Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: "Θα είμαστε πρώτο κόμμα στις εκλογές"

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: "Θα είμαστε πρώτο κόμμα στις εκλογές" - Κεντρική ΕικόναΑποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην εφημερίδα "ΕΠΕΝΔΥΣΗ" μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών 


Η ΝΔ θα διεκδικήσει και θα πάρει την πρώτη θέση στις εκλογές, ξεκαθαρίζει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην πρώτη αποκλειστική συνέντευξη του στην “Ε” μετά την προκήρυξη των εκλογών. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και απαίτησε ο Αλέξης Τσίπρας να εφαρμόσει πλήρως το Σύνταγμα.  

-Κύριε Πρόεδρε, χρησιμοποιήσατε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον Αλέξη Τσίπρα μετά την απόφασή του για πρόωρες εκλογές.

Έχω πει ότι η στάση μου, βεβαίως θα ανταποκρίνεται στις αρχές του πολιτικού πολιτισμού, της ευπρέπειας, του μέτρου. Είναι, όμως, υποχρέωσή μου να σηκώνω τους τόνους, όταν τίθενται ζητήματα Δημοκρατίας και εθνικού συμφέροντος, όταν διαπιστώνω άλλη μια προσπάθεια εξαπάτησης του κόσμου.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι δεν μπορεί να τον εμπιστεύεται κανένας. Άλλα σχεδίαζε και άλλα έλεγε. Σχεδίαζε εκλογές και μιλούσε για ψήφο εμπιστοσύνης και θερινά τμήματα. Έφτασε στο σημείο μια μέρα πριν παραιτηθεί να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό χωρίς να συγκληθεί όπως απαιτείται το ΚΥΣΕΑ. Είναι αδιανόητα αυτά. Δυστυχώς, όλα όσα είπα για τον κ. Τσίπρα  απηχούν τις συμπεριφορές, τις πρακτικές, τις πολιτικές του. Δεν σεβάστηκε τίποτε από όσα είπε μέχρι σήμερα.  Προσπαθούσε και προσπαθεί να εξαπατά! Ακολούθησε και ακολουθεί αντιδημοκρατικές πρακτικές. Δημιούργησε και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία και γενικότερα τη χώρα. Εγώ ήμουν που του έδωσα πρώτος το χέρι και εγώ θα προσπαθώ να τον περιορίζω όταν βλέπω πως ξεφεύγει. 

- Τι επιδιώκετε με τη διερευνητική εντολή που έχετε στα χέρια σας; Υπάρχει ενδεχόμενο σχηματισμού από την παρούσα Βουλή κυβέρνησης ή μόνο θα καθυστερήσουν για λίγο οι εκλογές;

Σε περίπτωση παραίτησης του κ. Πρωθυπουργού – όπως κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας – το Σύνταγμα επιβάλλει να γίνει σχολαστική διερεύνηση της δυνατότητας να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση από την ίδια Βουλή. Γι’ αυτό -όπως είπα- το Σύνταγμα προβλέπει τρεις διερευνητικές εντολές στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, προβλέπει κοινή διαβούλευση για να εξεταστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα και εάν όλα αυτά οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε πάμε σε υπηρεσιακή με Πρωθυπουργό που θα συμφωνήσουμε ή  τον επικεφαλής ενός από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας για τη διενέργεια εκλογών. Είπα, λοιπόν –και επαναλαμβάνω- ότι οι εκλογές επιβάλλονται μόνον ως έσχατη λύση.  Απαίτησα να εφαρμόσει πλήρως το Σύνταγμα. Και ήμουν επίμονος διότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας. Κρατώντας τη διερευνητική εντολή θα εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει τώρα, αλλά και τι μπορεί μετά τις εκλογές.  Μην ξεχνάμε ότι τρείς μέρες τώρα, μπορεί να είναι όφελος τριών μηνών μετά. Δεν χάνουμε, κερδίζουμε χρόνο.

