Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Π.Ε Σερρών : Τα σκουπίδια , το τέλος ταφής και η ανακύκλωση


ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: «Τέλος ταφής» και εκπτωτικά προγράμματα δημοτικών τελών για όσους κάνουν ανακύκλωση!
***********
Με το άρθρο 38 του ν. 4819/2021 (ΦΕΚ Α 129) «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων - πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές - πολεοδομικές, ενεργειακές και συναφείς επείγουσες ρυθμίσεις» θεσμοθετήθηκε το «Τέλος Ταφής» για τα αστικά απόβλητα, το οποίο ανέρχεται:
* από 1/1/2022 στο ποσό 20 ευρώ/τόνο αποβλήτων
* από 1/1/2023 στο ποσό 25 ευρώ/τόνο αποβλήτων
* από 1/1/2024 στο ποσό 30 ευρώ/τόνο αποβλήτων
* από 1/1/2024 στο ποσό 35 ευρώ/τόνο αποβλήτων
* από 1/1/2026 στο ποσό 45 ευρώ/τόνο αποβλήτων και
* από 1/1/2027 αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ/τόνο αποβλήτων, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.
Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι νέο, απλώς στις μέρες μας αποτελεί μία μεταγενέστερη μετεξέλιξη του άρθρου 43 του ν. 4042/2012 (ΦΕΚ Α΄24) «ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ - Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» που επέβαλε το «Ειδικό τέλος ταφής» από 1ης Ιανουαρίου 2014, στο ποσό των 35 ευρώ/τόνο διατιθέμενων αποβλήτων, αυξανόμενο ετησίως κατά 5 ευρώ/τόνο έως του ποσού των 60 ευρώ/τόνο.
Φυσικά, από το 2012, μεσολάβησε η «μετονομασία» του σε «Περιβαλλοντική εισφορά για την ενίσχυση δράσεων κυκλικής οικονομίας» με το άρθρο 55 του ν. 4609/2019 (ΦΕΚ Α' 672019) «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις»
Έτσι λοιπόν, από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται Τέλος Ταφής για τις ποσότητες αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).
Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) ή οι Δήμοι, αλλά πρακτικώς μεταφέρεται στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών.
Στόχος της επιβολής Τέλους Ταφής (Τ.Τ.) έχει τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, καθώς η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανακύκλωση και υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των αποβλήτων εξακολουθεί να θάβεται.
Το τέλος ταφής αποδίδεται σε ειδικό λογαριασμό που ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) τηρεί για τον σκοπό αυτόν και διατίθεται, με βάση τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που εκπονεί και τα οποία εγκρίνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ποσότητες αποβλήτων που θα διατεθούν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).
Με βάση τα στοιχεία διάθεσης απορριμμάτων το προϋπολογισθέν ετήσιο κόστος για το 2022 που θα επιβαρύνει τους Σερραίους πολίτες (ανά Δήμο), ως Τέλος Ταφής ανέρχεται σε:
ΔΗΜΟΣ / Προϋπολογισθέν Ετήσιο Τέλος Ταφής (€)
ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ / 3.344€
ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ / 7.160€
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ / 24.114€
ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ / 9.430€
ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ / 7.024€
ΣΕΡΡΩΝ / 55.132€
ΣΙΝΤΙΚΗΣ / 8.507€
ΣΥΝΟΛΟ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ / 114.711€
Επίσης, και επειδή σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της απαιτούμενης υποδομής και της λειτουργίας του ΦοΔΣΑ ανέρχεται στο ενιαίο ποσό των 32 ευρώ/τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων (αυτά που ρίχνουμε στον πράσινο κάδο, το μέρος της ανακύκλωσης που θάβεται, και τα ογκώδη αντικείμενα).
Στο σημείο αυτό, και για την ιστορία της περιοχής, θεωρώ κρίσιμο και χρήσιμο, να υποσημειώσω, την γενναία και σθεναρή τότε (το 2016) των κ.κ. Π. Χράπα (ως εκπροσώπου του Δ. Σερρών) και Δ. Νότα (ως Δημάρχου Εμμανουήλ Παπά) να εμμένουν στη σωστή θέση τους για επιβολή ενιαίου τέλους διαχείρισης απορριμμάτων σε όλους του Δήμους που θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στον ΦοΔΣΑ (στο Μελενικίτσι), κάτι που και σωστό αποδείχτηκε και εφαρμόζεται σήμερα.
Επίσης, για την ιστορία, αποδεικνύεται «αιθεροβαμονικό» το τότε (επιχείρημά της εποχής) πως «ο ΦοΔΣΑ δεν θα συγκεντρώνει 45.000 τόνους απορριμμάτων και θα πληρώνουμε πάνω από 60-70 ευρώ/τόνο ως τέλος διαχείρισης». Ήδη στον ΦοΔΣΑ διαθέτουν τα απορρίμματά τους και Δήμοι εκτός της Π.Ε. Σερρών.
Το κρίσιμο για μας είναι οι επιδόσεις των Δήμων στην ανακύκλωση και οι πολιτικές για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων να «αποτυπώνονται» στα δημοτικά τέλη και στο πορτοφόλι των Δημοτών.
Σύμφωνα με τον κανονισμό τιμολόγησης οι Δήμοι της ΠΕ Σερρών, που διαθέτουν τα απορρίμματά τους στο ΦοΔΣΑ, με βάση υπολογισμού τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που οδηγήθηκαν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) θα κοστίσει στους Σερραίους πολίτες (περίπου) 115.000 ευρώ (ως προϋπολογισθέν τέλος ταφής).
Το «τέλος ταφής» αποτελεί κι ένα είδος «επιβράβευσης» των Δήμων καθώς, όσο αυξάνεται ο όγκος των απορριμμάτων ανακύκλωσης, τόσο θα μειώνεται το συνολικό τέλος ταφής.
Εκτίμησή μας είναι πως θα πρέπει σε πρώτη φάση να λειτουργήσει ένα πιο έντονο και διαφοροποιημένο σύστημα στο δίπολο κίνητρο/αντικίνητρο που θα ελαφρύνει τα δημοτικά τέλη, θα ευαισθητοποιήσει τον πολίτη για την ανακύκλωση, και θα «πονοκεφαλιάσει» τα δημοτικά συμβούλια να αναλάβουν και να εκπονήσουν δράσεις ανακύκλωσης που θα έχει επίδραση στο πορτοφόλι του κάθε δημότη. Και για αυτά θα αξιολογούνται οι Δημοτικές αρχές…
Αυτό, στη μετεξέλιξή του θα μπορούσε να επιμεριστεί και να ποσοτικοποιηθεί σε επίπεδο επιβράβευσης δημοτών, εφόσον κάνουν ανακύκλωση… (π.χ. ζύγιση ανά σπίτι, κι όχι η ισοπεδωτική λογική του μέσου όρου).
Έτσι, θα μπορούσαν να εκπονηθούν εκπτωτικά προγράμματα δημοτικών τελών, για όσους κάνουν ανακύκλωση, αλλά και να εξαχθούν σημαντικά στοιχεία και για τους δήμους, που φροντίζουν τους δημότες τους, προστατεύοντας το περιβάλλον, συγκεντρώνοντας τα ογκώδη κι όχι να λειτουργεί σήμερα ως αντικίνητρο η ανακύκλωση και να «επιβραβεύεται» η μη συλλογή των ογκωδών, που αφού δεν διατίθεται … δεν τα πληρώνει κανείς!, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και επιβαρύνοντας την υγεία όλων μας!
Για δείτε το!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Μπαντής Αθανάσιος / Γεωπόνος / Σέρρες
2.1.2022

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.