Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Φωτεινή Αραμπατζή :Ασφυκτική για τους ορυζοπαραγωγούς η προθεσμία χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης

Εμφάνιση __________.JPGΤη σοβαρότητα της επανεξέτασης του όρου της προθεσμίας χορήγησης της συνδεδεμένης
ενίσχυσης στο ρύζι προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην εμπορία του ρυζιού και να αποτραπεί ο κίνδυνος να χάσουν οι ορυζοπαραγωγοί της χώρας την εν λόγω κοινοτική ενίσχυση λόγω της διαπιστωμένης αδυναμίας τους να παραδώσουν τις ποσότητες ρυζιού, θέτουν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου 10 βουλευτές της ΝΔ από τους ορυζοπαραγωγικούς Νομούς της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της Αν. Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινής Αραμπατζή.
Η Βουλευτής Σερρών και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί της τονίζουν ότι ο περιορισμός της εμπορίας του ρυζιού μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, που προβλέπεται σύμφωνα με την υπ΄αριθμ 1944/52291 Απόφαση (ΦΕΚ 924/21-5-2015), δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους ορυζοκαλλιεργητές, μιας και περιορίζει σημαντικά τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα στην διαμόρφωση της τελικής τιμής του προϊόντος τους, με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να εγκλωβίζεται αδιάθετη για μήνες και τελικώς να παραδίδεται στους εμπόρους σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες του προσδοκώμενου.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, οι ορυζοπαραγωγοί τις περισσότερες φορές πωλούν χωρίς να γνωρίζουν την τιμή ή το πότε θα πληρωθούν μιας και από την πλευρά των εμπόρων υπάρχει αδιαφορία ή απροθυμία ενώ το ισχύον ασφυκτικό ποσοτικό και χρονικό πλαίσιο επιλεξιμότητας για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο ρύζι (κιλά ανά στρέμμα, χρονικός περιορισμός στην πώληση) αντί να λειτουργεί ενισχυτικά στους παραγωγούς, στην ουσία λειτουργεί εις βάρος τους, αφού αποτελεί μέσον στα χέρια των εμπόρων για να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω.
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν, οι ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες τη φετινή καλλιεργητική περίοδο τόσο κατά τη σπορά όσο και κατά τη συγκομιδή, οδήγησαν σε μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις με αποτέλεσμα η οριζόμενη από την απόφαση παραδοτέα ποσότητα ρυζιού των 400 κιλών/στρέμμα να αντιπροσωπεύει σε πολλούς παραγωγούς το σύνολο σχεδόν της παραγωγής τους.

Η κ. Αραμπατζή στην Ερώτησή της σημειώνει ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των εκμεταλλεύσεών τους σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία όταν μάλιστα οι τιμές του ρυζιού, σε σχέση με την περσινή χρονιά, σημειώνουν δραματική πτώση, με την τιμή φέτος να κυμαίνεται γύρω στα 20 λεπτά αφού δεν υπάρχει επίσημη τιμή αγοράς και η λιανική τιμή του προϊόντος παραμένει ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.