Σελίδες

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Στιγμές πολιτικής ιστορίας και στιγμές πολιτισμού (Μέρος Α ) -Ο Καραμανλής τα νόμπελ ....και ο Παλαμάς


Γράφει ο apolitic


200  χρόνια  από  την  κήρυξη τού  Εθνικού  Αγώνα για  την  Ελευθερία...

200  χρόνια  από  την σταδιακή  μετεξέλιξη  ενός   Μικρού  Ελληνικού  Βασιλείου, σε ένα Σύγχρονο, Δημοκρατικό Κράτος, και ελέω του Κωνσταντίνου Καραμανλή,10ο  ισότιμο  μέλος  της  Ευρωπαϊκής  Κοινότητας...
200  χρόνια  από  την  επανεκκίνηση    Παιδείας   και   Ελληνικού  Πολιτισμού...

ΣΤΙΓΜΕΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...*

O ευρωπαϊκός προσανατολισμός της  Ελλάδας  υπήρξε πολιτική επιλογη του Κωνσταντίνου Καραμανλή  και   ασφαλώς υπερβαίνει τη σύνδεση και την μετέπειτα ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα/Ένωση.

Έλαβε, ωστόσο, συγκεκριμένη διάσταση με την υποβολή της αίτησης για σύνδεση,με τη νεοπαγή Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), τον  Ιούνιο  του 1959, αίτηση που οδήγησε στην υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης Ελλάδας – ΕΟΚ,τον Ιούνιο του 1961, την πρώτη Συμφωνία Σύνδεσης που σύναψε η ΕΟΚ.

Οι λόγοι για τους οποίους ο Κωνσταντίνος   Καραμανλής  ήθελε για την Ελλάδα,την πλήρη ένταξη στην Κοινότητα, μπορούν να συνοψισθούν στους εξής:

•    Θεώρησε την Κοινότητα ως το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να εδραιώσει το δημοκρατικό πολιτικό της σύστημα και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

•    Επεδίωκε  ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της θέσης της στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα, με την ανάπτυξη των σχέσεών της και με άλλους διεθνείς δρώντες πέραν των ΗΠΑ.

•    Θεώρησε την ένταξη στην Κοινότητα ως ισχυρό παράγοντα που θα συνέβαλε στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

•    Επιθυμούσε, ως ευρωπαϊκή χώρα, να είναι «παρούσα» και να επηρεάζει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και το πρότυπο της Ευρώπης.


 Τον Ιούλιο 1976 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Μάιο 1979,με την υπογραφή, στην Αθήνα (Ζάππειο Μέγαρο), της Πράξης Προσχώρησης. Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Πράξη Προσχώρησης  της  Ελλάδας  στις  Ευρωπαϊκές  Κοινότητες  στις  28  Ιουνίου  1979.Η πλήρης ένταξη έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα, την 1η Ιανουαρίου 1981.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ  ΤΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

H νεοελληνική λογοτεχνία απέκτησε τα πρώτα της  ΝΟΜΠΕΛ ,

με δυο εκπροσώπους της λεγόμενης ποιητικής γενιάς του 30....

το 1963  ο Γιώργος Σεφέρης, και το 1979, ο Οδυσσέας Ελύτης.

 

--Και  στις  αρχές του 20ου  αιώνα  ο  Κωστής  Παλαμάς...

«Ο ποιητής που, κατά τον Θεοτοκά, σκέπασε με τον Ισκιο του ,

 μισόν αιώνα  της  πνευματικής  μας  ιστορίας»



     ΄΄ ...Η μεγαλοσύνη  στα  έθνη

           δε  μετριέται  με  το  στρέμμα,

           με  της  καρδιάς  το  πύρωμα μετριέται

          και  με  το  αίμα.΄΄

Στις 27 Φεβρουαρίου 1943 έφευγε από τη ζωή...

«Χτες  βράδυ  μία  είδηση  ακατανόητη  μας  ήρθε. Μία είδηση ασύλληπτη.  Είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός!» γράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο η Ιωάννα Τσάτσου.

«Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα» είπε εύστοχα,ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός,  δίνοντας  το  πνεύμα  αντίστασης από   την  ομόθυμη  παρουσία  του  λαού   στην  κηδεία.

  ΄΄Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές, δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα...
  Βογκήστε τύμπανα πολέμου... Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !

          Σε αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!΄΄


*Πηγή:  Αρχεία  του  Υπουργείου  Εξωτερικών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.