- Και μέσα σε όλα αυτά κάποια στελέχη σας άνοιξα τη συζήτηση για το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός εκλογικού σχηματισμού από κόμματα της ευρωπαϊκής λογικής. Γιατί επέλεξαν τώρα να κάνουν αυτή την πρόταση;

Το θέμα αυτό δεν εγείρεται τώρα. Μας έχει απασχολήσει πολλές φορές από πέρσι. Με τα κόμματα αυτά πράγματι, έχουμε κοινές αρχές και ένα σημαντικό πολιτικό στόχο που είναι η παρουσία μας στην Ευρώπη και το ευρώ. Υπάρχει όμως - όπως είπα - και ένα νομικό κυρίως κώλυμα για εκλογική συνεργασία. Ο εκλογικός νόμος ορίζει ότι οι συνασπισμοί κομμάτων δεν παίρνουν το μπόνους των 50 εδρών. Για να πάρουν το μπόνους θα πρέπει να αυτοδιαλυθούν και να κατέλθουν ως ενιαίο κόμμα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πιστεύω ωστόσο ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει και σίγουρα θα κερδίσει την πρώτη θέση, ώστε να πάρει το μπόνους και να αποτελέσει το βασικό κορμό της νέας κυβέρνησης. Άλλο εκλογική συνεργασία και άλλο πολιτική συνεργασία. Το Ευρωπαϊκό μέτωπο είναι πάνω από όλα το Ελληνικό μέτωπο.


- Κύριε πρόεδρε σας έχω ακούσει να δηλώνετε ότι δεν φοβάστε τις εκλογές. Αντέχει η ΝΔ δεύτερη ήττα μέσα σε λίγους μήνες; Εάν κάτι τέτοιο συμβεί εσείς τι θα κάνετε;

Έχουμε εξηγήσει τις συνέπειες που έχουν για τον τόπο, την οικονομία και την πορεία της χώρας οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες. Το θέμα δεν είναι αν αντέχει η Νέα Δημοκρατία, αλλά αν αντέχει η οικονομία κι ο τόπος. Κατά δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία, εάν κάτι τέτοιο συμβεί, και καταλάβουν οι πολίτες  ότι το διακύβευμα είναι μόνο και μόνο ζητήματα που θα μπορούσαν να λύσουν στην Κεντρική τους Επιτροπή ή συζητώντας μεταξύ τους και τα ζητήματα αυτά τα μετατρέπουν σε εθνικά και ευρύτερης πολιτικής σημασίας οδηγώντας τη χώρα  σε εκλογές, να είστε σίγουροι ότι οι πολίτες θα τους τιμωρήσουν. Έχουν ξεπεράσει τις αντοχές των πολιτών με τα ψέματα που είπαν, με τους φόρους που φέρνουν, με το μνημόνιο που ψήφισαν, με τα μέτρα τα επώδυνα που έφεραν, που συγκριτικά με αυτά που συζητούσε η προηγούμενη κυβέρνηση  είναι πολύ χειρότερα. Κατά συνέπεια, η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα.

-Έχετε κάνει απολογισμό για την ήττα της 25ης Ιανουαρίου;

Και βέβαια έχουμε κάνει. Έχει συζητηθεί εν εκτάσει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στα όργανα και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός ,ο κ. Σαμαράς ,έχει αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.

- Γιατί επιλέξατε τη στροφή του Κόμματος στο μεσαίο χώρο; Κάποιοι κάνουν λόγο για επιστροφή στο παρελθόν.

Δεν επέλεξα καμία στροφή του Κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία ήταν από την ίδρυσή της και παραμένει το κόμμα που καλύπτει όλο το χώρο από την άκρα Δεξιά έως την Αριστερά, όπως αυτό αναφέρεται και στην ιδρυτική της Διακήρυξη. Η ΝΔ είναι  το κόμμα  μιας γνήσιας, σύγχρονης έκφρασης της κεντροδεξιάς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και  της  κοινωνικής πολιτικής, που εκφράζει τη σύνεση, τη μετριοπάθεια και τη σύνθεση. Αυτό είναι το ανθρώπινο πρόσωπο της ΝΔ. Που δεν αγνοεί τον πολίτη, αλλά περιφρονεί το πολιτικό κόστος προκειμένου να προστατεύσει και να προφυλάξει το εθνικό συμφέρον. Είναι το κόμμα της Λογικής ,του Μέτρου και της Υπευθυνότητας. Είναι Παράταξη  που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ανάπτυξη, σε μείωση της ανεργίας, ώστε να μην ανακοπούν τα οράματα για την πατρίδα μας.

