Σελίδες

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Αραμπατζή: Xαράτσι για αγροτικό κόσμο το τέλος στο νερό

Αποτέλεσμα εικόνας για αραμπατζήΤο νέο πλήγμα στην οικονομική βιωσιμότητα των
αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που σχεδιάζει να φέρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το νέο χαράτσι στο νερό, το οποίο θα επιβληθεί από το 2017 σε όλους τους λογαριασμούς ύδρευσης και άρδευσης, στηλιτεύει η βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε σχετική ερώτηση, που κατέθεσε σήμερα (7-9-2016) στη Βουλή.

Η κ. Αραμπατζή υπογραμμίζει ότι η Κυβέρνηση με το πρόσχημα της σχετικής κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ επιβάλλει οριζόντια και αδιακρίτως σε όλη τη χώρα ένα νέο φοροεισπρακτικό μέτρο, καταστρατηγώντας την κοινοτική νομοθεσία.

Και αυτό γιατί η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, προβλέπει την καταβολή του σχετικού τέλους αποκλειστικά σε περιοχές, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταλληλότητας του νερού, προκειμένου μέσω των εσόδων, να βελτιώνεται η ποιότητα του, πρόβλεψη που η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται γενικεύοντάς την.

Όπως δε χαρακτηριστικά σημειώνει, η τιμολόγηση του αρδεύσιμου νερού, η οποία θα γίνεται βάσει ενός μικτού συστήματος χρέωσης, θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη για τον παραγωγό Φτάνει δε στο σημείο όχι μόνο να επιβάλλει τέλος στους αγρότες, που ποτίζουν από γεωτρήσεις οι οποίες είναι ενταγμένες σε οργανωμένα συλλογικά δίκτυα αλλά και σε αυτούς, που ποτίζουν ακόμη και από ιδιωτικές γεωτρήσεις. Επιπρόσθετα, χρεώνει στον γεωργό – κτηνοτρόφο μέχρι και την περιβαλλοντική ζημία, που προκύπτει από μετεωρολογικά αίτια ή την κλιματική αλλαγή, καθ’ όσον δεν μπορεί να διακριθεί το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημίας, που οφείλεται στην άντληση, από αυτό, που οφείλεται στα ανωτέρω αίτια.

Την ίδια στιγμή, τονίζει η κ. Αραμπατζή, η Κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει ούτε το πού θα διοχετεύονται τα έσοδα από την είσπραξη του τέλους, ούτε αν προχώρησε σε μία σειρά δράσεων που προβλέπονται από την κοινοτική οδηγία, ούτε γιατί δίνεται επιπλέον «δώρο» στους διαχειριστές το 2,5% του ποσού από το τέλος περιβάλλοντος, ούτε για ποιον λόγο δεν καθορίζεται ένα ενιαίο τέλος ανάλογα με την προέλευση του νερού (γεώτρηση, επιφανειακά, υπόγεια κ.λ.π), που να έχει ισχύ για όλη την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.