Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Ποιες… εκλογές; Ο Μητσοτάκης βάζει τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες

Η ψήφιση του εκλογικού νόμου και η επιχειρούμενη προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ πυροδοτούν εκ νέου σενάρια αιφνιδιασμού από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία ...ενισχύει και το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και γενικότερα η υπεροχή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών.


Όμως, από την πλευρά της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και πως δεν υπάρχει ζήτημα πρόωρων εκλογών.
Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, φρόντισε να καταστήσει σαφές και στους οικονομικούς παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε τις προηγούμενες ημέρες στο Νταβός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιάσει εκλογικά. Ότι, αντιθέτως, η εξάντληση της τετραετίας αποτελεί στρατηγικό του στόχο ακριβώς για να εμπεδωθεί ένα κλίμα σταθερότητας που θα βοηθήσει την οικονομία και τις επενδύσεις, δεδομένου άλλωστε ότι η αδυναμία εξεύρεσης 200 βουλευτών για ν’ αλλάξει ο εκλογικός νόμος οδηγεί αναπόφευκτα σε «δίδυμες» εκλογές, καθώς η πρώτη αναμέτρηση θα γίνει υποχρεωτικά με απλή αναλογική και δεν θα οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση, αλλά κυρίως οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και οι σχέσεις με την Τουρκία απαιτούν κλίμα πολιτικής σταθερότητας και συνεννόησης στα μείζονα, ει δυνατόν, αποκλείοντας έτσι επίσης τα σενάρια για πρόωρες κάλπες.
Θέση της κυβέρνησης είναι ότι ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα ακριβώς για να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα και ν’ αποτρέπεται ο κίνδυνος ακυβερνησίας της απλής αναλογικής. Το δε κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα διασφαλίζει μεγαλύτερη αναλογικότητα εν συγκρίσει με το παλαιότερο σύστημα (νόμος Σκανδαλίδη-Παυλόπουλου).

“Δηλώσεις για το εσωκομματικό ακροατήριο”

Στην κυβέρνηση «διαβάζουν» έτσι τις δηλώσεις Τσίπρα περί πρόωρων εκλογών ως προσπάθεια ν’ απευθυνθεί στο εσωκομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και δη τους βουλευτές του, καθώς εκλογές αυτή τη στιγμή σημαίνουν λίστα κι άρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να διαλέξει ποιους θα «κρατήσει» στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Σημειώνουν δε ως προς το χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας ότι η ψήφιση του εκλογικού νόμου στην αρχή της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ είναι μια προεκλογική της δέσμευση που υλοποιείται στο ακέραιο, αλλά και ζήτημα πολιτικής συνέπειας και ηθικής.
Άλλωστε, όπως αποκάλυψε στη συνέντευξή του στο newsit.gr ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος σύντομα έρχεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την αλλαγή του τρόπου εκλογής και των περιφερειαρχών και δημάρχων, ενώ ανοίγει η συζήτηση για τις ευρωεκλογές και το σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών, μολονότι οι κάλπες θα στηθούν το 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.