Σελίδες

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Κώστας Καραμανλής : Οι πολίτες πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι της ανάπτυξης και με τρόπο δίκαιο

 


«Ο καραμανλισμός και σήμερα είναι η ιστορία μας αλλά και η πυξίδα για το μέλλον μας», επισημαίνει ο υπουργός υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. «Η ΕΕ δεν πρέπει να επιστρέψει στη λιτότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το ρίξει στη σπατάλη», υπογραμμίζει. Τι λέει για τα στοιχήματα της κυβέρνησης, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την ακροδεξιά, τι αναφέρει για τους στόχους του υπουργείου του.

«Ένα κομμάτι της κοινωνίας νιώθει ανασφάλεια. Στις ανησυχίες του πρέπει να απαντήσουμε με πράξεις. Και νομίζω ότι αυτό κάνουμε», τονίζει ο Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis, λίγες μόνο ημέρες μετά από την πολυσυζητημένη εκδήλωση στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ενώ επισημαίνει πως οι πολίτες πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι της ανάπτυξης και μάλιστα με δίκαιο τρόπο.

«Τώρα, πλέον, έχουμε φτάσει στο σημείο που ο μεγάλος στόχος είναι να αφήσουμε πίσω τις συνέπειες και της υγειονομικής κρίσης και να προχωρήσουμε οριστικά στο δρόμο της ανάπτυξης, η οποία θα διαχέεται σε όλους τους πολίτες», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει πως δεν τον φοβίζει η ακροδεξιά, πλην όμως τον προβληματίζει.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιστρέψει σε λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος. Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να επανεξεταστεί. Αυτό είναι το “νούμερο ένα” ζήτημα στην και για την ΕΕ. Κανείς δεν υποστηρίζει φυσικά να ξεχάσουμε κάθε έννοια δημοσιονομικής ισορροπίας. Αλλά σφάλματα του παρελθόντος, πολιτικές τιμωρητικές και η εμμονή σε στόχους μη ρεαλιστικούς, έκαναν κακό και στη χώρα μας και στην Ευρώπη συνολικά», δηλώνει, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αναφορές του για τον «καραμανλισμό σήμερα»: «Ο καραμανλισμός λοιπόν και σήμερα είναι η ιστορία μας αλλά και η πυξίδα για το μέλλον μας. Ένα σύστημα αρχών και αξιών που εκφράζει την κεντροδεξιά αλλά απευθύνεται σε όλους τους πολίτες από τη δεξιά μέχρι τις παρυφές της κεντροαριστεράς. Είναι η πολιτική της υπευθυνότητας, του μέτρου και του ορθού λόγου».

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα κ. Υπουργέ;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τους πρώτους μήνες της στην εξουσία μέχρι και σήμερα, διαχειρίζεται αλλεπάλληλες κρίσεις. Και με την προσπάθειά της τιμά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τώρα, πλέον, έχουμε φτάσει στο σημείο που ο μεγάλος στόχος είναι να αφήσουμε πίσω τις συνέπειες και της υγειονομικής κρίσης και να προχωρήσουμε οριστικά στο δρόμο της ανάπτυξης, η οποία θα διαχέεται σε όλους τους πολίτες. Αυτό είναι το ζητούμενο. Οι πολίτες πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι της ανάπτυξης και με τρόπο δίκαιο. Υπάρχει, όμως, και κάτι εξίσου σπουδαίο. Η συνεχής ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και η θωράκιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Παρακολουθώ πάντα με προσοχή τα εθνικά μας θέματα. Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει το επικίνδυνο παιχνίδι των προκλήσεων. Όσο το συνεχίζει, αυτό την οδηγεί στη διεθνή απομόνωση –και όσο απομονώνεται, τόσο συνεχίζει να προκαλεί. Σε αυτόν τον φαύλο κύκλο των γειτόνων, η δική μας απάντηση είναι η θεαματική αναβάθμισή μας στη διεθνή σκακιέρα. Με την ιστορική αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, που ανοίγει και τη συζήτηση για την άμυνα και εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αλλά και με τη σπουδαία συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ. Το να είναι η χώρα μας ασφαλής και δυνατή, αποτελεί την πιο κρίσιμη προϋπόθεση για να ευημερεί ο λαός μας.

