Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Οι γκουρμεδιάρηδες της Κατοχής Την ώρα που η πλέμπα έτρωγε λεμονόκουπες αυτοί παρήγγειλαν από του Μιράν

Ισως είναι χαρακτηριστικό της Κολομβίας των Βαλκανίων. Του κράτους-αποικία των ξένων δυνάμεων
και των εγχώριων τσιφλικάδων. Αναφερόμαστε στο περίφημο Mιράν με τα μπαχαρικά στην οδό Ευρυπίδου 25 το οποίο παραμένει ανοιχτό από το 1922.
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Ο Μιράν που λέτε δεν έκλεισε ούτε στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, στη διάρκεια της κατοχής. Ούτε μία μέρα. Και ξέρετε γιατί;
Γιατί ενώ η πλειοψηφία-πλέμπα των Ελλήνων έτρωγε λεμονόκουπες υπήρχαν και στη Κατοχή οι γκουρμεδιάρηδες που δεν ήταν άλλοι από τους Γερμανούς κατακτητές (που έμειναν στα βόρεια όπως στο Νέο Ηράκλειο, στη Κηφισιά, κλπ) τους Ιταλούς κατακτητές, τους Ελληνες δοσίλογους και φυσικά τους Ελληνες πλούσιους που τα βρήκαν από τη πρώτη μέρα με τους Γερμανούς κατακτητές.
Ολοι αυτοί λοιπόν ήταν οι πελάτες που κράτησαν το Μιράν ανοιχτό στη διάρκεια της κατοχής.

Την ιστορία μας διηγήθηκε ο φίλος Δημήτρης Ν. που είναι παλιός πελάτης του Μιράν.
Σύμφωνα με τον ιστότοπό του>
Το εργαστήριο Μιράν διαθέτει ένα σημείο λιανικής πώλησης στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Ευριπίδου 45, το οποίο παραμένει από το 1922 και ένα κατάστημα λιανικής στο κέντρο του Πειραιά στη οδό Τσαμαδού 2 και Γούναρη. Η επώνυμη και ανώνυμη πελατεία της έρχεται από όλα τα σημεία της Αττικής για να γευτεί τις λιχουδιές του παστουρμά, του σουτζουκιού, των βουβαλίσιων προϊόντων από Κερκίνη Σερρών. Επίσης θα βρείτε προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης παλαιωμένα τυριά και αλίπαστα από μικρά ελληνικά εργαστήρια.
  • Σουτζούκι: Παρασκευάζεται από βοδινό κρέας. Είναι προϊόν αέρος και είναι μέτριο στο κάψιμο, τρώγεται ωμό και ζεστό.
  • Παστουρμάς Το κρέας παρασκευάζεται από κρέας μόσχου και καμήλας. Ο παστουρμάς από κρέας καμήλας είναι ιδιαίτερα δυσεύρετος.
  • Λουκάνικα: Παρασκευάζεται από βοδινό κρέας, περιέχει ρίγανη και είναι απαλό στην γεύση. Διατίθεται σε πακέτα μισού και ενός κιλού.
  • Σουτζούκι τύπου Καισαρείας: Είναι προϊόν αέρος και παρασκευάζεται από βοδινό κρέας. Είναι πολύ καυτερό.

 https://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.