Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Βαρίδι η Πρόεδρος για τις εκλογές!


Η στήλη έχει κατ’ επανάληψιν διατυπώσει την

εκτίμηση ότι οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο -3 Οκτωβρίου- είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό, αν δεν θέλει να εγκλωβιστεί στο σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Και ως φαίνεται, στις παραμέτρους που αναλύαμε ως λόγο επίσπευσής τους προστίθενται και νέοι, κάτι που ανάγκασε έως και τον έγκριτο συνάδελφο των «Νέων» Γιώργο Παπαχρήστο να προσχωρήσει στην άποψή μας και να γράψει χθες ότι το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες.

Ποιες είναι όμως οι νέες παράμετροι που ωθούν τον κ. Μητσοτάκη να ζυγίσει ξανά τα πράγματα και να σταθμίσει την ορθότητα ή μη της στρατηγικής του; Θεωρώ δύο. Ο κοινωνικός ηλεκτρισμός που έχει απλωθεί σε όλο το εκλογικό σώμα αμέσως μετά τη λήξη του δεύτερου lockdown, η πρώτη.

Η αστάθεια της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, η δεύτερη. Το επεισόδιο με τα παράσημα κατέδειξε την απειρία της σε χειρισμούς -λείπει από δίπλα της ένας έμπειρος διευθυντής- και ήγειρε αμφιβολίες για τη δυνατότητά της να οδηγήσει αμέσως τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, αν χρειαστεί. Πρόβλημα!

Αναλυτικότερα: προτού βγουν χιλιάδες αντιεμβολιαστές στον δρόμο, τα επιχειρήματα των οποίων ενισχύθηκαν μετά την εκ νέου νόσηση -περαστικά- του εμβολιασμένου Άδωνη Γεωργιάδη, η έρευνα Τάσεις της MRB χτύπησε δύο καμπανάκια στην κυβέρνηση: Έδειξε ότι η λέξη «οργή» πλειοψηφεί πλέον στις απαντήσεις των Ελλήνων στο ερώτημα για τα συναισθήματά μας, ενώ μέσα στην πανδημία πλειοψηφούσε ο «φόβος».

Έδειξε επίσης ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμματα εξίσου αντιπαθή σε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας. Στο προ έτους ερώτημα «ανεξαρτήτως τι ψηφίζετε, ποιο κόμμα δεν θα θέλατε να κερδίσει τις εκλογές;» οι Έλληνες απαντούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 14 μονάδων από τη Ν.Δ.

Στο ίδιο ερώτημα οι Ελληνες σήμερα απαντούν σε ποσοστό 40% «δεν θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ» και σε ποσοστό 40% «δεν θέλω τη Ν.Δ.», σύμφωνα με την έγκυρη εταιρία μετρήσεων!

Υπάρχει δηλαδή ισχυρή κοινωνική πόλωση. Εσείς ποιος λέτε ότι θα προηγείται το φθινόπωρο; Το 40% των ανεμβολίαστων δυστυχώς προέρχεται από τη Ν.Δ.! Αυτήν ψήφισε το 2019. Αν προσθέσουμε σε αυτό το τοπίο την ένταση που θα προκύψει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών (30.000 νέοι εκτός ΑΕΙ), το Ασφαλιστικό και τον νέο γύρο αριστερής σκανδαλολογίας με επίκεντρο οικείους του πρωθυπουργού, έχετε την εικόνα του φθινοπώρου, όταν θα εισέρχεται η Ν.Δ. στον τρίτο χρόνο της διακυβέρνησης. Τα βελάκια θα πηγαίνουν σε αυτήν δικαίως ή αδίκως. Ο θυμός για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, αλλά σιγά σιγά ξεθυμαίνει.

Οι παλαιοί λένε ότι «στις τετραετίες στην αρχή τα πρώτα δύο χρόνια φθείρονται οι αντιπολιτεύσεις, στο μέσον ακριβώς φθείρονται μαζί κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις και στο τέλος φθείρονται μόνο οι κυβερνήσεις».

Σήμερα βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο και δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θέλει να φτάσει ποτέ στο τρίτο. Οταν προκηρύξει εκλογές με αναλογική, πρέπει να κερδίσει με τέτοια διαφορά που να μην εγκλωβιστεί στις διερευνητικές εντολές, αλλά να πάει αμέσως σε νέες εκλογές.

Και σε αυτό το σημείο πέραν του κοινωνικού ηλεκτρισμού ερχόμαστε στον ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας, το κύρος της οποίας ετρώθη με δική της ευθύνη με το σίριαλ των παρασήμων.

Εδώ παρατηρήσαμε δύο πράγματα: η άπειρη Πρόεδρος συγκρούστηκε στο φως της ημέρας -και κονιορτοποιήθηκε- με τον υπουργό Εξωτερικών! Πρω-το-φα-νές. Συγκρούσεις τέτοιες έγιναν και άλλες στο παρελθόν, όλες στο παρασκήνιο όμως. Ποτέ δημοσίως, γιατί οι αρμόδιοι είχαν συναίσθηση του αξιώματός τους!

Παυλόπουλος και Κοτζιάς αντάλλαξαν σκληρά μηνύματα στα κινητά με αφορμή την απαίτηση του πρώτου να αλλάξει -όπως και εγένετο- το Σύνταγμα των Σκοπίων. Το έμαθε κανείς; Η Πρόεδρος όμως επιλέγει την αρένα και τα φώτα.

Πλέον αυτού οι χειρισμοί της έδωσαν την ευκαιρία στον πονηρό Τσίπρα να τη στοχοποιήσει με δημόσια δήλωση από τη Λέσβο ότι εκτελεί τάχα εντολές του Μαξίμου!

Ότι ακύρωσε την παρασημοφόρηση του ακτιβιστή σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Αρα «ταυτίζεται» μαζί του.

Τι -λέτε- θα κάνει ο Τσίπρας σε μια διαδικασία διερευνητικών εντολών επί «θολού» εκλογικού αποτελέσματος (επικράτηση Ν.Δ. με 5 μονάδες), όταν ο νικητής πρωθυπουργός θα ζητά από την Πρόεδρο νέες εκλογές; Θα την κατηγορήσει ότι κάνει τα χατίρια του κ. Μητσοτάκη και βάζει τη χώρα σε περιπέτεια σε καιρούς πανδημίας, μπλα μπλα μπλα!

Σαν να τον ακούω! Θα της ασκήσει πίεση για οικουμενική. Ολα αυτά που βλέπουμε καθαρά εμείς απέξω δεν μπορεί να μην τα βλέπει ο κ. Μητσοτάκης. Τα βλέπει. Και θα τα ζυγίσει ξανά όλα.

Η μετάλλαξη προελαύνει αυτή τη στιγμή μεν, αλλά οι απώλειες και η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι αντιστρόφως ανάλογες της προέλασής της. Το μόνο που λείπει για τις εκλογές είναι μια πειστική αφορμή.

Με λίγη προσπάθεια όμως όλα βρίσκονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.