Σελίδες

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Η αποκλάδωση – αποκορύφωση των πλατάνων στις Σέρρες (ΦΩΤΟ )

Το καταπράσινο πάρκο μπροστά από το ΙΚΑ δυστυχώς σήμερα δεν είναι όπως το ξέραμε. Τα μεγάλα πλατάνια του πάρκου που ήταν τόπος συνάθροισης των πολιτών
το καλοκαίρι, επειδή πρόσφεραν απλόχερα τη δροσιά τους, αποκλαδώθηκαν και αποκορυφώθηκαν. Μετά ήρθε η σειρά των πλατάνων στο χώρου πρασίνου απέναντι από το πάρκο, του χώρου πρασίνου της Λέσχης Αξιωματικών, της πλατείας Ελευθερίας, της πλατείας Εμπορείου, στον κοινόχρηστο χώρο που υπάρχει στη συμβολή των οδών Δυτικής Θράκης και Μαραθώνος, η δενδροστοιχία πλατάνων της οδού Μεραρχίας και διάφοροι άλλοι μεμονωμένοι πλάτανοι που υπάρχουν μέσα στην πόλη. 


Με την αποκλάδωση των πλατάνων είναι σαφές ότι υπήρξε βλάβη στη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων, των πλατειών και του πάρκου, ως χώροι πρασίνου. Για πολλά καλοκαίρια λόγω της έλλειψης σκίασης, δεν θα μπορούν να αποτελούν τόποι συνάθροισης και αναψυχής των πολιτών της πόλης μας. Άκουσα ότι δημοτικός σύμβουλος δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας ότι «κάναμε το κλάδεμα της δεκαετίας», ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι για να επανέλθουν οι πλάτανοι στην προτεραία τους μορφή, θα πρέπει να περάσουν δέκα χρόνια.
Το μέλλον των αποκλαδωμένων - αποκορυφωμένων πλατάνων κρίνεται μάλλον ζοφερό, έχοντας υπόψη την τύχη των πλατάνων του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου που βρίσκεται στις εργατικές πολυκατοικίες της Παναγίτσας. Θυμίζουμε ότι μεγάλα πλατάνια αφού αποκορυφώθηκαν, μετά από δύο χρόνια υλοτομήθηκαν και αντικαταστάθηκαν με νεαρά δένδρα ύψους 1,5μ και θάμνους, υποβαθμίζοντας ανεπανόρθωτα την λειτουργία του χώρου πρασίνου για τα επόμενα 25 χρόνια.
Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική, η πολιτική ηγεσία του Δήμου να συνειδητοποιήσει την βλάβη που προξένησε στη πόλη, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη και να προβεί σε επανορθωτικές ενέργειες όπου είναι δυνατόν, για το καλό της πόλης.











Αλέξανδρος Τσάμης
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
Δ.Ε. ΓΕΩΤΕΕ Αν. ΜΑΚ.
Π.Ε. ΠΕΔΔΥ Κεντρικής Μακεδονίας""

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.