Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Χρήστος Καραθανάσης : ¨¨Υπάρχουν πολλοί σκελέτοι ¨¨ στην ..ντουλάπα της ΕΒΖ

 


Του Απόστολου Λυκεσά (Εφ.Συν.)

Ο υπενοικιαστής των εργοστασίων σε Σέρρες και

Πλατύ,Χρήστος Καραθανάσης, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», χρεώνει τις ευθύνες για τον θάνατο της παραγωγής ελληνικής ζάχαρης στις παλιές αμαρτίες του κλάδου, στη ΔΕΗ, αλλά και στους ίδιους τους αγρότες.

Στις «αμαρτίες» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά και στους αγρότες μετακυλίει την ευθύνη για τον θάνατο της παραγωγής ελληνικής ζάχαρης ο Χρήστος Καραθανάσης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Royal Sugar και υπενοικιαστής των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ σε Σέρρες και Πλατύ.

Σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.» αποδίδει ευθύνες για το κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος στο Πλατύ στα χρέη της ΕΒΖ στη ΔΕΗ –που κατά τον ίδιο ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ!- ενώ για τη μη παραγωγή ζάχαρης από τεύτλα τα βάζει με τους αγρότες για κακή και ελλιπή καλλιέργεια που κάνει ασύμφορη την παραγωγή από μέρους του.

Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει σήμερα τις θέσεις του κ. Καραθανάση για τα δύο τρέχοντα ζητήματα και θα επανέλθει για το τι συμβαίνει στα δύο εργοστάσια, τις απαντήσεις του για τις καταγγελίες ότι μέρος του εξοπλισμού μετατρέπεται σε σκραπ ή την αθέτηση όρων του συμφωνητικού ενοικίασης.

Σε ό,τι αφορά το κόψιμο του ρεύματος στο Πλατύ και το νέκρωμα του ιστορικού εργοστασίου υποστηρίζει –κι αν έτσι έχουν τα πράγματα, το δίκιο είναι με το μέρος του- ότι «το ρεύμα που καταναλώνει το εργοστάσιο από τη μέρα που το νοίκιασα μπορώ να το πληρώσω, όπως και τα δημοτικά τέλη, αλλά δεν είναι λογικό να πληρώνω τα χρέη της ΕΒΖ, που είναι ανάμεσα σε 500 με 600 χιλιάδες ευρώ.

 

Προσπάθησα να έρθω σε κάποια μορφή συνεννόησης με τη ΔΕΗ, αλλά στάθηκε αδύνατο. Μάλιστα, τη μέρα που η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα ήμασταν μαζί στο εργοστάσιο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, Χρήστο Πούρη, διότι το εργοστάσιο είχε και άλλα προβλήματα, δούλευε παρανόμως τα τελευταία δύο χρόνια καθώς είχαν λήξει μια σειρά από άδειες, όπως για παράδειγμα αυτή της πυρασφάλειας. Αυτά τα προβλήματα δεν τα δημιούργησα εγώ».

Εξώδικο στη ΔΕΗ

Επιχειρηματολογώντας ο κ. Καραθανάσης σημειώνει ότι «είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε στο εργοστάσιο Σερρών, το οποίο επίσης χρωστούσε στη ΔΕΗ, κοντά στις 38.000 ευρώ, αλλά το θέμα το έλυσα κάνοντας εξώδικο στη ΔΕΗ, ήρθαμε σε συμφωνία και τώρα πληρώνω το ρεύμα που καταναλώνει η μονάδα από τη μέρα που τη λειτουργώ εγώ. Δυστυχώς δεν έγινε το ίδιο στο Πλατύ».

