Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Σέρρες : 108 χρόνια από τα εγκαίνια του ιστορικού κτιρίου του «Ορφέα»

Φωτογραφία του χρήστη Παρατηρητής.Στις  19-7-1909 Εγκαινιάστηκε το ιστορικό κτίριο του
«Ορφέα» «ο Δήμαρχος Ακήλ Μπέης συνεχάρη επίσης διά λογιδρίου γραπτού όλους τους πατριώτας διά την τελείαν ανίδρυσιν του κτιρίου, ού τα εγκαίνια τόσον μεγαλοπρεπώς εορτάσθησαν...».
Αποπερατώθηκε και εγκαινιάστηκε το κτίριο του «Ορφέα» (σημερινό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.). Σε ανταπόκριση από τις Σέρρες η εφημερίδα «Φάρος» της Θεσσαλονίκης ανέφερε: «...Πάνδημος και μεγαλοπρεπής ετελέσθη σήμερον εν τω Μητροπολιτικώ μας ναό υπό του νέου Μητροπολίτου μας κ. Αθανασίου. Μετά το πέρας της θείας μυσταγωγίας, καθ' ην εγένετο και η εις διάκονον χειροτονία του εξ' Αχινού Γεωργίου (αύριον δε πρόκειται να χειροτονηθή ιερεύς) άπαν το πλήθος συνέρρευσε και κατέλαβεν εγκαίρως την αίθουσαν του νέου καταστήματος, ούτινος ανυπομόνως τα εγκαίνια ανέμενον. (...) η δε αίθουσα του εκτεταμένου κτιρίου κατεκλύσθη υπό απείρου πλήθους συνισταμένου εκ του ωραίου φύλου, όπερ εις την δεξιάν πτέρυγα ευρίσκετο, το δε άλλο εις την αριστεράν, εν ω διεκρίνοντο ο αντικαταστάτης του Προξενείου της Ελλάδος κ. Πολυχρονιάδης μετά του Διερμηνέως αυτού, της Αυστρίας κ. Γ. Ζλάτκος, ο Δήμαρχος της πόλεως Ακήλ Βεης, οι αντιπρόσωποι του κομιτάτου και του Μουτεσαρίφη μας κλπ. Επί παρουσία λοιπόν τούτων απάντων ο αντιπρόσωπος του Σωματείου κ. Αστέριος Γούσιος, λιαν ευθαρσώς ανέγνωσε τον πανηγυρικόν της ημέρας (...) Ο κ. Ν. Γουσιάδης δικηγόρος εξεφώνησε λόγον μακροσκελέστατον διασαφηνίσας λίαν καταλλήλως το περί Πολιτείας και Πατρίδος ζήτημα και τα προς ταύτην καθήκοντα του πολίτου υπομνήσας, μεθ' ό ο Δήμαρχος Ακήλ Μπέης συνεχάρη επίσης διά λογιδρίου γραπτού όλους τους πατριώτας διά την τελείαν ανίδρυσιν του κτιρίου, ού τα εγκαίνια τόσον μεγαλοπρεπώς εορτάσθησαν...».

PARATHRHTHS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.