Στις 9 Μαρτίου εταιρεία εμπορίας τροφίμων που δραστηριοποιείται στον κλάδο των εξαγωγών αγρο-κτηνοτροφικών προϊόντων από Ελλάδα προς τη Γερμανία, προχώρησε σε σοβαρή καταγγελία για παραγωγή και διάθεση στην αγορά νοθευμένης φέτας και συγκεκριμένα σε ποσοστό νόθευσης με αγελαδινό γάλα που κυμαίνεται από 30% έως και 80%. Η καταγγελία έχει σταλεί στους αρμόδιους φορείς , με συνημμένα τα εργαστηριακά αποτελέσματα από την ανάλυση των δειγμάτων φέτας στη Γερμανία. Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία που παρήγαγε και διέθετε νοθευμένη φέτα, είναι ιδιοκτησία μέλους του ΔΣ της Διεπαγγελματικης Οργάνωσης ΦΕΤΑΣ (ΔΟΦ).
Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: "Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη φέτα"
«Είμαστε χαρούμενοι γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε μια προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία είχε αναλάβει ήδη πριν της εκλογές» δήλωσε ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στις 13.1.2020 προσθέτοντας ότι «η Διεπαγγελματική Οργάνωση (της Φέτας) θα είναι αρκετά σημαντική γιατί θα μας εκπροσωπεί σε αρκετά διεθνή φόρα όπου γίνονται διαπραγματεύσεις για τη προστασία του ΠΟΠ προϊόντος σε εμπορικές συμφωνίες».
Στις 9 Μαρτίου εταιρεία εμπορίας τροφίμων που δραστηριοποιείται στον κλάδο των εξαγωγών αγρο-κτηνοτροφικών προϊόντων από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, προχώρησε σε σοβαρή καταγγελία για παραγωγή και διάθεση στην αγορά νοθευμένης φέτας και συγκεκριμένα σε ποσοστό νόθευσης με αγελαδινό γάλα που κυμαίνεται από 30% έως και 80%. Η καταγγελλόμενη εταιρεία αναγνώρισε το γεγονός, αποδίδοντάς το σε «λάθος κατά την παραγωγική διαδικασία».
Παρ' όλ' αυτά, το περιστατικό έχει ευρύτερες προεκτάσεις. Η φέτα αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα μας, έχοντας αυξημένη ζήτηση στις διεθνείς αγορές. Το σήμα προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), το οποίο κατοχυρώνει την ονομασία "Φέτα" μόνο για το παραγόμενο παραδοσιακά στην Ελλάδα τυρί από ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, είναι το καταλυτικό χαρακτηριστικό που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού και να μην επιτρέπουμε να υπονομεύεται από «λάθη», που οφείλουν να ελεγχθούν σε βάθος κατά πόσον είναι τέτοια. Ταυτόχρονα γνωρίζετε πολύ καλά πως βιομηχανίες βόρειων κυρίως χωρών, όπως η Δανία και η Γερμανία, εποφθαλμιούν να αρθεί αυτό χαρακτηριστικό, ώστε να μπορούν να πωλούν το λευκό, αγελαδινό τυρί τους με την ψευδεπίγραφη ονομασία "φέτα". Να σημειωθεί πως η παραγωγή της φέτας προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας, καθώς σε αυτήν απασχολούνται πολλά διαφορετικά επαγγέλματα και συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων αλλά και αγροτών σε όλη τη χώρα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη.
Με δεδομένα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έγινε ή διεξάγεται έλεγχος σε βάθος στην εν λόγω εταιρεία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, όπως ο ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» και τί είδους κυρώσεις σκοπεύει το Υπουργείο να επιβάλει στην εταιρεία;
2. Με αφορμή το περιστατικό, τί μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο σε σχέση με την προστασία του σήματος ΠΟΠ από τέτοιες πρακτικές στο μέλλον και πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την αυξημένη ανάγκη για ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, λόγω της αύξουσας διεθνούς ζήτησης για Φέτα;
Ο ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Λογιάδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.