Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Αυτό είναι το νέο σύστημα των Πανελληνίων - Καταργούνται τα Λατινικά και μειώνονται οι ώρες των Θρησκευτικών

Αποτέλεσμα εικόνας για PANELLHNIESΑνακοινώθηκαν οι αλλαγές που αφορούν το Λύκειο, από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Ανάμεσα σε αυτές τις αλλαγές είναι κάποιες που αφορούν και τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Ειδικότερα, οι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνουν την κατάργηση των Λατινικών στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Για το συγκριμένο μάθημα θα γίνει αντικατάσταση με αυτό της Κοινωνιολογίας. Οι αρχές Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζονται, ενώ καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας.
Eπιπρόσθετα, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο, κάθε κατεύθυνση θα έχει μόνο τρία μαθήματα από έξι ώρες το κάθε ένα, ενώ μειώνεται στην μία διδακτική ώρα την εβδομάδα το μάθημα των Θρησκευτικών.
Η νέα Γ’ λυκείου
Η Γ' τάξη του Λυκείου αναμορφώνεται πλήρως και μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό έτος για την ανώτατη εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο οι 3 ομάδες προσανατολισμού γίνονται 4.
Το ημερήσιο Λύκειο, εμπλουτίζεται με τρία μαθήματα: Νεολληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μάθημα θρησκευτικών για μία ώρα και Φυσική Αγωγή για δύο ώρες.
Στο Γενικό Λύκειο προστίθενται δύο επιπρόσθετες ώρες από μαθήματα επιλογής.
Απολυτήριο Λυκείου
Για το νέο ενισχυμένο απολυτήριο που σχεδιάζεται θα δίνονται ενδοσχολικού τύπου εξετάσεις σε τέσσερα βασικά μαθήματα, οι οποίες θα διοργανώνονται σε επίπεδο Περιφέρειας της χώρας.
Ήδη, στις φετινές απολυτήριες εξετάσεις της Γ' τάξης του Λυκείου οι μαθητές εξετάστηκαν στα μαθήματα: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι μαθήματος), Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία.
Στα συγκεκριμένα μαθήματα προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο πρώτο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα προκύπτει από τον μέσο όρο τριών βαθμών, αυτών του πρώτου τετραμήνου, του δεύτερου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης.
Στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης του ΓΕΛ, εκτός από αυτό της Φυσικής Αγωγής, προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα καιστα δύο τετράμηνα.
Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα προκύπτει από τον μέσο όρο δύο βαθμών, αυτών του πρώτου και του δεύτερου τετραμήνου.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις που θα ακολουθούν τις απολυτήριες στα σχολεία παραμένουν όπως είναι σήμερα, με τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, στο πρότυπο των παλαιών «Δεσμών».
Παραμένουν έτσι τα τέσσερα επιστημονικά πεδία στα οποία εξετάστηκαν εφέτος οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας (Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας και Επιστημών Πληροφορικής και Οικονομικών) και τα τέσσερα βασικά μαθήματα που εξετάστηκαν ανά πεδίο.
«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικους και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες», επισήμανε ο Κώστας Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.
Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.
Να σημειωθεί πως οι όποιες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή στους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στη Β' Λυκείου.

 http://www.thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.