Σελίδες

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Κοίτα να μαθαίνεις- Aπό το 1974 έως το 2011 ξοδέψαμε 218 δις δολάρια σε εξοπλισμούς - Αλλά πολεμική βιομηχανία δεν έχουμε !!!!

Καθώς τα 7 δις ευρώ που πρόκειται να δαπανήσει η
χώρα μας για νέες παραγγελίες εξοπλιστικών ανοίγουν την όρεξη στους εμπόρους όπλων είναι προσωπικό θέμα του πρωθυπουργού να αποφασίσει εάν η χώρα μας θα αποκτήσει Πολεμική Βιομηχανία όπως η Τουρκία και το Ισραήλ ή θα εξαρτάται πάντα από τις εισαγωγές-θα παραμένει δηλαδή αιώνια γυμνή και ανοχύρωτη στη βουλιμία της Τουρκίας.
Άλλωστε η λέξη εξοπλιστικά πάει πακέτο με μίζες και αυτό τα λέει όλα, όπως έδειξε η νωπή ιστορία της μεταπολίτευσης.
Ο πρώην Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος είχε καταγγείλει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο πως η χώρα από τη μεταπολίτευση ως το 2011 είχε ξοδέψει συνολικά 218 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές και εξοπλιστικές δαπάνες συνεισφέροντας έτσι στη διόγκωση του δημοσίου χρέους.

Παρέθεσε σειρά στοιχείων που αναδεικνύουν ότι αυτού του είδους οι δαπάνες κλιμακώθηκαν τα τελευταία χρόνια και συνεχίζονται ακόμα σε αξιοσημείωτα επίπεδα και σήμερα, σε μια περίοδο πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης που διένευε η Ελλάδα των μνημονίων.
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης
“Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα μείωσης των εξοπλισμών, χρειάζεται να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα στο θέμα των δαπανών για την άμυνα. Η χώρα από το 1974 έως το 2011 ξόδεψε 218 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές και εξοπλιστικές δαπάνες, στο όνομα “της ασφάλειας και της εθνικής ανεξαρτησίας”. Μέρος του προβλήματός του δημόσιου χρέους της οφείλεται λοιπόν σε αυτές τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες.

Την περίοδο 2001-2011, και παρά τη μείωση των αμυντικών / εξοπλιστικών δαπανών το 2011 λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα υπήρξε ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων / στρατιωτικού εξοπλισμού (10,3 δις δολάρια) στον κόσμο μετά τις: Κίνα (24 δις), Ινδία (23 δις), Νότια Κορέα (12,6 δις) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (10,9 δις)!
Την πενταετία 2007-2011, η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος παραλήπτης Γερμανικών και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραλήπτης γαλλικών εξοπλιστικών, αντιπροσωπεύοντας το 13% του όγκου των Γερμανικών και το 10% των Γαλλικών εξαγωγών μεγάλων συμβατικών όπλων, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Ακόμα και στην κορύφωση της κρίσης, Ευρωπαϊκές χώρες πούλησαν στην Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, την ίδια περίοδο που διαπραγματεύονταν το πρώτο πακέτο στήριξης, το 2010.
Τελικώς, από τα εξοπλιστικά προγράμματα επωφελήθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές, ρωσικές και αμερικάνικες πολεμικές βιομηχανίες καθώς και στελέχη της ελληνικής διοίκησης και έλληνες πολιτικοί που είχαν την ευθύνη αποφάσεων για την επιλογή διαφόρων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

 https://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.