Οργασμός εργασίας στα εκκοκκιστήρια της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, τα οποία επισκέφτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά έμφορτα με βαμβάκι από όλη τη Θράκη καταφθάνουν στα Εκκοκκιστήρια, όπου γίνεται οργανωμένη δουλειά για την παραλαβή και αποθήκευσή τουΗ συλλογή του βαμβακιού προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ποτέ άλλοτε στις αρχές Οκτωβρίου δεν είχε μαζευτεί τόσο μεγάλο ποσοστό στη Θράκη! Και αυτό το πιστοποιεί ο οργασμός εργασίας που λαμβάνει χώρα στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής. Αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά έμφορτα με βαμβάκι από όλη τη Θράκη καταφθάνουν στα Εκκοκκιστήρια, όπου γίνεται οργανωμένη δουλειά για την παραλαβή και αποθήκευσή του. Στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια ό,τι έχει παραλάβει η επιχείρηση, έχει πληρωθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ, καθώς και το σύνολο του ΦΠΑ.
Ο Σταμάτης Κουρούδης υποδέχτηκε το πρωί της Τρίτης 11 Οκτωβρίου στα Εκκοκκιστήρια στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, ενημερώνοντάς τον για την φετινή συγκομιδή σε βαμβάκι, την ποιότητα αλλά και τις τιμές. Με τη σειρά του ο κ. Μπόλαρης ενημέρωσε τον κ. Κουρούδη για τον σχεδιασμό που υπάρχει στο υπουργείο για το βαμβάκι και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη διαδικασία παραλαβής βαμβακιού από όλη τη Θράκη στα Εκκοκκιστήρια της βιομηχανικής.
Ο αναπληρωτής υπουργός είπε στους ανθρώπους στο Εκκοκκιστήριο ότι «υπάρχουν πολλά προϊόντα για τα οποία εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές, όπως το βαμβάκι, και χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης στην διαχείριση αυτών των προϊόντων». Έκανε παράλληλα γνωστό ότι τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο εξέδωσε μια νέα υπουργική απόφαση για την βαμβακοκαλλιέργεια. Η απόφαση αναφέρεται στον καθορισμό λεπτομερειών χορήγησης της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι σε εκτέλεση του Κανονισμού 1307/2013.
Συγκεκριμένα, η απόφαση:
Αναφέρεται στη νέα Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος η οποία στοχεύει μέσω της λειτουργίας της να συμβάλλει στην αλλαγή κατεύθυνσης στη βαμβακοκαλλιέργεια και στην ποιοτική αναβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος.
Υποχρεώνει τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να τηρούν ειδικές προδιαγραφές σήμανσης και ταυτότητας δεμάτων εκκοκκισμένου βάμβακος.
Προβλέπει διοικητικούς ελέγχους οι οποίοι διεξάγονται στο 10% των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στο τέλος της περιόδου για την εξακρίβωση των στοιχείων παραδόσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 1% επί του συνόλου των παραγωγών που παρέδωσαν σύσπορο βαμβάκι ανά εκκοκκιστική επιχείρηση.
Τροποποιείται η σύμβαση μεταξύ παραγωγών και εκκοκκιστηρίων ούτως ώστε να συνεισφέρει στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του προϊόντος.
Επίσης, η απόφαση προβλέπει για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο (2017) την περαιτέρω σύνδεση της χορήγησης της ειδικής ενίσχυσης με την επίτευξη της ελάχιστης απόδοσης ανά στρέμμα.
Η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας με βάση το μέσο όρο της πενταετίας 2011-2015 μειωμένο κατά 20%.
Η απόδοση μπορεί να μειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτές επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς. Ο στόχος αυτής της πρόβλεψης είναι η στροφή των παραγωγών στην καλλιέργεια βαμβακιού η οποία ακολουθώντας συγκεκριμένες καλλιεργητικές περιποιήσεις δύναται να οδηγήσει στην παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικού προϊόντος.
Γύρω από την παραπάνω απόφαση περιστράφηκε η συζήτηση του Μάρκου Μπόλαρη με τους υπευθύνους των εκκοκκιστηρίων, με τον αν. υπουργό να δηλώνει πως «χρειαζόμαστε αλλαγή κατεύθυνσης, έτσι ώστε αλλάζοντας το κλίμα στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλάζοντας το κλίμα στην τυποποίηση, στη μεταποίηση, στις εξαγωγές, να αλλάξουμε το οικονομικό κλίμα και στην χώρα».
Στη διάρκεια των επαφών του στη Ροδόπη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχτηκε πως «έχουμε εγκαταλείψει καλλιεργήσιμη γη και είναι μια πρόκληση για την κυβέρνηση, για τους παραγωγούς, για τον αγροτικό μας τομέα, τον αγροδιατροφικό μας τομέα να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας». Εμφανίστηκε πεπεισμένος πως «η Ελλάδα έχει εξαιρετικές δυνατότητες στον αγροτικό τομέα και για να τις αξιοποιήσουμε αυτές χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο για την παραγωγική μας βάση στο αγροδιατροφικό τομέα και η κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή. Χρειαζόμαστε ένα άλλο κοίταγμα στον τομέα της αγροδιατροφής, χρειαζόμαστε πρόταξη της ποιότητας των προϊόντων, ενσωμάτωση της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία, πιστοποίηση της ποιότητας και ιδιαίτερη μέριμνα για επώνυμα προϊόντα και τις εξαγωγές».
Τον αναπληρωτή υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευαν στις επισκέψεις του οι βουλευτές Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, καθώς το μέλος της πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτος.http://www.xronos.gr/
Σελίδες
▼
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.