Η Voria.gr συνεχίζει το ταξίδι της στην ελληνική ομογένεια και σήμερα μεταφέρεται στη Γερμανία για να συναντήσει τον Δημήτρη Τσεκιτσίδη, εργαζόμενο σε εστιατόριο take away στο Ίνγκολσταντ, ο οποίος μιλάει για τη ζωή του σε συνθήκες πανδημίας, στη μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη οικονομία της Ευρώπης.«Οι Γερμανοί φημίζονται για την ψυχραιμία τους. Νομίζω πως έχουν αρχίσει να… τη χάνουν»
O Δημήτρης Τσεκιτσίδης από τις Σέρρες σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και για πολλά χρόνια εργάστηκε σε εφημερίδες της πόλης. Από το 2013 ζει με τη γυναίκα και την κόρη του στο Ίνγκολσταντ, μεταξύ Μονάχου και Νυρεμβέργης, στη Γερμανία, ενώ εργάζεται σε ελληνικό εστιατόριο που λειτουργεί με take away (take out) αυτήν την περίοδο.Μιλώντας στη Voria.gr o κ. Τσεκιτσίδης χαρακτηρίζει την περίοδο που ζει με την πανδημία ως «βάρβαρη και πρωτόγνωρη», παρόλο που όπως λέει «είμαστε από τους τυχερούς, αφού η δουλειά μας δεν έχει θιγεί και δουλεύουμε. Η εστίαση έχει πληγεί στη Γερμανία, αλλά εμείς δουλεύουμε όλο το διάστημα της πανδημίας με “πακέτο”. Βέβαια εγώ πληρώνομαι κανονικά, ωστόσο οι εργοδότες μου δέχονται όλη αυτήν την πίεση την οικονομική, αφού πρόκειται για εστιατόριο κι όμως η δουλειά δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη, προ της πανδημίας, περίοδο».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η καθημερινότητά μας άλλαξε πάρα πολύ. Εμείς δεν έχουμε εδώ πολλές επαφές με φίλους ή συγγενείς και βγαίναμε γενικώς λίγο έξω. Ακόμη όμως και οι ελάχιστες έξοδοί μας στην πόλη πλέον δεν υπάρχουν. Αυτά τα μικρά, έστω να πας σε ένα χριστουγεννιάτικο πανηγύρι, ήταν μια ανάσα. Κι αυτό δεν υπάρχει πλέον. H πίεση είναι μεγάλη».Ο κ. Τσεκιτσίδης διαπιστώνει επίσης πως «οι Γερμανοί φημίζονται για την ψυχραιμία τους. Νομίζω πως έχουν αρχίσει, λόγω της πανδημίας, να τη χάνουν τον τελευταίο καιρό. Το βλέπεις. Είναι διάχυτο παντού. Είναι αγχωμένοι, είναι λίγο νευρικοί. Κάτι που ήταν πολύ δύσκολο πριν να το δεις». Και δίνει τη δική του εξήγηση: «Στη Γερμανία ήρθε το πρόβλημα της πανδημίας να προστεθεί στο ζήτημα που τους απασχολούσε σχετικά με τα diesel αυτοκίνητα και την αυτοκινητοβιομηχανία, αυτό ήταν το πρώτο χτύπημα που τους κλόνισε. Ένιωθαν απίστευτα ασφαλείς μέχρι πρότινος, με υψηλούς μισθούς, και άρχισαν να βλέπουν πως είναι πλέον εύκολο και για αυτούς να χάσουν τη δουλειά τους στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπως και οι υπόλοιποι».
Η ανησυχία για την πανδημία είναι έκδηλη, «εννοείται πως φοβόμαστε με τον κορωνοϊό, αλλά προσπαθούμε να προσέχουμε, να είμαστε ψύχραιμοι. Ωστόσο η ανησυχία μας είναι πολύ μεγάλη, όταν σκεφτόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα».
