Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Η εκτόξευση του ελληνικού χρέους οδηγεί μοιραία σε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ


 Η κινηματογραφική εκτόξευση του ελληνικού χρέους οδηγεί μοιραία (και άβουλα) σε ανήκεστο (από το βλάβη) συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ότι χειρότερο θα μπορούσε να προκύψει σε μια συγκυρία που καταρρέει η οικονομία της χώρας και απογειώνεται η παραοικονομία.

Την ίδια στιγμή και λίγα 24ωρα αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας έχει αποκλείσει με συνέντευξή του το lockdown έρχεται ένας ακόμη καθηγητής της επιτροπής επιδημιολόγων διψασμένος και πένητας για λίγα λεπτά δημοσιότητας και επαναφέρει το lockdown στο τραπέζι διά μέσω των τηλεπαρουσιαστών του ΣΚΑΙ.
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκιόκας σημειώνει για το χρέος στη σελίδα του στο FB>
Χτυπάει καμπανάκι για το χρέος της Ελλάδας η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας στο 1,35% (από 0,55% τον Αύγουστο). Αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, που ωθεί τα επιτόκια προς τα πάνω και καθιστά τα ομόλογα λιγότερο ελκυστικά.
Το χρέος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Από €312 δις το 2015 αναμένεται να φθάσει τα €355 δις το 2022. Σχεδόν διπλάσιο του ελληνικού ΑΕΠ. Στα 2 χρόνια της πανδημίας δανειστήκαμε συνολικά €20 δις για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της. Το 2022 θα χρειαστούμε ακόμη €5 δις, καθώς ο προϋπολογισμός αναμένεται εκ νέου ελλειμματικός. Παρότι δεν αναμένεται Lockdown και η χώρα θα καταγράψει ισχυρή ανάπτυξη.
Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ συνετοί στη δημοσιονομική πολιτική. Να περιοριστούν οι εστίες σπατάλης στο δημόσιο και να μπει φρένο στις προσλήψεις συμβασιούχων και μετακλητών.

Την άποψη ότι πάντα (!) πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο lockdown για να μην δίδεται το μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε, εξέφρασε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Όπως είπε κανείς δεν θέλει lockdown, ούτε ο ίδιος το εισηγείται, αλλά πρέπει να μην τίθενται με απόλυτο τρόπο ορισμένα πράγματα, καθώς ο απόλυτος λόγος «δεν θα γίνει ποτέ» είναι σα να λέει «τελειώσαμε».

Ζήτησε να εξεταστεί σοβαρά η μείωση της πληρότητας σε γήπεδα, θέατρα, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και κάθε χώρο που συγκεντρώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι. Ο καθηγητής είπε επίσης ότι δεν μπορεί να μένει εκτός το ζήτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς παρά τις δυσκολίες, καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις αντιφάσεις που υπάρχουν.

Ο καθηγητής επεσήμανε τη σημασία της τήρησης μέτρων όπως μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συγχρωτισμού και από τους εμβολιασμένους πολίτες.

Κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη μεταφορά προσωπικού από κέντρα Υγείας και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί ανάχωμα αλλά και εργαλείο για τον εμβολιασμό και αυτή τη στιγμή χρειάζεται όρθια.

κουρδιστο πορτοκαλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.