Η ακροδεξιά σας φοβίζει; Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει σοβαρή κομματική δύναμη; Και μπορεί να απειλήσει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας;

Ασφαλώς και δεν με φοβίζει η ακροδεξιά. Με προβληματίζει όμως. Τα άκρα πάντα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά κάθε κρίση. «Ψαρεύουν» στα θολά νερά των πολιτών που βρίσκονται σε σύγχυση. Κι αυτό είναι ένα φαινόμενο διεθνές, όχι μόνον ελληνικό. Το ερώτημα είναι λοιπόν τι απαντάμε εμείς σε αυτούς τους πολίτες…

Ξέρετε, κάποιοι πολιτικοί κάνουν το εύκολο, να λένε ακρότητες, να λένε πράγματα που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, απλώς δίνουν μία συναισθηματική διέξοδο στην ανησυχία ή την οργή των πολιτών. Όμως πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολίτες τελικά εκτιμούν αυτούς που δίνουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματά τους. Και αυτό κάνει και θα συνεχίσει να κάνει η ΝΔ. Επομένως το ζήτημα δεν είναι το ποσοστό, ούτε αριθμητικό! Το ζήτημα είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για όλους τους πολίτες και έτσι να τους πείθουμε, γιατί η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται καθημερινά. Η ΝΔ είναι η παράταξη που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, που ενισχύει όπως συζητήσαμε τη διεθνή μας θέση, που μας θωρακίζει για κάθε ενδεχόμενο, που εφαρμόζει πολιτικές αποτελεσματικές αλλά και ανθρώπινες στο μεταναστευτικό, που παίρνει μέτρα πραγματικά με κοινωνική διάσταση και δικαιοσύνη και όχι λαϊκίστικα, όπως για παράδειγμα η προστασία από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Η ακροδεξιά, αλήθεια, τι προσφέρει στην πατρίδα; Τίποτε, παρά μόνο κραυγές μίσους.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η εκλογή νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό σύστημα;

Κοιτάξτε, ούτως ή άλλως δεν θεωρώ σωστό να τοποθετούμαι στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος. Πόσο μάλλον αυτή την ώρα, που το μόνο που έχει σημασία είναι να γίνει καλά η Φώφη Γεννηματά. Της εύχομαι να κερδίσει και αυτή τη μάχη.


Πώς κρίνετε την αξιωματική αντιπολίτευση; Εκτιμάτε ότι από έναν «ασθενή δικομματισμό» που παρατηρήσαμε τα τελευταία χρόνια, μπορούμε να περάσουμε στο «ενάμισι κόμμα»;

Συζητώ με πολίτες και διαπιστώνω ότι κανείς δεν έχει καταλάβει, τελικά τι κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ή θέλει να κλίνει προς τη σοσιαλδημοκρατία; Προφανώς ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει. Μάλλον γιατί παραμένει βαθιά μέσα του ένα κόμμα του 3% και της στείρας άρνησης. Αυτό θα μου πείτε θα έπρεπε να μας χαροποιεί στη ΝΔ, αφού μικροκομματικά μας συμφέρει, όμως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένας θεσμός κρίσιμος για τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Και να σας πω και κάτι ακόμη; Το να μην έχουν ξεκάθαρη πολιτική πυξίδα είναι πρόβλημά τους και –στο κάτω-κάτω- δικαίωμά τους. Αλλά η τοξικότητα με την οποία ορισμένες φορές ποτίζουν το δημόσιο διάλογο, κάνει κακό στον τόπο.

Βλέπουμε βέβαια ότι η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό-και μάλιστα ενισχυμένη. Κι αυτό παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια διακυβέρνησης πυκνά σε γεγονότα, που το λογικό θα ήταν να προκαλούσαν φθορά. Όμως οι πολίτες βλέπουν πως οι πολιτικές μας έχουν αποτέλεσμα, ενώ επιπλέον –κακά τα ψέματα- ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει και όλοι θυμόμαστε την περίοδο διακυβέρνησης του.

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση τι αναμένετε μετά την πανδημία; Τι αποφάσεις οφείλει να λάβει ως προς την επόμενη μέρα της πανδημίας;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ορίσει το στόχο: Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιστρέψει σε λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος. Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να επανεξεταστεί. Αυτό είναι το “νούμερο ένα” ζήτημα στην και για την ΕΕ. Κανείς δεν υποστηρίζει φυσικά να ξεχάσουμε κάθε έννοια δημοσιονομικής ισορροπίας. Αλλά σφάλματα του παρελθόντος, πολιτικές τιμωρητικές και η εμμονή σε στόχους μη ρεαλιστικούς, έκαναν κακό και στη χώρα μας και στην Ευρώπη συνολικά. Η ΕΕ δεν πρέπει να επιστρέψει στη λιτότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το ρίξει στη σπατάλη. Πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, που συνέβαλε στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό θαύμα.

Από τις διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία, τι σας ανησυχεί περισσότερο;

Ένα κομμάτι της κοινωνίας νιώθει ανασφάλεια. Στις ανησυχίες του πρέπει να απαντήσουμε με πράξεις. Και νομίζω ότι αυτό κάνουμε.

Και αυτό είναι λογικό να ισχύει ακόμη περισσότερο για τους νέους ανθρώπους που χρειάζονται τη στήριξη μας στο δικό τους ξεκίνημα. Στις ανησυχίες τους πρέπει να απαντήσουμε με πράξεις. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε!

