Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ - Τι προτιμούν Μαξίμου και Κουμουνδούρου

 


Μαξίμου και Κουμουνδούρου έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη τους υπολογισμούς τους για το ποιος θα τους συμφέρει να εκλεγεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Με τα μάτια στραμμένα στο Κίνημα Αλλαγής είναι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το αποτέλεσμα της εκλογής ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη τον προσεχή Νοέμβριο, θα επηρεάσει με τον ένα ή το άλλο τρόπο το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Η κινητικότητα, άλλωστε, στο τρίτο κόμμα της χώρας, αναμένεται να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να ακολουθήσουν τον Ανδρέα Λοβέρδο και να ξεκινήσουν και επισήμως την προεκλογική μάχη για την ηγεσία του κόμματος.

Μαξίμου και Κουμουνδούρου, μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη τους υπολογισμούς τους για το ποιος θα τους συμφέρει να εκλεγεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή τη φορά δε, υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος για το ποιος θα ηγείται της Χαριλάου Τρικούπη από τον Νοέμβριο (οπότε αναμένεται να διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές, με τα μέλη και τους φίλους να ψηφίζουν για την ανάδειξη του αρχηγού): Οι επόμενες εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι μεθεπόμενες με το νέο νόμο Μητσοτάκη- Γεννηματά.

-Οι εκλογές με απλή αναλογική σαφώς και δεν θα αναδείξουν αυτοδύναμο κόμμα, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση, ώστε οι άλλες εκλογές να διεξαχθούν με πλειοψηφικό σύστημα. Ωστόσο, ο συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να είναι τέτοιος –ιδίως εάν οι εκλογές διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας- που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, έστω και μειοψηφική, κατά τα πρότυπα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Είναι σαφές πως το ποιος θα εκλεγεί τον Νοέμβριο αρχηγός, θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις που θα λάβει σε μια τέτοια περίπτωση η Χαριλάου Τρικούπη: Η Φώφη Γεννηματά δείχνει ότι θα συζητήσει την πρόταση «κάντο όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία», ο Ανδρέας Λοβέρδος θα είναι απορριπτικός παρά τους κινδύνους για συρρίκνωση που θα δημιουργήσει η πόλωση νέων εκλογών για τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του για το πολιτικό πλαίσιο που θα κινηθεί-αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι αντίθετο από αυτό που ακολουθεί σήμερα η επικεφαλής του κόμματος.

-Τυχόν προσφυγή σε νέες εκλογές με το νόμο Μητσοτάκη-Γεννηματά, δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να έχει οριακό αποτέλεσμα. Ο νέος νόμος δίνει κλιμακωτό μπόνους μέχρι 40 έδρες στο πρώτο κόμμα, αντί πενήντα που έδινε ο νόμος Παυλόπουλου, γεγονός που δυσκολεύει την αυτοδυναμία. Για να κατανοήσουμε το γεγονός, με τα αποτελέσματα του 2019, αν ίσχυε ο νόμος Μητσοτάκη-Γεννηματά, η Νέα Δημοκρατία θα ελάμβανε οριακή αυτοδυναμία, εάν την ελάμβανε και δεν της έλειπε μια έδρα! Ο κίνδυνος για τη Χαριλάου Τρικούπη, βεβαίως, είναι σε μια περίπτωση να δει το τυρί και να μην δει τη φάκα, καθώς θεωρείται βέβαιον ότι θα πιεστεί ιδιαιτέρως μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης.


Τι προτιμούν Μαξίμου και Κουμουνδούρου

Για το τι προτιμούν τα δυο μεγάλα κόμματα να συμβεί, συνάγεται σε μεγάλο βαθμό από τα παραπάνω.

Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπονομεύει τη Φώφη Γεννηματά, παρεμβαίνοντας στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και αφήνοντας να εννοηθεί –χωρίς, ωστόσο, να το λέει ευθέως, ότι το Μαξίμου θα προτιμούσε για αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής τον Ανδρέα Λοβέρδο. Οι τελευταίες κινήσεις της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, όμως, να συμπορευτεί με τη Νέα Δημοκρατία σε σειρά θεμάτων, όπως πχ η ψήφος των ομογενών και όχι μόνο, δημιουργεί σε νέες σκέψεις τη γαλάζια ηγεσία: Ότι η Φώφη Γεννηματά, από τη στιγμή που δεν συμβάλλει σε αντικυβερνητικό μέτωπο, μπορεί να είναι η καταλληλότερη για να οδηγήσει ενωμένο (ή με μικρές απώλειες) το ΚΙΝΑΛ σε μια συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, εν αντιθέσει με τον Ανδρέα Λοβέρδο που θα έχει σε μια τέτοια περίπτωση να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο μιας διάσπασης. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν στοιχεία ικανά προκειμένου να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τα στρατηγική που θα ακολουθήσει εάν εκλεγεί ο ευρωβουλευτής.

Η Κουμουνδούρου, αντιθέτως, αρχίζει και αναρωτιέται «πού το πάει η Φώφη», καθώς ήλπιζε στη συμμετοχή της σε ένα αντικυβερνητικό μέτωπο –προσδοκίες όμως που φαίνεται να διαψεύδονται ή να μην ευδοκιμούν, ακόμα και αν η κυρία Γεννηματά κερδίσει μια νέα θητεία στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Αντιθέτως, με τυχόν εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου, θεωρείται βεβαία η μετατροπή του Κινήματος Αλλαγής σε «δορυφορικό» προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κόμμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, θα του ανακόψει ωστόσο την προοπτική των συμμαχιών. Ο Νίκος Ανδουλάκης εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα οδηγήσει σε άνοδο των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι αυτό θα έχει διάρκεια.
Φόβος για έξωθεν παρεμβάσεις

Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, ανησυχούν μήπως με το «ανοιχτό μητρώο» στις εσωκομματικές εκλογές θα υπάρξουν έξωθεν παρεμβάσεις. Αν δηλαδή προσέλθουν να ψηφίσουν εγγραφόμενοι ως φίλοι μέλη ή οπαδοί άλλων κομμάτων προκειμένου να εκλέξουν αρχηγό που επιλέγει η ηγεσία τους. Μεγαλύτερη δε ανησυχία προκαλεί τυχόν προσέλευση για οπαδούς της ΝΔ υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου-και ο νοών νοείτω!

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε και στο ΝΕΟΛΟΓΟ Πατρών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.