Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Δήμος Σιντικης : Πήραν φωτιά” τα καζάνια στο Πετρίτσι


Άναψαν τα καζάνια για το παραδοσιακό

τσίπουρο στο Νέο Πετρίτσι του νομού Σερρών, όπου βρίσκεται ίσως το πιο παλιό αποστακτήριο. Τα μυστικά της παρασκευής του…”ποτού της παρέας” αποκάλυψε στην κάμερα της ΕΡΤ3, ο  πρόεδρος των Αμβυκούχων  Σερρών, κ. Αντώνης Αλαμάνης.

«Το τσίπουρο ήταν το ποτό των γεωργών, των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Γι’ αυτούς δίνονταν οι άδειες, ουσιαστικά για να μην πετούν ό,τι περίσσευε από την παραγωγή τους, τα σταφύλια, τα μήλα, τα αχλάδια. Η διαδικασία της απόσταξης, από το πάτημα των σταφυλιών, την έγχυση του μείγματος στο καζάνι, το βράσιμο (απόσταξη) μέχρι να αρχίσουν να πέφτουν στον λευκό πλαστικό κουβά οι πρώτες σταλαγματιές του τσίπουρου, είναι μία τελετή στα τσιπουράδικα. Αν και ο κ. Αλαμάνης επισημαίνει ότι ιδιαίτερα
 στην επαρχία νιώθεις αυτό το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων την περίοδο της απόσταξης, τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, δεν μαζεύονται πια φίλοι γύρω από το καζάνι και  δεν γίνονται γλέντια κατά το βράσιμο, όπως άλλες χρονιές.

 

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΧΑΣΑΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.