Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη. Το Πάσχα
λειτουργεί, ειδικά για όσους δεν έχουν στεγνώσει την καρδιά τους από τη γαλήνη της πίστης, ως ευκαιρία ανατροφοδότησης της σκέψης.

Ανάκτησης του πείσματος και της αυτοπεποίθησης για να συνεχιστεί η προσωπική διαδρομή. Μέσα από μια μικρή ανάπαυλα κάθαρσης των σκέψεων και των συναισθημάτων. Το Θείο Πάθος προσφέρει την αρτιότερη ευκαιρία για να σηκώσει κανείς το βλέμμα του ψηλά. Αφού πρώτα το έχει κατευθύνει χαμηλά, για να επιτρέψει στα δάκρυα της οδύνης να δροσίσουν την καρδιά του.

Πάσχα στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού. Στον φόβο για την ίδια τη ζωή. Στην αβεβαιότητα για όσα θα ακολουθήσουν στον τομέα της οικονομίας, που μπορεί να προκαλέσουν μια μεγαλύτερη, αν όχι μόνιμη βλάβη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μόλις που είχαμε αρχίσει να ελπίζουμε ξανά, μετά από τη δεκαετία της εθνικής καταστροφής και της ακραίας φτωχοποίησης των τυφλών και άγαρμπων Μνημονίων.

Η συζήτηση του καθενός με τον εαυτό του είναι αφόρητα χρήσιμη και αναγκαία, ειδικά σε μια τόσο απρόσμενη συγκυρία. Παρά το βάρος της στιγμής. Τη δυσκολία να σκεφτείς καθαρά και να σχεδιάσεις, από την ώρα που οι παράμετροι της επόμενης μέρας δεν έχουν ξεκαθαρίσει.

Με την τρέχουσα συγκυρία ωστόσο, υπάρχει μια επιπρόσθετη σκιά. Ένα μη ορατό και εξηγήσιμο μαύρο σύννεφο. Η απώλεια του αυτονόητου της επόμενης μέρας. Το ότι δηλαδή θα υπάρξει επόμενη μέρα. Το βάρος της ανασφάλειας αγγίζει πλέον τον ίδιο τον πυρήνα της ύπαρξης.

Υπάρχει διέξοδος; Ο καθένας θα τη βρει με τον εαυτό του. Αν τη βρει, θα υπάρξει επόμενη μέρα. Για να συνεχίσουμε, έστω και με «χαλασμένες» καρδιές.


Του Μάνου Οικονομίδη
Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.