Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Αμφίπολη : Διαδρομές - μονοπάτια θα συνδέουν αρχαιολογικά μνημεία

se=2.jpgΜε την εναρκτήρια συνάντηση στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου
Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε σήμερα το διασυνοριακό έργο του Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας για την Αμφίπολη.
Με το διασυνοριακό έργο θα κατασκευαστούν δρόμοι – μονοπάτια που θα συνδέουν αρχαιολογικά μνημεία στην περιοχή της Αμφίπολης, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διευκολυνθεί και να επισκεφθεί όσα περισσότερα μνημεία επιθυμεί.
Παράλληλα θα τοποθετηθούν πινακίδες κατεύθυνσης, καθώς και παγκάκια για ξεκούραση των επισκεπτών.
Οι διαδρομές θα είναι τρεις. Αφετηρία  θα είναι το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολη. Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται το ανατολικό τοίχος της πόλης και τον κυκλικό προμαχώνα.
Η δεύτερη διαδρομή θα είναι από το βόρειο τοίχος. Θα ξεκινά το μονοπάτι δίπλα στο Στρυμόνα, θα συνεχίσει στο βυζαντινό πύργο το Μαρμαρίου και θα καταλήγει στην αρχαία ξύλινη γέφυρα.
Το τρίτο μονοπάτι θα έχει σχέση με τη χριστιανική Αμφίπολη. Ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγείται μέσα στον εσωτερικό χώρος της χριστιανικής Αμφίπολης όπου υπάρχουν 5 σημαντικοί ναοί. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει να πάει στο αρχαίο Γυμνάσιο, στην ελληνιστική οικία ή στην ρωμαϊκή οικία.
«Το έργο θα εστιάσει στην τουριστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Τύμβου Καστά και της Αμφίπολης», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ακόμα τα σημαντικά έργα που γίνονται για τις υποδομές στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη προκείμενου να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερο επισκέψιμο.
«Η ΠΚΜ ήταν η πρώτη που το 2012 πίστεψε στην αρχαιολογική ανασκαφή της Κατερίνας Περιστέρη και εκταμίευσε τα πρώτα κονδύλια για να ξεκινήσει η ανασκαφή. Πριν από 10 μέρες, καταφέραμε να εκταμιεύσουμε κονδύλια ύψους 1.5 εκατομμυρίου ευρώ για να ξεκινήσει ένα σημαντικό έργο στην Αμφίπολη, με τις υποδομές και του Τύμβου Καστά, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμο όσο τον δυνατό συντομότερα», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας τα δύο έργα, αυτό του ΕΣΠΑ της ΠΚΜ και το Interreg δείχνουν ότι γίνεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του σημαντικού μακεδονικού αρχαιολογικού μνημείου.
«Είμαστε σίγουροι ότι θα κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, προκειμένου το συντομότερο δυνατό, ο Τύμβος Καστά να γίνει επισκέψιμος και να αναβαθμίσουμε το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.
«Έχουμε τη χαρά μαζί με τους αντίστοιχους συνεργάτες μας από τη Βουλγαρία να παρουσιάσουμε, ως οριστικό σήμερα, την ένταξη της Αμφίπολης στο πρόγραμμα Interreg με διαδρομές που θα γίνουν στην περιοχή», τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία επισήμανε την προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ανάδειξη και προβολή της πόλης της Αμφίπολης και γενικά του αρχαιολογικού χώρου, τον οποίο χαρακτήρισε εμβληματικό για τη χώρα.

http://www.thestival.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.