Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Η Αμφίπολη στα Εκβάτανα, η Οκτάγωνη Πόλη και ο Τεχνητός Τυμβος με τον Γιγάντιαιο Λέοντα.

Ένα συμβόλαιο 100 δραχμών μεταξύ ενός Έλληνα και ενός ντόπιου στην περιοχή των Εκβάτανων, γραμμένο σε περγαμηνή τον 3ο π.Χ αιώνα σώθηκε ως εκ θαύματος. 
Σώθηκε επειδή βρέθηκε ανάμεσα σε δυο πλίνθους και το μελάνι της περγαμηνής εκτυπώθηκε πάνω στους πλίνθους αυτούς [3].

Tο συμβόλαιο αυτό, το οποίο βρέθηκε σε μια περιοχή του σημερινού Αφγανιστάν (Balkh) [1] που αποτέλεσε την κοιτίδα του Ζωροαστρισμού, του Ισλαμισμού και του Βουδισμού. 
Από την πόλη αυτήν όχι μόνο πέρασε ο Μ. Αλεξανδρος, αλλα αποτέλεσε και βασικο κεντρο ανεφοδιασμου του για τις εκστρατειες του στην ευρύτερη περιοχή. Ισως από εδω καταγονταν η Ρωξανη.
Η πόλη αυτή έδωσε το όνομά της σε όλη της περιοχή της Βακτριανής. 
Ακόμα και σήμερα η πόλη τέμνεται από 8 μεγάλους δρόμους απεικονίζοντας ίσως τις ακτίνες του Ηλιου.
Στο συμβόλαιο αυτό λοιπόν αναφέρεται ξεκάθαρα το όνομα της Αμφίπολης. Ίσως οι Μακεδόνες να μετονόμασαν την αρχαία πόλη Balkh σε Αμφίπολη. 
Η μετονομασία των πόλεων φαίνεται πως ήταν μια συνήθης πρακτική για του Μακεδόνες αφού φαίνεται πώς συμφωνα με τον Πλίνιο, Nat. Hist. V87, το όνομα της Αμφίπολης είχε ήδη δοθεί στην αρχαία πόλη Θάψακο.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως πολύ κοντά στην ευρύτερη περιοχή που βρέθηκε το ανωτέρω συμβόλαιο, έχει αναφερθεί η ύπαρξη ενός τεχνητού λόφου όπου στην κορυφή του είχαν βρεθεί λείψανα ενός τεράστιου Λέοντα. 
Δυστυχώς η καταστροφή που προκάλεσαν οι Μουτζαχεντίν ήταν τόσο μεγάλη που δεν επιτρέπει περαιτερω μελέτη [2].
 Στον τεχνητό αυτό λόφο βρέθηκε μια άλλη επιγραφή, που περιγράφει την γενεαλογία των Βασιλέων της Βακτριανής. 
Μήπως ο τεχνητός αυτός Τυμβος συνδεόταν με αυτούς?
Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Υπήρχε στην μακρινή Βακτριανή μια άλλη Αμφίπολη και ένας άλλος Τεχνητός Τύμβος που είχε στην κορυφή του έναν άλλο Λέοντα?
Μόνο η επιστήμη της Αρχαιολογίας μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές απαντήσεις.



f.b Τα Μυστικά του Τύμβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.