Τώρα, αν θέλουμε να δούμε και ειδικότερα όσα συμβαίνουν στην περίοδο της πανδημίας, σίγουρα πρέπει να μας θορυβήσει ότι διεθνώς αναπτύσσεται μια μειοψηφική αλλά θορυβώδης μερίδα ανορθολογισμού. Ιδίως δε με τις θέσεις που παίρνουν κατά του εμβολιασμού, βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Και η απάντηση στους αντιεμβολιαστές μπορεί να είναι μόνο μία: ο ορθός λόγος. Άλλωστε, ζούμε στη χώρα που τον γέννησε. Στο τέλος η λογική θα νικήσει.

Το μεγαλύτερο στοίχημά σας στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ποιο είναι;

Να στηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Ξέρετε, αυτό το υπουργείο έχει το “κακό” ότι απαιτείται χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Πιστεύω ότι όμως ήδη αυτό συμβαίνει. Και είναι διπλό το στοίχημα: Από τη μία να ξεμπλοκάρουμε μεγάλα έργα όπως η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το Μετρό της Θεσσαλονίκης ή ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε τη νέα γενιά έργων, που θα υπηρετεί και μία νέα λογική και προοπτική ανάπτυξης, όπως κάνουμε με τα σιδηροδρομικά έργα και τη διασύνδεση τους με τα λιμάνια και τις υποδομές της χώρας. Και από την άλλη, να λύσουμε χρόνιες παθογένειες στον τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Γι΄αυτό και είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που εν μέσω πανδημίας αύξησε τους στόλους των ΜΜΜ της –σχεδόν κατά 100% στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης και κατά 50% στης Αθήνας. Τώρα, ξεκίνησε κι ο διαγωνισμός για 770 νέα λεωφορεία. Ενώ σας θυμίζω και ότι ήταν η δική μας κυβέρνηση που έκανε ξανά προσλήψεις μετά από 10 χρόνια.

Τι μήνυμα έστειλε η μεγάλη εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τα σαράντα χρόνια από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας;

Η εκδήλωση του Ιδρύματος έστειλε μήνυμα ενότητας της παράταξης, αλλά και υπενθύμισης των αρχών και αξιών μας, της προσήλωσης μας διαχρονικά στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και μέσα από αυτήν στην πρόοδο του λαού μας. Και ξέρετε, δεν είναι τυχαίο ότι τα κόμματα από το 1974 και μετά άλλαξαν πολλές φορές τοποθετήσεις, ακόμη και ονομασίες, αλλά η μόνη παράταξη που έμεινε και μένει σταθερή είναι η Νέα Δημοκρατία. Γιατί ο πυρήνας της ιδεολογίας της, όπως διατυπώθηκε στην ιδρυτική της διακήρυξη, παραμένει πάντα στην επικαιρότητα.

Τελικά κ. υπουργέ ο «καραμανλισμός» τι είναι; Τι σηματοδοτεί;

Ο καραμανλισμός δεν είναι απλά μία αναφορά στις ρίζες της παράταξης, που βεβαίως μας κάνουν υπερήφανους. Ούτε μόνο μία αναφορά σε ένα πρόσωπο, αν και φυσικά η προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή καθόρισε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο. Να σας θυμίσω όμως ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύοντας τη ΝΔ ήθελε μεταξύ όλων των άλλων να αποκτήσει η χώρα μία κεντροδεξιά παράταξη στα πρότυπα τα ευρωπαϊκά. Μία παράταξη που θα τη χαρακτήριζε η ιδεολογία της και ταυτόχρονα δεν θα περιοριζόταν στις ξεπερασμένες κομματικές ταμπέλες της δεξιάς, της αριστεράς και του κέντρου, καθώς στη χώρα μας δυστυχώς πληρώσαμε ακριβά τους διχασμούς.

Ο καραμανλισμός λοιπόν και σήμερα είναι η ιστορία μας αλλά και η πυξίδα για το μέλλον μας. Ένα σύστημα αρχών και αξιών που εκφράζει την κεντροδεξιά αλλά απευθύνεται σε όλους τους πολίτες από τη δεξιά μέχρι τις παρυφές της κεντροαριστεράς. Είναι η πολιτική της υπευθυνότητας, του μέτρου και του ορθού λόγου. Της ισορροπίας μεταξύ της ελεύθερης αγοράς και της κρατικής μέριμνας, μεταξύ της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι η λογική της συναίνεσης και της ενότητας, χωρίς εκπτώσεις σε ζητήματα αρχών. Είναι η αγάπη για την πατρίδα, ο πραγματικός πατριωτισμός, μακριά από τυφλά μίση και τοξικότητα. Και είναι η απόλυτη προσήλωση σε 3 απλές, απαράβατες αρχές: Μετράνε τα έργα, όχι τα λόγια. Λέμε πάντα την αλήθεια στο λαό. Και το εθνικό συμφέρον μπαίνει πάντα πάνω από το κομματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.