Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Φωτεινή Αραμπατζή: Εξόφθαλμες αδικίες στηνκαταβολή του επιδόματος – Τσίπρα»

Αποτέλεσμα εικόνας για αραμπατζη φωτεινηΑναλυτικά στοιχεία για το ύψος της δαπάνης και τον αριθμό
των συνταξιούχων, που έλαβαν το επίδομα - Τσίπρα αν και λαμβάνουν παράλληλα υψηλές συντάξεις στο εξωτερικό, ζήτησε η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας με σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή.
Αφορμή η βροχή διαμαρτυριών από πολίτες για τη διανομή σε «λάθος χέρια»  του εφάπαξ επιδόματος στους συνταξιούχους από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και οι εξόφθαλμες αδικίες, που αναδείχθηκαν από την καταβολή του στο ήδη διάτρητο σκεπτικό της παροχής του.  
Όπως ανέφερε η κ. Αραμπατζή, την ίδια ώρα, που η ελληνική κοινωνία βιώνει στο σύνολό της τις δραματικές οικονομικές συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της νέας ύφεσης, απόρροια των επιζήμιων κυβερνητικών πολιτικών, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να δώσει «στα τυφλά» ένα επίδομα στους συνταξιούχους χωρίς συγκεκριμένα και αντικειμενικά εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια παρά μόνον έναν γενικόλογο κριτήριο ανώτατης σύνταξης ύψους 850 ευρώ.
Ως συνέπεια, το εν λόγω επίδομα καταβλήθηκε και σε συνταξιούχους που ενώ φαίνεται ότι στην Ελλάδα λαμβάνουν συντάξιμο ποσό μικρότερο των 850 ευρώ, λαμβάνουν παράλληλα συντάξεις από χώρες του εξωτερικού (και μάλιστα υψηλές). Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, το ποσό του επιδόματος, που τους καταβλήθηκε ήταν αυτό της ανώτατης κατηγορίας,  λόγω του ότι στην Ελλάδα, οι εν λόγω ωφελούμενοι λαμβάνουν ένα υποτυπώδες συντάξιμο συμπλήρωμα από τον ΟΓΑ, ύψους 50 ευρώ.   
Την ίδια στιγμή, από το εν λόγω επίδομα αποκλείστηκαν εκατοντάδες άτομα με αναπηρία, που παραπέμφθηκαν στα ΚΕΠΑ για επαναξιολόγηση του ποσοστού αναπηρίας τους και εκκρεμούσε η απόφαση του Ταμείου τους καθώς και  ασφαλισμένοι, που περιμένουν «στην ουρά» έως και δύο χρόνια για τη σύνταξή τους αφού η Ηλεκτρονική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν τους «βρήκε» στα αρχεία του Δεκεμβρίου.
Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν μακροχρόνια άνεργοι και άνθρωποι, που διαβιούν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας δεν λαμβάνουν ούτε τη στοιχειώδη κρατική μέριμνα για την επιβίωσή τους και όταν το κράτος εξακολουθεί να αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά, η ερώτηση και ΑΚΕ που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

02-01-2017
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε.
Προς τους Υπουργούς:

  • Οικονομικών
Κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

  • Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κα Έφη Αχτσιόγλου

Θέμα: «Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για την καταβολή του «επιδόματος Τσίπρα» στους συνταξιούχους»

Βροχή διαμαρτυριών και σειρά ερωτημάτων για τη διανομή δημοσίου χρήματος σε «λάθος χέρια» προκαλεί καθημερινά η αποκάλυψη των επιπτώσεων από την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος στους συνταξιούχους από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Την ίδια ώρα που η ελληνική κοινωνία βιώνει στο σύνολό της τις δραματικές οικονομικές συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της νέας ύφεσης, απόρροια των επιζήμιων κυβερνητικών πολιτικών, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να δώσει «στα τυφλά» ένα επίδομα στους συνταξιούχους χωρίς συγκεκριμένα και αντικειμενικά εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια παρά μόνον έναν γενικόλογο κριτήριο ανώτατης σύνταξης ύψους 850 ευρώ.
Συνέπεια αυτής της παροχής, η οποία μάλιστα έγινε με τρόπο πρόχειρο και με παλινωδίες, που ανάγκασαν τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο να προβεί στη συνέχεια σε μία ντροπιαστική δήλωση μετανοίας στους πιστωτές της χώρας, ήταν να αναδειχθούν εξόφθαλμες αδικίες στο ήδη διάτρητο σκεπτικό της καταβολής του συγκεκριμένου επιδόματος, που χρήζουν άμεσης διασαφήνισης.  
Καταιγιστικές οι διαμαρτυρίες για την καταβολή του επιδόματος σε συνταξιούχους που ενώ λαμβάνουν παράλληλα συντάξεις από χώρες του εξωτερικού (και μάλιστα υψηλές), εντούτοις τους καταβλήθηκε το εν λόγω επίδομα επειδή φαίνεται ότι στην Ελλάδα λαμβάνουν συντάξιμο ποσό μικρότερο των 850 ευρώ. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, το ποσό του επιδόματος, που τους καταβλήθηκε ήταν αυτό της ανώτατης κατηγορίας,  λόγω του ότι στην Ελλάδα, οι εν λόγω ωφελούμενοι λαμβάνουν ένα υποτυπώδες συντάξιμο συμπλήρωμα από τον ΟΓΑ, ύψους 50 ευρώ.   
Την ίδια στιγμή, από το εν λόγω επίδομα αποκλείστηκαν εκατοντάδες άτομα με αναπηρία, που παραπέμφθηκαν στα ΚΕΠΑ για επαναξιολόγηση του ποσοστού αναπηρίας τους και εκκρεμούσε η απόφαση του Ταμείου τους καθώς και  ασφαλισμένοι, που περιμένουν «στην ουρά» έως και δύο χρόνια για τη σύνταξή τους αφού η Ηλεκτρονική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν τους «βρήκε» στα αρχεία του Δεκεμβρίου.
Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν μακροχρόνια άνεργοι και άνθρωποι που διαβιούν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας δεν λαμβάνουν ούτε τη στοιχειώδη κρατική μέριμνα για την επιβίωσή τους και όταν το κράτος εξακολουθεί να αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες.
Κατόπιν τούτων κ.κ. Υπουργοί, σας ερωτώ και σας ζητώ να καταθέσετε εγγράφως:
  1. Ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός δαπάνης του εν λόγω επιδόματος; Είναι τα 617 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας ή θα είναι ακόμη υψηλότερος όπως διαφαίνεται μέσω των σχετικών δημοσιευμάτων;
  2. Πόση είναι η συνολική δαπάνη του επιδόματος, που δόθηκε σε συνταξιούχους, οι οποίοι ενώ φαίνονται ότι λαμβάνουν σύνταξη από το Ελληνικό κράτος μικρότερη των 850 ευρώ, εντούτοις λαμβάνουν παράλληλα σύνταξη από χώρες του εξωτερικού;
  3. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των προαναφερόμενων συνταξιούχων, που έλαβαν το συγκεκριμένο επίδομα;
  4. Πώς και πότε θα αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός από την καταβολή του επιδόματος των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία και των προσωρινών συνταξιούχων και για ποιον λόγο αυτό δεν είχε ήδη προβλεφθεί;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αραμπατζή Φωτεινή      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.