Σελίδες

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Σέρρες .Αύξηση των αιτημάτων αποποίησης κληρονομιάς

Αποτέλεσμα εικόνας για αποποίησης κληρονομιάς Ραγδαία αύξηση των αιτημάτων αποποίησης
κληρονομιάς παρατηρείται την τελευταία εξαετία στην χώρα μας, η κρίση και η υψηλή φορολογία  δημιουργούν «ορφανά» ακίνητα  καθώς χιλιάδες κληρονόμοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης τους δημιουργώντας ένα άτυπο «Δεν Κληρονομώ». Πριν από μόλις τρία χρόνια και με την αύξηση των φόρων και την ταυτόχρονη επιβολή ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που οι πολίτες δεν δέχονταν να κληρονομήσουν ήταν σχεδόν τα μισό, η συνέχιση της κρίσης και η αύξηση των φόρων σε όλα τα επίπεδα διπλασίασε τις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς. Τα ειρηνοδικεία καθημερινά δέχονται δεκάδες αιτήματα κληρονόμων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να περνούν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Στις Σέρρες μόνο πέρσι φέτος κατατέθηκαν 264 αιτήσεις ενώ φέτος μέχρι και τον Σεπτέμβριο κατατεθήκαν 172 αιτήσεις.

Η διαδικασία της αποποίησης

Οι δηλώσεις αποποιήσεων κληρονομιάς, γίνονται ενώπιον του γραμματέως του αρμοδίου δικαστηρίου, σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από την γνώση  του λόγου επαγωγής της κληρονομίας. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι όταν αποποιούνται όλοι την κληρονομιά η τελευταία μεταβιβάζεται στο δημόσιο.
 Η λύση του «ευεργετήματος της απογραφής»
Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι πάντως συμβουλεύουν όσους πολίτες κληρονομούν ένα ακίνητο να προχωρήσουν στην αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής. Σύμφωνα με αυτή ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα μέσα σε τέσσερις μήνες απ' όταν του γνωστοποιήθηκε η κληρονομιά να προβεί σε αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής περιορίζοντας την ευθύνη του για τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομιάς.


http://www.serresparatiritis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.