Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης και θεραπείας θα γίνει κατανοητή αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι ο καρκίνος αυτός είναι θεραπεύσιμος εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, κάνοντας έτσι ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση (ψηλάφηση, μαστογραφία, υπέρηχος, καρκινικοί δείκτες, γονιδιακός έλεγχος). Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο το ποσοστό μακροχρόνιας επιβίωσης χωρίς υποτροπές είναι πολύ μεγάλο.
Όπως είναι κατανοητό, σε συνθήκες αυξανόμενης ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας, ακόμη και η μαστογραφία είναι απαγορευτική για χιλιάδες γυναίκες που δεν έχουν βιβλιάριο υγείας.
Με λίγα λόγια, τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές υπό προϋποθέσεις ή να μειώσουν τους κινδύνους στη ζωή μια γυναίκας, αποτελούν πανάκριβο εμπόρευμα, με τις φτωχές γυναίκες να έχουν ως μοναδικό εργαλείο για την πρόληψη, την ψηλάφηση που όμως αποκαλύπτει το πρόβλημα όταν έχει ήδη προχωρήσει.
Οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα έπρεπε να καλύπτουν δωρεάν τις εξετάσεις για όλες τις γυναίκες, υποχρηματοδοτούνται, κλείνουν ή υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας επεκτείνεται στο έδαφος της συρρίκνωσής τους.
Διαχρονικά βλέπουμε όλες τις κυβερνήσεις να επιδιώκουν να καλύψουν όπως – όπως την ανυπαρξία ουσιαστικής πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού πίσω από «χάπενγκς», όπως οι φωταγωγήσεις κτιρίων, που αναλαμβάνουν φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ κατά τον Οκτώβριο που έχει καθιερωθεί ως ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.
Εμείς λέμε ότι η Υγεία και κυρίως η πρόληψη είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει δωρεάν σε όλες και όλους , μέσα από ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν μπορεί να γίνει με ευκαιρία καμπάνιες, επικοινωνιακές φιέστες, ούτε να ανατίθεται σε φιλανθρωπικούς συλλόγους, ΜΚΟ, εθελοντές, κοινωνικά Ιατρεία, δομές και δράσεις της Τοπικής Διοίκησης. Τέτοιες δράσεις μόνο συμβολικό και ενημερωτικό χαρακτήρα έχουν και σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στο ερώτημα «τι γίνεται σε περίπτωση κακοήθειας;».
Έτσι γυρίζουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε: Η κάθε γυναίκα θα κάνει την «επιλογή» της ανάλογα με το αν έχει να πληρώσει, πότε θα βρει ραντεβού στο δημόσιο νοσοκομείο, αν υπάρχει γιατρός εκεί που μένει...
Διεκδικούμε:
· Μέτρα πρωτογενούς πρόληψης ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση του καρκίνου
· Δωρεάν προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο για όλες τις γυναίκες μαζί με τον υπέρηχο μαστών, μήτρα, τεστ ΠΑΠ, με επιστημονικά προσδιορισμένο χρόνο έναρξης και συχνότητα και όχι πρωτόκολλα που διαμορφώνονται με βάση τις εκάστοτε πολιτικές υγείας και χρησιμοποιούνται για περικοπές δαπανών.
Μοριακός έλεγχος σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.