Σελίδες

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Ονειρεύεται να γίνει… Ντράγκι και ράβει κοστούμι Πρωθυπουργού ο Στουρνάρας!


Λίγες ημέρες μετά την είδηση από τη γειτονική Ιταλία πως ο τεχνοκράτης Μάριο Ντράγκι, πρώην προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναλαμβάνει πρωθυπουργός της χώρας, μια… κάπως απρόσμενη συνέντευξη δημοσιευόταν σε ...ημερήσια εφημερίδα της Ελλάδας με τον τίτλο: «Με τον Μάριο Ντράγκι για έξι χρόνια καθόμασταν σε διπλανές καρέκλες στην ΕΚΤ». 

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Ο άνθρωπος που για έξι ολόκληρα χρόνια είχε την τύχη να… μυρίζει το eau de toilette του Μάριο Ντράγκι από τόσο κοντά (!) δεν ήταν άλλος από τον επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης και συνεχίζοντας την αναπόληση για τη γνωριμία του με τον Ιταλό τεχνοκράτη, αφηγήθηκε:

«Τον γνώρισα τη δεκαετία του ’90 στις συνεδριάσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ε.Ε. Τότε εκπροσωπούσα το υπουργείο Οικονομικών ως πρόεδρος του ΣΟΕ […]. Από την εποχή εκείνη, οι δυο μας έχουμε μείνει. Εχουμε γράψει πολλά χιλιόμετρα».

Εκ πρώτης όψεως, το κοινό, διαβάζοντας τη συνέντευξη αυτή, θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει ως μια απλή, ανθρώπινη κουβέντα, από αυτές που προκύπτουν -περίπου- αυθορμήτως, με αφορμή εξελίξεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, τα φαινόμενα απατούν. Ο κ. Στουρνάρας δεν προσπάθησε να υπενθυμίσει στο ελληνικό κοινό τη γνωριμία του με τον Μάριο Ντράγκι, όσο το γεγονός πως μόνο αυτός και ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός έχουν γράψει τόσα χιλιόμετρα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία. 

Πού αποσκοπεί

Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», επρόκειτο για μια συνέντευξη που εντάσσεται στον νέο επικοινωνιακό σχεδιασμό τον οποίο ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας υφαίνει το τελευταίο διάστημα, με τη βοήθεια κάποιων δημοσιογράφων, καθώς οραματίζεται να έχει την… καλή τύχη του Μάριο Ντράγκι και να διοριστεί σύντομα πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Εάν φυσικά οι δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία οδηγήσουν σε πολιτικό αδιέξοδο και η χώρα μας συρθεί στη λύση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ένα σενάριο που, όπως είναι γνωστό, υποστηρίζουν πολλοί κύκλοι… 

Είναι… βέβαιος

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη πως ο διορισμός του Ιταλού τεχνοκράτη όχι απλά αναπτέρωσε τις ελπίδες Στουρνάρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά τις έχει μετατρέψει σχεδόν σε βεβαιότητα, γι’ αυτό και έχει ενεργοποιήσει επικοινωνιακά κέντρα, τα οποία τον στηρίζουν (φυσικά με το αζημίωτο) προκείμενου να χτίσει ένα συγκεκριμένο προφίλ, θεωρώντας ότι η πατρίδα θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα τις… υπηρεσίες του.

Όμως, καθώς οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, οι εντολές έχουν δοθεί και οι αγιογραφίες ήδη γράφονται, το ερώτημα είναι άλλο: Τι υπηρεσίες έχει προσφέρει μέχρι τώρα στην πατρίδα ο κ. Στουρνάρας;

Από τα σαλόνια της Siemens

Τον Ιανουάριο του 2011, η Εξεταστική Επιτροπή που μελετούσε το σκάνδαλο Siemens, στην οποία από τα 19 μέλη τα 16 ήταν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., κατέληξε στο συμπέρασμα πως το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ. Εναν χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2012, το ελληνικό κράτος υπογράφει εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή, δηλαδή γίνεται νόμος του κράτους.

Πολλοί έκαναν λόγο για συμφωνία «ταφόπλακα», κρίνοντας πως η χώρα μας είχε εξασφαλίσει ελάχιστα σε σχέση με τη ζημιά. Και η άποψη αυτή δικαιωνόταν πράγματι, εάν απλά έβλεπε κανείς το παράδειγμα άλλων χωρών που προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens και πήραν πολύ περισσότερα. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, η συμφωνία θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην καταρρέουσα ελληνική οικονομία.