Αναφερόμενος τώρα στο μοναδικό εργοστάσιο που έχει σήμερα ζωή, αυτό των Σερρών, λέει ότι ήταν έτοιμο κατά 90% όταν μπήκαμε στην περιπέτεια με τον κορονοϊό, ότι είχε φέρει ειδικούς από τη Βραζιλία, ότι είχε κάνει μάλιστα τον Ιανουάριο 72 προσλήψεις -«φοβήθηκαν και έφυγαν με την πανδημία»!- αλλά σήμερα δουλεύουν στη μονάδα 15 άτομα και ίσως προστεθούν άλλα 10 για την περίοδο παραλαβής των τεύτλων που θα δοθούν για βιοαέριο και ζωοτροφές. Η απάντηση που μας έδωσε στο ερώτημα λογικά θα προκαλέσει σεισμό στις τάξεις των αγροτών:

 

«Oταν δώσαμε σπόρο ήρθαν για να σπείρουν 15 χιλιάδες στρέμματα. Σπείρανε 13.000. Κρατήσανε σπόρο στις αποθήκες κι όταν έφυγα και πήγα στην Καρδίτσα ο Σ….., παλιός δημογέροντας στα τεύτλα, τα δικά του στρέμματα -176 στρέμματα- δεν τα έσπειρε καν. Τι έκανε; Την περσινή του τη σοδειά, που δεν τη συγκόμισε, τα ίδια χωράφια τα άφησε για να πάρει την επιδότηση»!

Ποιος φταίει;

Στο σημείο αυτό τον διακόψαμε για να του επισημάνουμε ότι αυτές είναι πολύ σοβαρές καταγγελίες. Ο κ. Καραθανάσης επέμεινε «θέλετε να σας τα πω ή όχι;». Και φυσικά δεν ήμαστε εμείς που θα τον διακόπταμε, οπότε συνέχισε: «Οταν πηγαίνω σε ένα χωράφι τευτλοπαραγωγού και μέσα τα ποντίκια έχουν φάει τη σοδειά, ρωτήστε τους, όταν σήμερα στις Σέρρες υπάρχει παραγωγός που έσπειρε 100 στρέμματα, έπρεπε να πάρουμε στρεμματική απόδοση 7 με 8 τόνους το στρέμμα και ξέρετε πόσο έχουν; 2,5 με 3 τόνους. Εγώ ήταν να πάρω 90 χιλιάδες τόνους για να βάλω μπροστά το εργοστάσιο και υπάρχουν μόλις 30 χιλιάδες τόνοι. Ποιος ευθύνεται, το εργοστάσιο ή ο παραγωγός; Αν φέρουν 90 χιλιάδες τόνους στο εργοστάσιο, κατακρεουργήστε με γιατί δεν έβαλα μπροστά το εργοστάσιο. Ναι, έχουν σπαρθεί 13.000 στρέμματα, αλλά δεν έχουν προσέξει το προϊόν. Πού να ξέρω ότι έπρεπε να πάω στον Βορίδη, τον Σκρέκα και την Αραμπατζή και να τους πω, όποιος σπέρνει, στρεμματική απόδοση 5 τόνοι το στρέμμα. Αν δεν πιάσει αυτή την απόδοση, δεν θα πάρει συνδεδεμένη… Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, την ΕΒΖ δηλαδή. Σπέρνανε τεύτλα στο Δομικό και αντί να τα πάνε στη Λάρισα, επειδή η ΕΒΖ πλήρωνε τη μεταφορά, τα φέρνανε στο Πλατύ και πληρώνονταν έξτρα. Ποιος φταίει; Αυτός που δεν πρόσεξε το χωράφι του».

 

Ρωτήσαμε τον κ. Καραθανάση αν τα γνώριζε όλα αυτά κι αν ναι γιατί ανακοίνωσε τιμολόγιο. «Και του χρόνου θα ανακοινώσω. Αλλά δεν μπορεί να ισχύει για κάποιον που θα μου φέρνει 2 τόνους το στρέμμα». Μας διευκρίνισε, τέλος, σε σχέση με όσα γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες, ότι ο ίδιος δεν έχει κανονισμένη καμιά συνάντηση με τους αγρότες, «ούτε με τον Βορίδη, διότι έχουν καταλάβει τι γίνεται. Μακάρι να γίνει η συνάντηση, αλλά ο παραγωγός δεν είναι άγιος, πρέπει κι αυτός να μπει σε καλούπια. Για να σώσουμε την τευτλοκαλλιέργεια».

πηγη: efsyn.gr

 

αναδημοσιερυση απο anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.