Σελίδες

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Αγωνιούν χιλιάδες νέοι αγρότες- Τι γίνεται με τις άδειες πλανόδιων παραγωγών

Σε μεγάλο «βραχνά» εξελίσσεται το πρόβλημα της αδειοδότησης των πλανόδιων παραγωγών.

Το 2014 είχε ψηφισθεί νόμος, με βάση τον οποίο δεν επιτρεπόταν η έκδοση νέων αδειών, σε παραγωγούς που ήθελαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ως πλανόδιοι.
Μετά την ψήφιση του νόμου, όμως, έχουν ενταχθεί στο σύστημα περίπου 11 χιλιάδες νέοι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, νέοι αγρότες και όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, το θέμα αφορά πάρα πολύ κόσμο. 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο newx.gr, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, μόνο στην περιφερειακή ενότητα Σερρών αφορά περίπου 700 νέους αγρότες. 
Ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, τονίζοντας πως υπήρχε ο νόμος 2355 που έδινε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να λαμβάνουν τη σχετική άδεια και μόνο για τις παραγωγές που παρήγαγαν οι ίδιοι, που ήταν και πιστοποιημένες και πλήρως ελεγχόμενες από τις υπηρεσίες.
Δηλαδή δεν μπορούσες να ανανεώσεις την άδεια αν δεν αποδείκνυες ότι είσαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και μάλιστα παραγωγός και με διαβεβαιώνουν οι γεωπόνοι μας οι οποίοι ήλεγχαν. 
Στις Σέρρες και ιδιαίτερα στην περιοχή του Γαζώρου που υπάρχουν και τα κεράσια είναι ιδιαίτερα μεγάλο το πρόβλημα. 
«Δυστυχώς δεν μπορούν να ανανεωθούν με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, διότι ψηφίσθηκε ο 4264/14 πριν από δύο χρόνια δηλαδή, με τον οποίο απαγορεύεται να εκδοθούν νέες άδειες, οι γνωστές παραγωγικές άδειες,» δήλωσε στο newx.gr ο κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν προχωρήσει λίγο τα πράγματα και μετά από πολλές παρατηρήσεις και πιέσεις τόσο της περιφερειακής ενότητας Σερρών, όσο και των παραγωγών, το θέμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο και αναμένεται να γίνει η σχετική νομοθετική παρέμβαση και η αλλαγή που θα αφορά μόνο αυτούς τους ανθρώπους, δηλαδή τους νέους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, διότι οι παλιές άδειες μπορούν να ανανεωθούν, αλλά δεν μπορούν να μεταβιβαστούν. 
«Καταλαβαίνετε αυτό τι μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα διευθετηθεί το θέμα,» επεσήμανε τέλος ο κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

newx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.