόλις 16.700 μόρια για την ψυχολογία στη Θεσσαλονίκη ή  στη Φλώρινα.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

-Εάν υποψήφιος που στοχεύει σε μαθηματικές σχολές γράψει τους παρακάτω βαθμούς: Στην Γλώσσα 12, Φυσική 14, Χημεία 13, Μαθηματικά 17. Ο υποψήφιος αυτός, εξηγεί ο κ. Παπαδαντωνάκης, συγκεντρώνει 14450 μόρια για το Μαθηματικών της Αθήνας αλλά μόλις 14.000 μόρια για το μαθηματικών Καστοριάς.

Με αυτήν την βαθμολογία ο ίδιος υποψήφιος θα συγκεντρώσει 14450 μόρια για το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Βόλο,  αλλά μόλις 14120 μόρια για το ίδιο τμήμα στην Ξάνθη.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Εάν ένας υποψήφιος γράψει: Στη Γλώσσα 18, Φυσική 17, Χημεία 17 και Βιολογία 20.

Ο συγκεκριμένος υποψήφιος θα συγκεντρώσει 18.000 μόρια για την Ιατρική Αθήνας αλλά 18100  μόρια για την Ιατρική Πάτρας

Ο ίδιος υποψήφιος για τη Νοσηλευτική Αθήνας θα συγκεντρώσει 18.000 μόρια αλλά για τη Νοσηλευτική Τρίπολης 18300 μόρια

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομία και Πληροφορική)

Εάν ένας υποψήφιος γράψει  στις εξετάσεις: Στην Γλώσσα 13, Μαθηματικά 16, Πληροφορική 17 και Οικονομία 18.

Ο συγκεκριμένος μαθητής συγκεντρώνει για το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Αθήνα) 15.700 μόρια αλλά για το ίδιο τμήμα στην Καλαμάτα συγκεντρώνει 16350 μόρια.

Για το  Οικονομικών Επιστημών (του πανεπιστημίου Αθηνών) συγκεντρώνει 16.020 μόρια αλλά για το ίδιο τμήμα της Θεσσαλονίκης 15.700 μόρια.

«Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι αλλαγμένοι προς τα κάτω είναι οι συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής για 24 τμήματα» καταλήγει ο κ. Παπαδαντωνάκης. «Πρόκειται κυρίως για περιφερειακά τμήματα που πέρσι εξαιτίας της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής κινδύνευσαν να μείνουν χωρίς πρωτοετείς φοιτητές».

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.