Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου : Αναδιάταξη δυνάμεων ενόψει των προκλήσεων της Επόμενης μέρας


Η προγραμματισμένη αυτή η "αλλαγή φρουράς" πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας στενής συνεργασίας και ενός κοινού οράματος που έχουν μοιραστεί, τα δύο τελευταία χρόνια  ο Αλέξανδρος  Χατζηδημητρίου και ο Νικόλαος Μηλιώτης.
 
Δεν πρέπει   να ξεχνάμε ότι αυτοί οι δύο ισχυροί άνδρες ήταν οι εμπνευστές και αυτοί οι οποίοι υλοποίησαν από κοινού το μεγάλο όραμα της ισχυροποίησης της Τράπεζας μέσα από την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας από τη Συνεταιριστική Τράπεζα των Σερρών.  Με  αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας,  τη δημιουργία της  Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας . Ένα εγχείρημα πού  ήτανε μοναδικό στα χρονικά του έγχωριου τραπεζικού συστήματος και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
 
 Η αλλαγή στη θέση του προέδρου ουσιαστικά είναι  μία αμοιβαία υπόσχεση μεταξύ των δύο ανδρών ότι θα προχωρήσουν μαζί βήμα-βήμα στην από κοινού προσπάθεια για περαιτέρω ισχυροποίηση και ανάπτυξη της Τράπεζας.
 
Μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία αναδρομή στην πορεία της Συνεταιριστικής τράπεζας Σερρών υπό την προεδρία του Αλεξάνδρου Χατζηδημητρίου.
 

  • Η  προεδρία του Αλέξανδρου Χατζηδημητρίου ξεκίνησε το 2014
 
  • Ως πρόεδρος άσκησε διοίκηση από το 2014 μέχρι πρόσφατα με ένα διάλειμμα και μία απουσία κάποιων μηνών, λόγω εκλογής του ως βουλευτής.
 
  • Η παρουσία του ως Προέδρου στα τραπεζικά δρώμενα, θα έλεγε κάνεις πως ήταν καταλυτική. Ήταν ένας πρόεδρος ο οποίος από την πρώτη στιγμή υπηρέτησε ένα συγκεκριμένο  σχέδιο, για όσα έπρεπε να αλλάξουν στη λειτουργία της Τράπεζας, ενώ έθεσε ταυτόχρονα και  νέο στρατηγικό   στόχο.
 
  • Κύριοι  άξονες της διοίκησης του ήταν η ξεκάθαρη φιλοσοφία , η ικανότητα  επιλογής  αξιόλογων  συνεργατών και η ξεκάθαρη στόχευση.
 
 Μία σύντομη αποτίμηση της διαδρομής του αποτυπώνει το έργο του, ώστε να δούμε ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της Τράπεζας που  παρέλαβε  και ποια αυτής που παραδίδει σήμερα στο νέο Πρόεδρο, ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου. Συγκεκριμένα:
 
Παρέλαβε το 2014 μία τράπεζα εσωστρεφή με έναν μη ικανοποιητικό κύκλο εργασιών και αποτελεσμάτων με ισολογισμούς που δεν έδειχναν υγεία.
 
✓ Διαδέχτηκε ένα διοικητικό συμβούλιο που σίγουρα ως φιλοσοφία δεν είχε την εξυπηρέτηση ενός ξεκάθαρου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου για την Τράπεζα.
✓ Οι λανθασμένες επιλογές της τότε διοίκησης είχαν οδηγήσει την Τράπεζα στα πρόθυρα απορρόφησης της από τη συνδυαστική τράπεζα Κρήτης
 
✓ Εύκολα διαπιστώνει κανείς πως η κατάσταση που παρέλαβε ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη για την Τράπεζα ,ενώ το κύρος της και οι προβλέψεις δυσοίωνες για το μέλλον της
✓ Ενα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να καταγραφεί στα απολύτως θετικά  για τη διοίκηση Χατζηδημητρίου, είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια έγινε και δομήθηκε μέσα σε ένα πάρα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για την εθνική οικονομία αλλά και για το τραπεζικό σύστημα γενικότερα .
Ένας τραπεζικός τομέας που δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητος και ανεπηρέαστος από όσα βίωσε η χώρα μας και η οικονομία μας την τελευταία δεκαετία , παρόλα αυτά όπως προκύπτει από τα στοιχεία και την πορεία η Συνεταιριστική Τράπεζα των Σερρών έδωσε νικηφόρα και αυτή τη μάχη. Και όχι μόνο διασώθηκε αλλά ως αποτέλεσμα αυτής της πορείας είχε και την επιτυχημένη απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας .
 
