Σελίδες

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Αποκριά στις Σέρρες, μια Διαφορετική Τουριστική Ευκαιρία...

 

Πέρασαν και οι Απόκριες και η Καθαροδευτέρα,

όχι ότι έφεραν κάτι διαφορετικό, έτσι όπως βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο την υγειονομική κρίση και απειλή. 30.000.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Πατρέων στη Δημόσια τηλεόραση, υπολογίστηκαν την περσινή αντίστοιχη περίοδο, οι οικονομικές απώλειες της περιοχής από τη ματαίωση του «Πατρινού Καρναβαλιού». Ένα τεράστιο ποσό και να αναλογιστεί κανείς πως το 2020 δεν είχε κλείσει ούτε η αγορά, ούτε η εστίαση και τα ξενοδοχεία διατήρησαν το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεών τους. Φέτος, ανέφερε ο ίδιος, η οικονομική ζημία είναι σχεδόν διπλάσια μιας και δε λειτουργεί τίποτα, είναι όλα «κλειστά».


 Στον τόπο μας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και στον Μητροπολιτικό Δήμο, που είναι και τα περισσότερα καταλύματα, η εκκίνηση και η κατάληξη των περισσότερων επισκεπτών και εκδρομέων, έχει υπολογίσει κανείς πόση είναι η ζημιά; 

Ένα παράδειγμα. Την τελευταία τουλάχιστον πενταετία παρατηρήθηκε μια αθρόα προσέλευση επισκεπτών στις Σέρρες την περίοδο αυτή. Πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς κυρίως από την Αθήνα, μαζί με πλήθος επισκεπτών από γειτονικούς Νομούς, συμπλήρωναν το τριήμερο έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ατόμων που ερχόντουσαν και παρέμεναν στον τόπο μας για τη «Σερραϊκή Αποκριά».

Στόχος τους να δουν από κοντά, να γνωρίσουν και να συμμετάσχουν βιωματικά στα Αποκριάτικα Δρώμενα της περιοχής μας. Αφετηρία και τερματισμός των περισσοτέρων η πόλη των Σερρών, τόπος συνάντησης η Λαογραφική μας περιφέρεια, τα χωριά μας. Προορισμός τους τα «Μπαμπουιερά» στο Φλάμπουρο και το Βαμβακόφυτο, τα «Κετσέκια» στην Ηράκλεια, το «Κούσασι» στον Εμμανουήλ Παπά, οι «Θημωνιές» και ο σατυρικός Νταρνάκικος γάμος στο Άγιο Πνεύμα, τα υπαίθρια γλέντια και οι χοροί με ζουρνάδες και νταούλια στο Μελενεγκίτσι και τα άλλα χωριά. Παράλληλα συμμετείχαν σε γλέντια συλλόγων το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής, στην Αποκριάτικη «Τζαμάλα» του συλλόγου «ο Πύρρος», στο Έθιμο του «Μπέη» του συλλόγου Εβριτών. Συγχρόνως δεν παρέλειπαν να επισκεφτούν άλλοι την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών, άλλοι τη λίμνη της Κερκίνης, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, τα Οχυρά «Ρούπελ», τα λαογραφικά μουσεία της πόλης μας αλλά και τη Σερραϊκή αγορά. 

Οι επισκέπτες μας έδειξαν το δρόμο, τα χωριά μας δώσανε το χώρο, άνοιξαν τις πλατείες, στρώσανε το τραπέζι, οι ντόπιοι κάτοικοι πρόσχαροι, ευγενικοί, φιλόξενοι. Αυτός είναι ο θησαυρός μας. Τις ημέρες της Αποκριάς ο τόπος μας αλλάζει, γίνεται πρωταγωνιστής, ο κόσμος στα χωριά αποκτά κίνητρο, η τέλεση του εθίμου, του δρώμενου, οι επισκέπτες που θα έρθουν.

Τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν περισσότερο από ποτέ συντονισμένες προσπάθειες από κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, οργανωμένες ομάδες αλλά και από ανθρώπους που ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό, τη διδασκαλία και την έρευνά του. Από την Κ.Ε.ΔΗ.Σ και τον Δήμο Σερρών επιχειρήθηκε για πρώτη φορά μια πρόσκληση και μια πανελλαδική κοινοποίηση του γεγονότος, των δράσεων και του προγράμματος του τριημέρου σε ενδιαφερόμενους φορείς και συλλογικότητες που έχουν σχέση με την παράδοση και τη λαογραφία.

Δεν είναι λίγο να έρχονται μόνο για αυτό το λόγο 400 - 500 άτομα για πλήρη τριήμερη διαμονή στον τόπο μας. Οι τοπικές καρναβαλικές εκδηλώσεις, η «μασκαράτα» (με τεράστιο κόστος για ένα βράδι), οι δράσεις και οι φιέστες, μας διασκεδάζουν, μας χαλαρώνουν, μας βγάζουν από την καθημερινότητα, συμπληρώνουν και ενισχύουν την εικόνα, διακινείται εγχώριο χρήμα στην αγορά, Στην πρώτη όμως περίπτωση έρχεται «ξένο συνάλλαγμα», φρέσκος αέρας και δημιουργούμε συνθήκες και προοπτικές Τουριστικού Προϊόντος με όλα τα οφέλη του.       

Η φετινή χρονιά έτσι και αλλιώς λόγω μέτρων και συνθηκών ήταν χαμένη, από τώρα όμως ας προετοιμαστούμε για την επόμενη. Συνολικά και συλλογικά, όλοι οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, πολιτιστικοί, εμπορικοί και οικονομικοί φορείς να συνεργαστούμε για την πραγματική δημιουργία ενός νέου προϊόντος, της Τουριστικής αξιοποίησης της «Λαογραφικής Αποκριάς στις Σέρρες». 

Με μία βασική προϋπόθεση το σεβασμό απέναντι στο αυθεντικό, τη διατήρηση της γνησιότητας, της τοπικής κουλτούρας, της ξεχωριστής πολιτισμικής ταυτότητας. Για να υπάρξει διάρκεια, διαχρονικότητα, για να μην επέλθει, ευτελισμός και ξεπεσμός, σε μια κοινωνία ηθών όπου τα νέα ήθη στρέφονται στους ιδιαίτερους κώδικες, τις αρχές και τα  έθιμά της. Για να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε στις Σέρρες την Αποκριά και όχι το «Καρναβάλι».  

                                                                                                 

                                                                                                       

                                                                                                   Με τιμή

                                                                                    Βασίλης Τερζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.