Κριτική για τη διαχείριση
Αναφορικά με αντιμετώπιση της πανδημίας στην κατά κοινή ομολογία οργανωμένη Γερμανία, ο κ. Τσεκιτσίδης απαντά: «Τα περιοριστικά μέτρα εδώ στη Γερμανία αλλάζουν συνεχώς. Ανάλογα με το πόσα είναι τα θύματα, τον αριθμό των κρουσμάτων. Κι ενώ φαινόταν ότι είναι πολύ οργανωμένα τα πράγματα, διαπιστώνεται πως είναι από τους χειρότερους διαχειριστές της πανδημικής κρίσης στην Ευρώπη. Εδώ ο Τύπος ασκεί εξαιρετικά δριμεία κριτική, καθώς έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ στο θέμα των εμβολιασμών με απίστευτα λάθη».
Μάλιστα εμφατικά διαπιστώνει: «Εδώ δηλώνεις εσύ το ιατρείο όπου θέλεις να κάνεις το εμβόλιο. Οι εμβολιασμοί γίνονται στα ιδιωτικά ιατρεία, υπολογίζονται γύρω στις 45.000 σε όλη τη Γερμανία, που έχουν συμβληθεί με το κεντρικό σύστημα υγείας. Επίσης έγιναν λάθη και στην οικονομία σε κεντρικό επίπεδο. Για παράδειγμα είχαν ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους πριν από λίγο καιρό, κι ενώ οι επιχειρηματίες προμηθεύτηκαν τα αναγκαία για να λειτουργήσουν, το ανέστειλαν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες ζημιές στον κλάδο. Ήταν το τελειωτικό χτύπημα μετά και τη ζημιά που έχουν πάθει. Τέτοια γίνονται όμως συνεχώς!».
Προβλήματα στην εκπαίδευση
Τι γίνεται στον χώρο της εκπαίδευσης; Ο κ. Τσεκιτσίδης, πατέρας εννιάχρονης κόρης, επισημαίνει: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς είναι το θέμα του σχολείου για το παιδί. Εδώ τα πράγματα είναι χαοτικά. Για παράδειγμα, η κόρη μου που είναι στην τετάρτη τάξη, κατά την οποία πρέπει να επιλέξει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει, αυτό γίνεται πολύ δυσκολότερα, αφού ελάχιστα έχουν πάει φέτος στο σχολείο. Και οι απαιτήσεις στα επόμενα βήματα θα είναι πολύ μεγάλες, με τον φόβο πώς θα ανταποκριθεί, αφού οι ώρες διδασκαλίες μέχρι τώρα είναι ελάχιστες. Πολλοί εδώ σκέφτονται, όπως κι εμείς, να αφήσουμε τα παιδιά μας στην ίδια τάξη, κάτι που δεν θεωρείται ταμπού εδώ στη Γερμανία. Και μάλιστα για παιδιά που είναι καλοί μαθητές, προκειμένου να καλύψουν τα κενά την επόμενη χρονιά».
Επιπρόσθετα, διαπιστώνει προχειρότητα στον προγραμματισμό. Όπως αναφέρει, «λαμβάνονται μέτρα σπασμωδικά. Για παράδειγμα τα test για τον κορωνοϊό. Ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε test κάθε εβδομάδα, το έκαναν μία φορά και μετά το κατήργησαν. Πολλοί γονείς διαμαρτυρήθηκαν πως πληγώνονται οι μύτες των παιδιών. Σκεφτείτε πως ρωτηθήκαμε για το εάν θέλουμε να γίνουν τα test από τη μύτη ή από το στόμα. Οι περισσότεροι απάντησαν από το στόμα. Στη συνέχεια μας απάντησαν πως αυτό τελικά δεν γίνεται… ένα χάος, ένα διαρκές πισωγύρισμα. Λένε κάτι και μετά το αναιρούν»
Όταν ρωτήθηκε εάν έχει εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, απάντησε λακωνικά: «Εγώ προσωπικά, όχι και τόσο…».
Τον ρωτήσαμε για τα σχέδιά τους για το καλοκαίρι και μας είπε: «Εάν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα έρθουμε. Εάν ισχύει η καραντίνα 7 ημέρες και μετά άλλες 7, δεν θα μας φτάσει η άδεια…
Πηγή: https://www.voria.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.