Η κατασκευή, για παράδειγμα, ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στη χώρα μας, προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ, το οποίο θα απασχολούσε πάνω από 700 άτομα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ζωογόνο ένεση μεσούσης της κρίσης, καθώς η ανεργία κάλπαζε. Καθ’ ύλην αρμόδιοι για αυτή την επένδυση ήταν η τότε γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, την οποία σήμερα ο κ. Στουρνάρας προωθεί για υποδιοικήτρια της ΤτΕ, αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.


«Έβαλαν πλάτη»

Πολλά έχουν γραφτεί για την παρελκυστική πολιτική που ακολούθησε η γερμανική εταιρία προκειμένου να μην εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας, κάτι που κατάφερε. Κι άλλα τόσα έχουν γραφτεί για τον τρόπο με τον οποίο το δίδυμο Στουρνάρα – Παπακωνσταντίνου υπέθαλψε αυτή την παρελκυστική πολιτική.

Μάλιστα, πριν από έναν χρόνο, η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε αποκαλύψει πως η Siemens είχε τελικά καταθέσει πρόταση, σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας, για να τηρήσει τη συμβατική της υποχρέωση, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ γνωστό από την τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αντ’ αυτού, φτάσαμε στο σημείο η γερμανική εταιρία να ανακοινώσει το περασμένο φθινόπωρο πως τελικά αποχωρεί ολοκληρωτικά από τη χώρα μας, καθώς κλείνει το εργοστάσιο της BSH (Pitsos) στου Ρέντη και το μεταφέρει στην Τουρκία, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες ανέργους.

Ύστερα από αυτή την επιτυχία για την πατρίδα (εκείνη την πατρίδα που βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη), ο κ. Στουρνάρας βρέθηκε στην καρέκλα του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας, από την οποία δεν κατάφερε να τον μετακινήσει κανείς. Μαζί του και η κυρία Παπακωνσταντίνου βρέθηκε να καταλαμβάνει πολλές και καλές δημόσιες θέσεις.

Ενόχληση των υπουργών της κυβέρνησης

Ηγετική εμφάνιση Νο2 πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Βουλής, όπου δημοσιοποίησε τις προβλέψεις της ΤτΕ για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ το 2021, για τα οποία πρότεινε τη δημιουργία μιας «bad bank».

Φυσικά, ο κ. Στουρνάρας δεν κατάφερε να ενημερώσει τη Βουλή για την τύχη των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας PQH, η οποία δημιουργήθηκε το 2016 για να διαχειριστεί 17 bad banks υπό ειδική εκκαθάριση με περιουσιακά στοιχεία ύψους 9 δισεκατομμυρίων και στην οποία ο ίδιος έχει τη θέση του υπηρεσιακού προϊσταμένου και επόπτη. Και δεν ενημέρωσε γιατί δεν κατάφερε να κάνει κάτι για τα δάνεια αυτά.

Φυσικά και στην PQH πρόεδρος ήταν η προστατευόμενη του κ. Στουρνάρα, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Απλά, τη διοικούσε από το Παρίσι.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, τώρα είναι πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις πρωθυπουργικές… βλέψεις του επικεφαλής της ΤτΕ, που εκκινούν από το να ελέγχει απόλυτα το Δ.Σ. της Τραπέζης της Ελλάδος.

Φήμες θέλουν ήδη πολλούς υπουργούς να έχουν ενοχληθεί από δημοσιεύματα, που λέγεται πως προώθησε ο κ. Στουρνάρας και τα οποία υποστηρίζουν πως η έγκριση του διορισμού της κυρίας Παπακωνσταντίνου στην ΤτΕ από το υπουργικό συμβούλιο θεωρείται πλέον θέμα «τυπικό», καθώς δόθηκε μια εικόνα υποβιβασμού του ρόλου τους.

Λέτε η ενόχληση να γίνει ακόμη πιο έντονη και στην ανώτερη πυραμίδα της κυβέρνησης, για το σύνολο των προσωπικών βλέψεων του κύριου τραπεζίτη;

https://www.newsbreak.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.