- Το μεταναστευτικό τείνει να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα για την ίδια τη χώρα. Εσείς ζητήσατε την παραίτηση της αρμόδιας Υπουργού. Έχει πρόταση η Νέα Δημοκρατία; 

Η Νέα Δημοκρατία έχει πρόταση. Την έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό και αν είχε υιοθετηθεί δεν θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι τι κάνουμε τώρα, είναι τι θα είχαμε κάνει για να μη φτάσουμε στο τώρα, το οποίο το είχαμε προβλέψει αν δεν προχωρούσαν  αυτά που είχαμε προτείνει. Και γνωρίζετε, πως ό,τι είχαμε προτείνει και ό,τι είχαμε αρχίσει να εφαρμόζουμε, βιαίως το σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και με τη ρητορική του, στην ουσία, τους προσκάλεσε να έρθουν στην Ελλάδα. Γι αυτό το μεταναστευτικό  έχει μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης όπως αποκάλυψε άλλωστε και ο εκπρόσωπος της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ ο οποίος μίλησε για έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης της ελληνικής κυβέρνησης. Την αποτυχία της κυβέρνησης που είναι παταγώδης, την βλέπει ο κάθε Έλληνας πολίτης, όχι μόνο στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι Ευρωπαϊκό, είναι Διεθνές και στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη  Παυλόπουλου για σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Αυτό που επισήμανα είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη την ευθύνη και απορώ γιατί, αφού η αρμόδια Υπουργός βλέπει ότι έχει αποτύχει, δεν παραιτείται ή δεν την παραιτεί.

-Στη δική σας ΝΔ, έχουν χώρο και θέση στελέχη που κατά το προηγούμενο διάστημα απομακρύνθηκαν ή ακόμα και διαγράφηκαν;

Η Ν.Δ. δεν είναι δική μου και δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει σε όλους εκείνους οι οποίοι πιστεύουν στις αρχές της, στις αξίες της, στο πρόγραμμά της, σε όλους εκείνους που την εμπιστεύονται  και   θέλουν να τη στηρίξουν. Σε όλους όσοι  μάχονται τόσα χρόνια για να μπορεί να αποτελεί  βασικό πυλώνα της πολιτικής ζωής της χώρας. Σε αυτή τη ΝΔ  θέση έχουν όσοι θα έρθουν να επανεγγραφούν, προσχωρώντας έτσι στην  προσπάθεια που κάνουμε για να μπορέσει η χώρα να  γίνει αξιόπιστη στο εξωτερικό και λειτουργική στο εσωτερικό.

- Εσείς δεν θα βάλετε την προσωπική σας σφραγίδα στα ψηφοδέλτια λογω της λίστας;  ούτε καν στο Επικρατείας;

Τα ψηφοδέλτια  εκφράζουν την νωπή εντολή των πολιτών και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι  με το σταυρό προτίμησής τους επιλέγουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν. Θα ήταν επομένως,  πλήρως αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό  να αλλάξει μεμονωμένα κάποιος μια συλλογική πολιτική έκφραση. Κι αυτό, δεν είναι στον χαρακτήρα μου.

- Κύριε Πρόεδρε, μετά τις εκλογές βλέπετε κυβέρνηση συνεργασίας; Θα μπορούσε η ΝΔ να συμμετάσχει;

Ας γίνουν οι εκλογές, να ψηφίσουν οι πολίτες  και αμέσως μετά θα τα συζητήσουμε. Είναι πολύ υποθετική η ερώτηση.

- Θα προχωρήσετε σε αλλαγές προσώπων στον κομματικό μηχανισμό ή ακόμα και σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο;

Σας είπα, δεν είναι του χαρακτήρα μου οι αλλαγές προσώπων, γιατί εγώ πιστεύω στις συλλογικές πολιτικές. Βεβαίως και τα πρόσωπα παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά το ζητούμενο είναι να συμφωνούμε στις πολιτικές και να τις εφαρμόζουμε.

- Η σχέση σας με τον Αντώνη Σαμαρά πώς είναι, γιατί πολλά γράφονται και ακούγονται. Συζητάτε μαζί του, σας λέει τη γνώμη του;

Ασφαλώς και συζητάμε. Η  σχέση μας  είναι πάρα πολύ καλή. Η εμπειρία του είναι πολύτιμη αφού ως Πρωθυπουργός διαχειρίστηκε την πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Άλλωστε  η εξέλιξη των πραγμάτων αναδεικνύει ότι η πολιτική που ακολουθήσαμε σε πολλά σημεία μας δικαιώνουν.

- Με τον Κώστα Καραμανλή ανταλλάσσετε απόψεις για το μέλλον της παράταξης και της χώρας;

Θα επαναλάβω ότι Κώστας Καραμανλής  είναι ο Πρόεδρος της καρδιάς μας. Οι  παρεμβάσεις και οι συμβουλές του είναι βαρύνουσας σημασίας και για μένα και για όλη την Παράταξη.
http://www.parapolitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.