η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Δεν έχει προτάσεις ή προγράμματα ούτε για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων ούτε και για το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης. Εχει μονάχα «θα» με τα οποία, όμως, δεν υλοποιούνται έργα. Το ΥΠΠΟΑ έχει ζητήσει κάποια κονδύλια από τις περιφέρειες για έργα που έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει και στα δύο σημεία, αλλά, εκτός όλων των άλλων, δεν έχει και μελέτες! Ακόμα και χρήματα να δεσμευθούν, θα απαιτηθεί χρόνος ως την εκπόνηση των μελετών.
Την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, στη διάρκεια πανηγυρικής τελετής, θα γίνουν, από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τα αποκαλυπτήρια των σχετικών πινακίδων που σηματοδοτούν την ένταξη του ιστορικού χώρου στο διεθνή οργανισμό (για να δούμε, θα θυμηθεί τους προκατόχους της που στην ουσία εκτέλεσαν σωστά το σχέδιο; Ή και αυτό θα το έχει πετύχει…. ο ΣΥΡΙΖΑ;)
Η ένταξη των Φιλίππων στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων της UNESCO, το περασμένο καλοκαίρι, το γεγονός που δικαίως θα εορτασθεί μέσα στο διήμερο, υπήρξε απότοκος άοκνης δεκαετούς εργασίας της αρχαιολογικής υπηρεσίας σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Αναμένεται να αυξήσει εντυπωσιακά τον αριθμό των επισκεπτών, που φτάνει μέχρι τώρα τις 50.000 τον χρόνο και να τονώσει την τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα όμως δημιούργησε και την υποχρέωση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες (αναστήλωση μνημείων, δημιουργία διαδρομών επίσκεψης, αναδιάταξη εισόδων) σε βάθος πενταετίας, ώστε ο χώρος να διατηρήσει τα στοιχεία χάρη στα οποία διακρίθηκε και να αυξήσει σταδιακά την πολιτιστική του αξία. Masterlpan είχε καταρτιστεί τον Ιανουάριο του 15, προκειμένου να κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος στην επιτροπή που αποφάσιζε για τα μνημεία και αποτελεί πλέον τμήμα των συμβατικών μας υποχρεώσεων. Πλην, από την αλλαγή της κυβέρνησης λίγες μέρες μετά μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Και ο χρόνος κυλά.Σήμερα Σάββατο 8 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας, θα γίνει παρουσίαση του πλήρους φακέλου της υποψηφιότητας και της πορείας που οδήγησε στην ένταξη του χώρου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ισως λοιπόν η υπουργός πληροφορηθεί- ή θυμηθεί εάν και εφόσον το γνωρίζει- πως πρέπει κατεπειγόντως να σχεδιαστούν τα έργα. Πάντως, διαχειριστικό σχέδιο και προγραμματισμός για αυτά, θα παρουσιαστούν επίσης, και ελπίζουμε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, διότι ήδη είμαστε πίσω. Η συμπαράσταση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και του τοπικού δήμου, είναι δεδομένες.
Την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, στη διάρκεια πανηγυρικής τελετής, θα γίνουν, από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τα αποκαλυπτήρια των σχετικών πινακίδων που σηματοδοτούν την ένταξη του ιστορικού χώρου στο διεθνή οργανισμό (για να δούμε, θα θυμηθεί τους προκατόχους της που στην ουσία εκτέλεσαν σωστά το σχέδιο; Ή και αυτό θα το έχει πετύχει…. ο ΣΥΡΙΖΑ;)
Οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, με πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Η στρατηγική της θέση, που διέκρινε ο Φίλιππος Β΄, αναβαθμίζεται με την ¨Εγνατία Οδό¨. Μετά τη δραματική μάχη το 42 π.Χ. που καθόρισε την πολιτική ιστορία του ρωμαϊκού κράτους ζει μια περίοδο ακμής ως ρωμαϊκή αποικία (Colonia Augusta Julia Philippensis).Σε αυτό το ζωηρό αστικό κέντρο ήρθε ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ., γεγονός που έμελλε να αλλάξει τόσο τη φυσιογνωμία της πόλης, όσο και της ηπείρου. Με την αναγνώριση του Χριστιανισμού και την καθιέρωσή του ως επίσημης θρησκείας του κράτους στην πόλη ιδρύθηκαν επιβλητικοί χριστιανικού ναοί, ένα πανόραμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής.
Από τους Φιλίππους η υπουργός θα πάει στον λόφο Καστά της Αμφίπολης. Η επαφή της με το μνημείο θα είναι η πρώτη και αναμένεται πάλι να επαναλάβει πως έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις στο ΕΣΠΑ. Η αλήθεια είναι πως, παρότι ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας και τα στελέχη της περιφέρειας βλέπουν θετικά τη διάθεση κονδυλίων, τίποτα δεν έχει εξασφαλιστεί. Δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη έτοιμη.
Αυτή τη στιγμή το μνημείο δεν συντηρείται, δεν αναστηλώνεται και, πολύ περισσότερο, δεν αναδεικνύεται. Όπως και για τους Φιλίππους, έτσι και για την Αμφίπολη, δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα.
Αντιγόνη Καρατάσου
http://www.liberal.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.