Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Γ. Πρετεντέρης! «Να πεθάνουμε για το Καστελλόριζο;»Ένας -ένας άρχισαν να προετοιμάζουν το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Αίσθηση αλλά και αντιφατικά σχόλια έχει προκαλέσει το άρθρο του Γ. Πρετεντέρη στα Νέα για το θέμα του Καστελλόριζου και την επήρεια στις θαλάσσιες ζώνες των χωρών της περιοχής. Ο ίδιος το ανήρτησε και στο twitter ... γράφοντας "Αξίζει να πεθάνουμε για το Καστελλόριζο; Όσο άξιζε το 1939 να πεθάνουν κάποιοι άλλοι για το Νταντσιχ"


Ο αρθρογράφος θυμίζει την ιστορία του Γάλλου βουλευτή Μαρσέλ Ντεά , ο οποίος το 1939 σε άρθρο του έθετε το ερώτημα «Να πεθάνουμε για το Ντάντσιχ;». Ήταν ο «διάδρομος του Ντάντσιχ» που είχε δημιουργηθεί μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε βάρος της ηττημένης Γερμανίας κι επέτρεπε στην Πολωνία να έχει πρόσβαση στη Βαλτική. Η χιτλερική Γερμανία απαιτούσε να της επιστραφεί και ο Γάλλος βουλευτής παρουσίαζε το θέμα ως ασήμαντο. Ήταν αυτό ακριβώς το θέμα που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ για να κάνει την εισβολή στην Πολωνία. Όσο για τον Γάλλο βουλευτή. Όπως καταλήγει το άρθρο του Γ.Πρεντεντέρη “ίδρυσε το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα και το 1944 κατέληξε υπουργός Εργασίας στη δωσιλογική κυβέρνηση του Βισύ. Μετά τον πόλεμο καταδικάστηκε ερήμην για δωσιλογισμό και πέθανε φυγάδας και κρυπτόμενος σε ένα μοναστήρι στην Ιταλία”.

Ο επίλογος του άρθρου δίνει και την απάντηση στο ερώτημα του τίτλου του αν αξίζει “να πεθάνουμε για το Καστελόριζο”.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.