Αυτή λοιπόν ήταν η κατάσταση της Τράπεζας και η αφετηρία της προσπάθειας διάσωσης και ανάπτυξης της, την οποία ξεκίνησε ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου και οι συνεργάτες του το 2014, για  να φτάσουμε στο σήμερα, έχοντας διανύσει από τότε 7 χρόνια συνεχούς προσπάθειας. Τα αποτελέσματα της διαδρομής αυτής είναι πως η Τράπεζα  σήμερα παρουσιάζει  μία εντελώς διαφορετική εικόνα.Συγκεκριμένα:
 
  • Κατάφερε με αφετηρία το  2019 και για τα επόμενα χρόνια τα αποτελέσματα των χρήσεων  να κυμαίνονται σε πολύ  θετικούς ρυθμούς (αύξηση κύκλου εργασιών αύξηση χορηγήσεων και καταθέσεων) .
  • Εκθέσεις  για πρώτη φορά χωρίς αστερίσκους που δίνουν  μία ξεκάθαρη εικόνα οικονομικής κερδοφορίας και διοικητικής υγείας,  βελτίωση της οικονομικής αξιοπιστίας. 
 
  • Αποτελέσματα που συνέβαλαν ουσιαστικά στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Τράπεζα. Δημιουργήθηκε έτσι η δυνατότητα προσέλκυσης νέων κεφαλαίων από στρατηγικούς επενδυτές .
 
  • Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι σε αυτά τα χρόνια, η Τράπεζα αύξησε το προσωπικό της με νέα εξειδικευμένα στελέχη, ενισχύοντας το τεχνοκρατικό της προφίλ, ώστε να διαχειρίζεται με επάρκεια το νέο όγκο απαιτήσεων που γέννησε ο μεγαλύτερος κύκλος εργασιών της.
 
  • Σημαντικότερα επιτεύγματα αυτής της διοίκησης σίγουρα ήταν ότι κατάφερε η  Τράπεζα να αποκτήσει εξειδίκευση και να εξελιχθεί ως "Πράσινη Τράπεζα" με σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ
  • Όπως επίσης ότι για πρώτη φορά στη χώρα επιτεύχθηκε συγχώνευση συνεταιριστικών τραπεζών και μάλιστα με ενισχυμένη πιστοληπτική αξιοπιστία καθώς η τραπεζική ικανότητα βασίζεται πάνω στην πίστη (εμπιστοσύνη).Πλέον η τράπεζα ως μεγαλύτερο σχήμα έχει  χτίσει  υψηλότερο βαθμό αξιοπιστίας και αυτό μετουσιώνεται σε ρευστότητα και μεγαλύτερα περιθώρια δανεισμού με καλύτερους όρους για την τράπεζα και κατ'επεκταση και για τους πελάτες της .

 
 
 Το μοναδικό ίσως σχέδιο που δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα στα χρόνια της προεδρίας του Α.υ Χατζηδημητρίου ήταν η  επιλογή συμμετοχής της Τράπεζας στην προσπάθεια διάσωσης και λειτουργίας των δύο εργοστασίων της Ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης. Παρόλο που η τράπεζα είχε και έχει, ένα ξεκάθαρο σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης του εργοστασίου των Σερρών, το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε .
Παρόλα αυτά η τράπεζα στάθηκε αρωγός και εγγυητής απέναντι στους παραγωγούς .
Η μη υλοποίηση του σχεδίου έγκειται στο γεγονός  ότι δεν τήρησαν τους   όρους και πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας  το  υπουργείο ανάπτυξης και ο επενδυτής.(Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε άλλα άρθρα μας ).
 
ΣΗΜΕΡΑ
 
Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, η Τράπεζα έχει όλα εκείνα τα εφόδια ,τα εχέγγυα και τα εργαλεία, ώστε μπροστά στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία στη χώρα μας και στην περιφέρεια μας, να μπορεί  να συνεχίσει να επιτελεί ένα σημαντικό έργο στα αναπτυξιακά σχέδια που υπάρχουν.
Ένα αποτέλεσμα που σίγουρα δικαιώνει όλους όσοΙ πίστεψαν στη διοικητική ικανότητα και το όραμα του Προέδρου και των συνεργατών του .
Έχοντας διανύσει αυτήν την επταετή πολύ επιτυχημένη τραπεζική πορεία, φαίνεται ότι ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, μετά από την αλλαγή σκυτάλης, θα έχει όλον εκείνο τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να καταστρώσει το σχέδιο για την επόμενη μέρα της Τράπεζας.

Πιο κατασταλαγμένος πλέον, με περισσότερες γνώσεις και παραστάσεις και έχοντας ως  βασική παρακαταθήκη το πετυχημένο έργο του και τα αποτελέσματα αυτού ,σε μία πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία και για το τραπεζικό σύστημα και για την οικονομία της χώρας αλλά και για τις συνεταιριστικές τράπεζες ειδικότερα . 
 
Ερμηνεύοντας τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, δρομολογεί και δομεί πλέον τη νέα φιλοσοφία  διοίκησης, επιστρέφοντας  ως στρατηγικός επενδυτής με τη στήριξη και αξιοπιστία ισχυρών θεσμικών επενδυτών. Μία επόμενη μέρα για την Τράπεζα που αν  κρίνουμε με τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα ,προδιαγράφεται με πολύ θετικούς όρους και σημαντικά επιτεύγματα

 https://www.serresparatiritis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.