Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Βασίλης Τερζής : Απόκριες στις Σέρρες

 








ΜΠΑΜΠΟΥΙΕΡΑ» – ΘΗΜΩΝΙΕΣ – «ΚΟΥΣΑΣΙ» – «ΚΕΤΣΕΚΙΑ»
ΖΟΥΡΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΤΑΟΥΛΙΑ
ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Ένας Λαογραφικός Θησαυρός- Ένα Πολιτιστικό Αποτύπωμα
Μία Τουριστική Ευκαιρία

Μπήκαμε στον Φεβρουάριο, τον 2ο μήνα του έτους, τον μήνα που και φέτος θα έχει κεντρικό σημείο αναφοράς την Αποκριά.
Ο Νομός μας την περίοδο αυτή έχει την ευλογία να πρωταγωνιστεί στο Πανελλήνιο στον τομέα της λαογραφίας με μια πλούσια εθιμική θεματολογία. Αναφερόμαστε στα αποκριάτικα δρώμενα, τα έθιμα και τις συνήθειες που με τις ρίζες τους βαθιές στο γόνιμο έδαφος της παράδοσης, αντέξανε στο χρόνο και προβάλουν ατόφια στις μέρες μας για να ξυπνήσουν τις μνήμες, να τονώσουν την κοινωνική συνοχή, να ενισχύσουν την πολιτισμική ταυτότητα, να ψυχαγωγήσουν, να διασκεδάσουν.
Και φέτος όπως έγινε και την περσινή χρονιά αλλά και τα τελευταία χρόνια πλήθος κόσμου θα επισκεφθεί την πόλη και το Νομό μας. Από το Δεκέμβριο σχεδόν, 350 άτομα έχουν «κλείσει» τη διαμονή τους για το τριήμερο της Αποκριάς σε ξενοδοχεία της πόλης, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θα παραμείνουν σε ξενοδοχεία στην περιοχή της Κερκίνης, αλλά και αυτοί που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν διότι υπάρχει πλέον 100% πληρότητα.
Οργανωμένοι Πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς από την Αθήνα όπως πάντα και την Τρίπολη φέτος αλλά και το εξωτερικό (Ισραήλ) μαζί με ένα πλήθος επισκεπτών από τους γειτονικούς Νομούς έχουν ως αφετηρία και τερματισμό την πόλη των Σερρών και τόπο συνάντησης τη Λαογραφική μας περιφέρεια, τα χωριά μας.
Προορισμός τους τα «Μπαμπουιερά» στο Φλάμπουρο και το Βαμβακόφυτο, τα «Κετσέκια» στο Ποντισμένο, το «Κούσασι» στον Εμμανουήλ Παπά, τις «Θημωνιές» και το σατυρικό Νταρνάκικo γάμο στο Άγιο Πνεύμα, τα υπαίθρια γλέντια και τους χορούς με ζουρνάδες και νταούλια στο Μελενεγκίτσι και τα άλλα χωριά. Παράλληλα συμμετέχουν σε γλέντια συλλόγων και ομάδων το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής ενώ δεν παραλείπουν να επισκεφτούν άλλοι την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών, άλλοι τη λίμνη της Κερκίνης, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, τα Οχυρά «Ρούπελ», τα λαογραφικά μουσεία της πόλης μας και τη Σερραϊκή Ακρόπολη.
Έρχονται για να χορέψουν, να γλεντήσουν, να διασκεδάσουν, να ψυχαγωγηθούν, να ξεκουραστούν ψυχικά, να συμμετάσχουν βιωματικά στην Αποκριά μας. Φεύγουν γεμάτοι εικόνες, χρώματα, ήχους, ακούσματα.
Οι οργανωμένοι σύλλογοι και επισκέπτες μας δείχνουν το δρόμο, τα χωριά μας δίνουνε το χώρο, ανοίγουν τις πλατείες, «στρώνουν» το τραπέζι, οι ντόπιοι κάτοικοι πρόσχαροι, ευγενικοί, φιλόξενοι. Αυτός είναι ο θησαυρός μας. Τις ημέρες της Αποκριάς ο τόπος μας αλλάζει, γίνεται πρωταγωνιστής, ο κόσμος στα χωριά αποκτά κίνητρο, η τέλεση του εθίμου, του δρώμενου, οι επισκέπτες που θα έρθουν. Ας το εκμεταλλευτούμε, συνολικά και συλλογικά, όλοι οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, πολιτιστικοί, εμπορικοί και επιχειρηματικοί φορείς, ας συνεργαστούμε για την πραγματική δημιουργία ενός νέου προϊόντος, της Τουριστικής αξιοποίησης της «Λαογραφικής Αποκριάς στις Σέρρες».
Με μία βασική προϋπόθεση το σεβασμό απέναντι στο αυθεντικό, τη διατήρηση της γνησιότητας, της τοπικής κουλτούρας, της ξεχωριστής πολιτισμικής ταυτότητας. Για να υπάρξει διάρκεια, διαχρονικότητα, για να μην επέλθει, ευτελισμός και ξεπεσμός, για να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε στις Σέρρες την Αποκριά και όχι το Καρναβάλι.

Βασίλης Τερζής
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Δάσκαλος Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.