Σελίδες

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι 53 "αναστενάζουν" και ...προειδοποιούν για τη διεύρυνση

Χωρίς τέλος ( και προς το παρόν) χωρίς εντάσεις αλλά με
προειδοποιητικές βολές και διαχωρισμένα τα "στρατόπεδα" (53 και προεδρικοί) συνεχίζονται οι εσωκομματικές ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των δύο συνεδρίων του κόμματος με αιχμή την διεύρυνσή του.
Διεύρυνση και ταυτότητα
Ο "μετασχηματισμός" ως ορολογία έχει εγκαταλειφθεί πλέον από τα κομματικά στελέχη αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα , καθώς και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει πλέον στις περιοδείες του για την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ομοίως έχει εγκαταλειφθεί - έστω και σιωπηρά- εδώ και καιρό, ο αριθμητικός στόχος της εγγραφής περί των 180.000 νέων μελών. Μια ρεαλιστική προσέγγιση από την Κουμουνδούρου, αφορά την προσέλκυση περίπου 60.000 νέων μελών.
Εξάλλου και ο Αλέξης Τσίπρας, πρόσφατα, από την περιοδεία του στην Βοιωτία, παραδέχθηκε ότι η συγκυρία δεν βοηθά τους Πολίτες να συμμετέχουν ενεργά σε κομματικές διαδικασίες ακόμη και αν είναι σταθεροί ψηφοφόροι ενός κόμματος.
Τα στρατόπεδα πάντως εντός του ΣΥΡΙΖΑ , τα οποία χονδρικώς χωρίζονται σε 53 και προεδρικούς ή ευρύτερα σε όσους τρέμουν την "επιμόλυνση" από πασοκοποίηση και σε όσους δεν θεωρούν μείζον θέμα τέτοια "στενά" ιδεολογικά ζητήματα, έχουν πάρει θέσεις μάχης για τις εσωκομματικές διαδικασίες και τη διεύρυνση του κόμματος ενόψει του καταστατικού και προγραμματικού συνεδρίου του το οποίο τοποθετείται -γενικώς- τους πρώτους μήνες του 2020.

"53" και Συνδιάσκεψη

Το σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ομάδας των "53", παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών και άτυπου Επικεφαλής της, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Οι προειδοποιήσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς την ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:
- όχι σε κόμμα - σούπα με συγκεχυμένη ιδεολογική ταυτότητα
- όχι σε αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ
- όχι σε εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από την βάση του κόμματος
- όχι σε "ευκαιριακές" συμμαχίες και μεταγραφές στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο
-ναι σε ενδελεχή συζήτηση για τα αίτια της ήττας

Τσίπρας και "πασοκοποίηση"

Ο Αλέξης Τσίπρας καταρχάς, κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του για το πώς σκοπεύει να κινηθεί στο Συνέδριο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ( Υπενθυμίζεται ότι θα προηγηθεί και Διεθνές Συνέδριο του κόμματος περί τον Ιανουάριο, όπου εκεί θα παρουσιαστούν οι προγραμματικοί άξονες του νέου ΣΥΡΙΖΑ από τον Γιώργο Σταθάκη ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος).
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή ονόματος στο κόμμα, είναι πολύ πιθανό οι "53" που αρνούνται σθεναρά σχετική εξέλιξη, να παραβιάζουν ανοιχτές θύρες.
Και τούτο γιατί και ο Αλέξης Τσίπρας , στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ,μιλώντας στα μέλη της , φάνηκε να "καίει" το σενάριο.
Ουδόλως το ίδιο ισχύει με το σενάριο της εκλογής προέδρου από τη βάση καθώς ο κ. Τσίπρας δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις. Αν και είναι πιθανότερο να εκλεγεί εκ νέου από το συνέδριο τελικώς, η συζήτηση δεν έχει κλείσει οριστικά έως ότου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει οριστική εικόνα για το πώς πηγαίνει η αριθμητική διεύρυνση του κόμματος, ήτοι, πόσα είναι τελικώς τα νέα μέλη.
Το αντίπαλον ιδεολογικό στρατόπεδο των "53", όσοι δεν αποστρέφονται μετά βδελυγμίας την ... πασοκοποίηση οργανώνουν τα βήματά τους και ετοιμάζουν οργανωτικά "αντεπίθεση" με δική τους συνεδρίαση εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως, συνεχίζει τις περιοδείες του. Επόμενος σταθμός είναι η Δυτική Μακεδονία όπου αναμένεται να περιοδεύσει την Τετάρτη.
Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.